• 瀏覽: 3,274
  • 回覆: 36
作曲家Dvořák是 奧匈帝國人。他最有名的交響曲是我的新世界。Symphony No. 9, Op. 95 "From the New World"
----
習近平主席不是作曲家,但是他也有一個心目中的新世界【就是“中國夢”,“民族復興”】。在這個意義之下,我們是同志“comrades”.
。。。
這是我的宗旨:持劍衛道
---在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉++++++

本帖子是回應幾年前一位網友的留言。他認為共產主義是要達致均富。
“”“”“”“”“
我的評論:
----雖然共產主義不是他說的那樣,但是我認為達致均富應該是 新世界的一個元素。
-----咋樣達致?
我認為需要很多條件,政府的大量控制是其中之一。
----今天,所有網友都可以發表高見。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
簡單啦你做領導咪得囉!
你學術性又高。
又咁多人徇眾要求。

你老人家德高望重呀!

哪!
講明先,你分析唔到咪X拉黑呀。
你知你啦。早有前科。

呢啲咁複雜嘅問題你都諗到,真係唔讚你都唔得。

我支持你做國家領導人㗎!咁X有智慧嘅標題你都諗到。你唔做邊個可以呀!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-6 09:27 發表
作曲家Dvořák是 奧匈帝國人。他最有名的交響曲是我的新世界。Symphony No. 9, Op. 95 "From the New World"
----
習近平主席不是作曲家,但是他也有一個心目中的新世界【就是“中國夢”,“民族復興”】。在這個意義之下,我們是同志“comrades”.
。。。
這是我的宗旨:持劍衛道
---在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著 ...
毛澤東玩過啦!系咪好好玩呢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-2-6 10:05 AM 發表
哪!
講明先,你分析唔到咪X拉黑呀。
你知你啦。早有前科。

呢啲咁複雜嘅問你都諗到,真係唔讚你都唔得。

我支持你做國家領導人㗎!咁X有智慧嘅標題你都諗到。你唔做邊個可以呀!
一樓!
一樓哪些論點你同意,哪些反對?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-6 10:12 AM 發表

一樓!
一樓哪些論點你同意,哪些反對?
一樓我無一點同意。
但有一樣我可以肯定嘅係問得呢個問題嘅人一就精神有問題,二就係覺得人哋嘅精神有問題。

財富係由市場決定而唔係邊個政府。

由政府介入嗰啲叫控制經濟及財富。

人類自有經濟開始就出現嘅問題、可以用什麼社會體制去改變?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-2-6 09:49 AM 發表
簡單啦你做領導咪得囉!
你學術性又高。
又咁多人徇眾要求。

你老人家德高望重呀!
徇衆要求,
是否應該關了三個accounts.

即時拉黑.

有人勤奮,有人懶惰,做咩要均富??

均富對付出多的人來說也是一種不公平

作為一個廣州人,我覺得均富也不是政府目標,這樣會養懶人

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-2-6 10:25 AM 發表

一樓我無一點同意。
但有一樣我可以肯定嘅係問得呢個問題嘅人一就精神有問題,二就係覺得人哋嘅精神有問題。

財富係由市場決定而唔係邊個政府。

由政府介入嗰啲叫控制。
你反黨了:
1.在【持劍衛道=---在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉】這個情況之下,你在本版屢屢說我“人無人格”,“港奸”。
2. 一樓提到習主席的理想,你居然說“一樓我無一點同意。”

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-6 10:31 AM 發表

你有難了。
樓主好喜歡你呢啲咁網友。
我敢肯定樓主必回你。

提示: 違規內容已被屏蔽
@mart1212
那麼,再來一次:
一樓的論點,哪些你同意?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-6 10:31 AM 發表

有人勤奮,有人懶惰==同意你的觀察。
問題是咋樣令懶惰的人改善。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-6 11:01 AM 發表
@mart1212
那麼,再來一次:
一樓的論點,哪些你同意?
咪咁啦!
都話咗自有經濟開始無人能解決嘅問題咯!
你叫我同意啲咩?

我已經支持你做領導啦,你重想點?
做人唔可以咁貪心㗎。我肯支持你執到啦!

引用:

哪!係唔係呢。都話咗佢一定會覆你㗎啦。

佢仲讚你觀察到人有分勤奮同懶惰。
乜唔係用存在好啲嘅咩?
原來勤奮同懶惰係察覺出嚟嘅!又學多樣嘢!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]