• 瀏覽: 14,463
  • 回覆: 123
  • 追帖: 2
+5

德法同時拒絕美國玩既圍爐

結果美國會唔會得返五眼+日本+印度黎搞小圈子呢

-----------

馬克龍指出,美歐聯合可能會迫使中國降低於應對氣候變化等問題的合作程度,並加劇中國的侵略行為,例如南海。鑑於美國政府重新參與世界衛生組織(World Health Organization)等多邊框架,馬克龍認為「未來一段時間對中國領導人和中國來說都非常重要」。

馬克龍再次提出召開由法國、中國、美國、英國和俄羅斯五個聯合國常任理事國參加的峰會。他曾試圖在2020年召開峰會,但因為中美關係緊張未能實現。

馬克龍指出,有必要通過世界貿易組織(World Trade Organization)和經濟合作發展組織(OECD)進行貿易、工業和知識產權的全球倡議。他承認,歐盟和中國2020年12月簽署的協議並未解決知識產權問題。

對於技術問題,馬克龍重申「不依賴於100%的中國解決方案」。他決定不允許於法國的戰略領域部署和使用中國5G技術,同時「不想完全依賴美國的決定」。

至於人權問題,馬克龍認為有必須對中國施壓,但就為中歐投資協定辯護,稱中國首次願意接受國際勞工組織的規例,致力應對勞工問題。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/584010/馬克龍不贊成歐美聯合對抗中國-稱極有可能發生衝突

日本有錢搵,黎緊都唔蘇美國

新西蘭都一樣

最終咪得英,加,澳同印度

德國和法國真想自己話事(最少在歐洲…) 特朗普令佢地有最好既借口.
中國其實冇所謂. 要出聲冇問題. 唔好影響生意就得(澳洲係個經典示範…)
美國一定會繼續搞搞震, 想要歐洲再次做佢細佬. 不過好難.

馬克龍係唔係擔心做得不如老美的意思,老美會出兵打佢?

兩邊不是人

提示: 違規內容已被屏蔽
傻仔龍上次都差D比美佬攪果個黃背心運動推左佢落台啦. 佢同肥婆根本就一直唔妥美佬, 只係迫於形勢, 無計. 而家有機會甩開美佬, 仲唔拿拿霖劃清界線咩. 你估佢真係傻架.

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-5 03:05 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210205/434340978292166656679538.jpeg/P01fPGcN_WgyUV0dtW_tcEYnVj6rr_hlhLYgdYS2IHU?v=w1280r16_9

-------- ...
日本都反對咗

日本政府前天(26日)發表聲明時指出,沒有證據顯示,中國政府在新疆地區實施“大規模的種族滅絕政策”。所有對中國的指控,根本是站不住腳的。而“結盟冷戰”,不僅不可能,反而還會破壞東亞的發展。日本政府沒有辦法參加針對中國的“結盟冷戰”。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-5 03:05 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210205/434340978292166656679538.jpeg/P01fPGcN_WgyUV0dtW_tcEYnVj6rr_hlhLYgdYS2IHU?v=w1280r16_9

-------- ...
叻仔,真識玩。

歐盟原意就係要有力對抗美帝. 依家美帝契細路走咗, 仲唔好好把握機會?

引用:
原帖由 timmm 於 2021-2-5 03:10 PM 發表
日本有錢搵,黎緊都唔蘇美國

新西蘭都一樣

最終咪得英,加,澳同印度
三哥火燒後欄,啲農民暴動都未搞掂,疫情又爆煲!

歐洲人個腦只要係正常
就唔會係呢個時候同美國聯手打壓中國

美國點解對中國咁敵視
係因為害怕被中國超高
世界霸主地位受動搖

係歐洲人個角度去睇
以往美國好景時 就話會讓利俾盟友
但係一出事時 就會拉全世界一齊埋單
而且無論乜野時候
美國對其他國家 包括盟友 都係小動作不斷
以往就用英國呢條屎忽鬼去拖歐盟後腳
而且侵4年執政
已經話俾全世界知
美國無賴 仆街 你都無佢符
所以有人可以挑戰美國地位
稀釋美國世界影響力 絕對係好事
何況而家美國拉盟友去對抗中國
講到白
就係要盟友犧牲佢地既利益成就美國霸權
如果美國願意讓利 都仲或者要考慮下
但而家齋UP 話我而家返黎要做大佬
你當其他人係傻丫 傻丫 還是係傻

老美要搵替代屎眼

今次法國同德國,英雄所見略同。唔好諗住跟美國,圍堵中國呀!

引用:
原帖由 mc4870 於 2021-2-5 03:49 PM 發表
傻仔龍上次都差D比美佬攪果個黃背心運動推左佢落台啦. 佢同肥婆根本就一直唔妥美佬, 只係迫於形勢, 無計. 而家有機會甩開美佬, 仲唔拿拿霖劃清界線咩. 你估佢真係傻架.
有D法國人傻仔仲話係俄佬搞黃背心出黎
真係笑Q死我

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]