• 瀏覽: 6,438
  • 回覆: 93
只回老尾:起來不願做奴隸的人民

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-5 07:45 AM 發表

唔好勉強啦
面對我國這強大競爭對手,恐被迎頭趕上,老尾賤種當會不擇手段進行各種打壓打擊措施。但可恨香港有一群漢奸及腦殘黃屍,樂見自己國家被打壓。

美狗邊個打骰都一樣,講嘅都係公佢贏,字你輸

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-2-5 09:20 AM 發表

佢話要符合美國利益姐,冇問題,有好多 case係雙 win

只要唔好好似肥蓬同 Trump只做傷害人的日日加措施封殺中國就得
外交部都炮轟肥蓬係損人不利己
佢宜家轉汰,係因為德國總理話唔會同佢一齊搞冷戰,搞敵對關係,佢先轉汰!  不過佢咁講都係一件好事!

引用:
原帖由 天秤使者 於 2021-2-5 07:52 AM 發表
唔知係個總統年老不懂用字,還是翻譯出錯? 既然係競爭對手,就應該用競爭或挑戰,而唔係用侵略。一般是敵人才會配侵略!
係譯得唔好。
拜登用嘅字係aggressive, coercive actions
根據:https://www.scmp.com/news/china/ ... en-calls-china-most
大約即係話中國咄咄逼人嘅行動。

連美佬都想跪低, 你叫班死曱甴如何面對? 

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-5 07:44 發表
美國總統拜登上任之後,首次在國務院就外交問題發表重要講話。 拜登在提及中美關係時表示,中國無疑是美國經濟、安全及民主價值上最主要的競爭對手。拜登表示,美國會對抗中國的經濟約束、人權、知識產權及全球管治上的侵略行為。但他表示,只要符合美國利益的時候,隨時可以與中國合作。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1574192_1_L_20210205055027.jpg
白人眼中從來唔會有win win只有佢哋既利益

係正常人都知道國與國之間都係建立利益上面、尤其美國同中國存在好大利益空間、中美斷交係黃絲傻能先會去諗、人地攪能亂你生活環境喇、呢家又話有合作空間喇、中美都冇輸囉、輸既就係我地無辜市民呀、重係度發白日夢美國點滅中國、真係硬膠到無人有!!!!

希望美國 中國係競爭關係,唔係敵對關係,真係打仗,就死得人多。

美國有兩個黨,民主黨,共和黨。
世界上有兩個國,中國,美國。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-2-5 07:45 AM 發表

唔好勉強啦
又想捏黃皮蛋蛋

瀨拜狗只會自討苦吃

小人喻於利. 西人是小人也.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]