• 瀏覽: 6,420
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-5 07:44 AM 發表
美國總統拜登上任之後,首次在國務院就外交問題發表重要講話。 拜登在提及中美關係時表示,中國無疑是美國經濟、安全及民主價值上最主要的競爭對手。拜登表示,美國會對抗中國的經濟約束、人權、知識產權及全球管治上的侵略行為。但他表示,只要符合美國利益的時候,隨時可以與中國合作。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1574192_1_L_20210205055027.jpg
講來講去都係癈話就真
美國利益至上就梗係架啦, 邊有一個國家既人民會唔支持自己而聽人地國家吹下就出來反自己政府, 果D叫做叛國

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-5 07:44 AM 發表
美國總統拜登上任之後,首次在國務院就外交問題發表重要講話。 拜登在提及中美關係時表示,中國無疑是美國經濟、安全及民主價值上最主要的競爭對手。拜登表示,美國會對抗中國的經濟約束、人權、知識產權及全球管治上的侵略行為。但他表示,只要符合美國利益的時候,隨時可以與中國合作。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1574192_1_L_20210205055027.jpg
老人痴呆總統,講野都唔識講,凡係合作都一定要相方有利益,點可能話只要美國有利益才合作, 應該話只要大家有行益就可合作!

引用:
原帖由 benben999 於 2021-2-5 09:15 AM 發表

講來講去都係癈話就真
美國利益至上就梗係架啦, 邊有一個國家既人民會唔支持自己而聽人地國家吹下就出來反自己政府, 果D叫做叛國
樓主要求拜登要講中國優先至會ok

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2021-2-5 09:16 AM 發表

老人痴呆總統,講野都唔識講,凡係合作都一定要相方有利益,點可能話只要美國有利益才合作, 應該話只要大家有行益就可合作!
佢話要符合美國利益姐,冇問題,有好多 case係雙 win

只要唔好好似肥蓬同 Trump只做傷害人的日日加措施封殺中國就得
外交部都炮轟肥蓬係損人不利己

所以話任何政治體制,
民主自由,最後都係利益分配。

拜登歸順中國

即係順我者昌,逆我者亡!講完!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2021-2-5 09:22 AM 發表
即係順我者昌,逆我者亡!講完!
咪痴線好冇
符合自己利益個個國家一樣
唔通講傷害自己利益咩

美國軟硬兼施對中國圍堵已經大敗。既然美國嘅策略對中國滴水不進就只能合作。只有合作才能爭取美國最大的利益。歐洲與中國的合作已經先行一步遠遠把美國甩在後面。如果美國還繼續圍堵中國,那麽美國只會越加落後,經濟復甦無期,失業率將長期維持在高位,貿易逆差飆升,死得

引用:

其實中國又冇去打人,又冇制裁邊啲國家,面對美國欺壓都反應溫和,你老美真係怕咩?你令自己更強大人地壓得倒你咩?而家用埋啲少林足球個強雄啲卑鄙手段,損人不利己,有叉用咩!

只要中歐掛鉤 中美脫鉤 美國就收皮

為咗自己國家利益係正常想法,但不能用仆街手段。

引用:
原帖由 天秤使者 於 2021-2-5 07:52 AM 發表
唔知係個總統年老不懂用字,還是翻譯出錯? 既然係競爭對手,就應該用競爭或挑戰,而唔係用侵略。一般是敵人才會配侵略!
侵略係老美唯一做法, 近ㄧ百年, 老美打過幾多次丈, 全是侵略別國, 奪取別國人材,資源. 自己國庫空虛, 無限量印䬶紙, 用美元霸權, 購買別國成功公司. 用盡偷,  呃, 拐, 騙. 手法. ㄧ個卑鄙無恥嘅國家. 以自由/民主為口號, 四處作孽. 必有惡報. 

引用:

不是要打壓嗎
合作什麼

有無諗過雙贏方案,唔係老美著數晒就係符合你嘅利益㗎,將心比己,若果中國又係好似你咁諗時你會點

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]