• 瀏覽: 3,040
  • 回覆: 23
好型

洛克希德·馬丁公司臭鼬工廠此次展示的新一代空中加油機,採用的是翼身融合的飛翼氣動方式,而非以往KC-135等空中加油飛機使用的正常氣動方式,並大概率塗有隱身吸波塗料。那這樣一來,也就能大幅度提高此款新一代空中加油機的隱身能力,從而,也就能增強其在戰時面對敵方戰鬥機和防空火力時的生存性能。

https://www.sohu.com/a/448646533_335714?scm=1004.722181344926564352.0.0.0&spm=smpc.mil-home.airman.1.1612455465678LbV6JMz

真係越來越科幻.  美國空軍之后的空中預警機、空中運輸機等非轟炸機類的軍用大飛機也都會運用上隱身技術, 世界真係好易擦槍走火!!!

不過, 美國最近D嘢都係理想高, 效能低嗰隻居多

附件

8.jpeg(110.43 KB)

呢個係隱身設計?

Sorry, 睇錯....
加油都要喺戰區外,冇乜必要隱身,無人機就應該走唔甩

美國啲科幻設計好睇,但實唔實用就唔知喇。好似DG1000瀕海戰闘艦咁貴而不實用,美軍都唔要第二架…。

設計科幻,實體工業工藝跟不上!

提示: 違規內容已被屏蔽
咁核凸。

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-2-5 02:02 PM 發表
咁核凸。
莫非想佢窈窕身形

但潮流好似興b2a身材

美國這隻隱身加油機到時又唔知r了幾多錢!

唔知到時會否機身隱身但彈出來油喉又破佢隱身呢

引用:
原帖由 橋頭石頭 於 2021-2-5 12:02 PM 發表
加油機是否需要隱形設計?
加油大乳牛在1,2戰中老是被針對攻擊,你話呢

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-2-5 15:23 發表

加油大乳牛在1,2戰中老是被針對攻擊,你話呢
空中加油技術是在冷戰時才實用化
如果二戰就有實用化的空中加油技術,那盟軍就不會在1943年為了護航轟炸機的問題而煩惱

機身好有科幻感,兩個大引擎這樣擺放,可以隱身?

好核凸

發動機完全外露,紅外特徵好易認

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-2-5 06:22 PM 發表
機身好有科幻感,兩個大引擎這樣擺放,可以隱身?
2個大引擎咁樣放
就算有隱身考慮都可能針對地面雷達
用2個直徑大既高旁通比引擎
單係扇葉已經係超級反射源
對空載雷達基本上等於沒隱身
加埋大型尾翼就更加......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]