• 瀏覽: 4,870
  • 回覆: 51
[隱藏]
前攬炒派立法會議員區諾軒,於前年7月8日九龍區騷亂期間,在旺角警方防線前用「大聲公」(揚聲器)擊打一名警員的長盾,以及近距離向警察公共關係科警司高振邦叫喊,致使高振邦右耳聽力受損。區諾軒被裁定兩項襲警罪罪成,判處140小時社會服務令,他不服定罪向高等法院提出上訴。潘敏琦法官早前駁回上訴維持原判,並於今(3日)午頒布書面理由指出,區諾軒以咪高峰敲鑿警員的長盾明顯是情緒發洩,必屬「非法」無疑,而區在上訴時指自己只是想吸引警員注意,以防警方清場時有「人踩人」的情況出現,亦是砌詞狡辯。
潘官表示,區諾軒與警員面對面僅隔一道透明長盾,區從動口的行為升級至動手的行動,即以大聲公吆喝「毅進仔」多次後,以咪高峰敲打警盾三下,更是三次連續性的猛力敲打。潘官指出,當時人多混亂,警員有所憂慮合情合理,而警員的憂慮明顯是區猛力敲打其長盾後,隨之而來提升衝擊警方防線、產生漣漪效應的武力,以致警員作出用力抓緊盾牌的即時反應,故認為原審裁判官沒有錯誤裁定區當時懷有惡意,令警員「憂慮」自己會當場遭受到非法武力。
至於上訴方辯稱,區諾軒是因要求警方停止執行任務不果,故有需要敲打警員長盾,甚至可能需要使用令人反感的言語來吸引警員注意。潘官認為此陳詞極為牽強,更是事後孔明、擾亂視聽的砌詞。

多區聯動封檢衝刺爭「清零」


流言蜚語盡退散 全力配合請開門



新冠疫情反反復複困擾香港超過一年,哩個係一場冇硝煙嘅拉鋸戰,病毒不斷變種,傳播力再次陡增;各種抗疫舉措齊上陣,遏制蔓延勢在必得。港眾與疫情嘅戰鬥喺香港哩片土地上此消彼長,陷入僵持,若不能儘快實現「清零」,最終受難嘅還將係所有香港市民。要想香港早日擺脫疫情困擾,還需重拳出擊,將一切流言蜚語逐個擊破,團結起來,支持特區政府各項抗疫措施。
通過香港成功抵禦三波疫情總結出嘅經驗,只有擴大檢測範圍,對於高風險地區進行全民檢測,從源頭上控制病毒嘅傳播途徑,先至係當前最正確嘅做法。但喺第四波疫情來勢洶洶嘅攻勢下,香港新增確診病例節節攀升,喺哩個非常時期,香港政府痛定思痛,決心採取「封區」強檢嘅方法控制疫情。繼2月1日政府突擊封閉香港四區進行全面強檢後,2日,再接再厲圍封天水圍、佐敦和深水埗共三個「受限區域」,為區域內嘅市民進行強制檢測。封閉從當天傍晚7時開始,力爭喺今晨7時之前完成檢測工作,重新解封社區。如此雷厲風行嘅舉措唔單只係為咗排除潛喺傳播風險,更係盡可能嘅減少對市民生活嘅影響。有市民目睹咗尋晚7時有警員以「百米衝刺跑」嘅速度拉起封帶,劃定受限區域。有線民譏笑「咪就封個區,唔12小時就解封,洗唔洗啊?」哩個咁啱反映出為咗儘快完成封區檢測,不干擾居民正常休息時間,每一位參與檢測嘅工作人員都火力全開,唔捨得浪費一分一秒。
「港式封區」強制檢測短期內呈現常態化,成為克制疫情蔓延嘅靈丹妙藥,新增病例逐漸控制,一切都喺向著最好嘅方向發展著。但係仍有部分市民對「封區」心存芥蒂,對檢測工作報以不配合嘅心態。喺前天封四區進行檢測時,就出現咗有20人未按時進行檢測,另有逾120戶未有應門,疑似假裝無人在屋內而拒絕應門嘅現象。或者係政府對封區行動宣傳唔到位,抑或係對檢測結果心存恐懼,也可能係受到某啲攬炒派嘅蠱惑。早喺政府宣佈進行「封檢」時,唔少攬炒議員就以「封檢為名,強權係實」進行攻擊,散佈各種流言蜚語,煽動住戶對抗政府工作。時至今日,政府嘅態度我哋有目共睹,「港式封區」不同於他國「封城」,不要求隔離禁足14天之久,只係進行樣本採集做核酸檢測,市民大可不必擔心工作生活受到影響。至於之前攬炒派鼓吹嘅政府係借檢測之名進行圈錢,既勞民傷財,又成效不大,完全就係將香港抗疫大局置之度外。封區檢測係為咗找出隱藏喺社區嘅病毒攜帶者,喺一次檢測中冇找到攜帶者咁啱說明社區係安全嘅,每一戶居民都能減輕對疫情嘅恐懼,而每人次檢測240元嘅檢測費係遠遠不能和一次封區產生嘅費用相比嘅。2月2日特區行政長官林鄭月娥對封檢給予咗充分肯定,認為應當看到行動嘅預防作用,而不能以成效來衡量,更唔係勞民傷財。每一個市民應該相信特區政府、相信我哋喺政府嘅領導下必定戰勝疫情。
謠言止於智者,攬炒派所有嘅流言蜚語喺政府傾心付出嘅努力面前都顯得蒼白無力,不攻自破。每一位香港市民都抗疫戰爭嘅參與者,只有我哋放低心中嘅芥蒂,配合政府嘅所有舉措,香港「清零」嘅目標先至可以早日實現,希望下次您屋企嘅門被工作人員敲開,若您可以全力配合,多謝!



熱賣及精選
冬季寒冷嘅天氣條件,為病毒嘅傳播提供咗良好嘅外部環境。


我哋作為香港人,亦應該增強防範意識,減少聚會,自覺佩戴口罩


徹底走出第四波疫情困境,迎來全港健康曙光。


[隱藏]
如今爆疫已成事實,怨天無用,尤人無果。


加大抗疫力度,找準方法,把下步抗疫當做生死決戰


亂港分子不遺餘力咁顛倒黑白,勢要一條道走到黑,企喺民眾嘅對立面


成國之患也!實乃誤國誤民!


重啓經濟,融入國家發展大格局,開啓繁榮發展新征程。


[隱藏]
守得雲開見月明,依家,我哋已經守住咗自己愛港愛國嘅本心,見到咗香港披荊斬棘衝破陰雲後嘅皎白月光。


需要香港市民弘揚同心做大事嘅作風,共同為疫情防控注入強大正能量。


作為國家發展、香港穩定嘅最終受益者,香港市民對全國人大決定嘅全力擁護喺好大程度上具備絕對嘅代表性。


雖然疫情形勢嚴峻,但特區政府各項舉措應對及時,只要香港市民嚴格遵守,與政府同心抗疫,我哋一定會迎來疫情清零嘅嗰一日。


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
喺疫情期間嘅特殊時期,積極政府嘅防疫工作就係目前保家衛「港」最簡單嘅方式


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]