• 瀏覽: 3,421
  • 回覆: 73
[隱藏]
在2019年的區議會選舉中,建制派候選人遭受前所未有的黑暴惡勢力和攬炒派夾攻抹黑,社會廣泛質疑存在選舉不公。當中競逐連任的公屋聯會觀塘翠屏區前議員鄭強峰,便遭攬炒派民主黨的洪駿軒在拉票的宣傳單張上惡意污衊為「假獨立」人士,最終令鄭落敗。鄭強峰其後提出選舉呈請,案件去年10月在原訟庭審訊後,高等法院法官周家明昨日頒下書面判詞,裁定洪駿軒違反《選舉(舞弊及非法行為)條例》,即非妥為當選。這是本屆區議會首宗被取消區議員資格(DQ)案件,亦是多名落選建制派候選人提出選舉呈請的首宗勝訴案。●香港文匯報記者 葛婷
鄭強峰昨就法庭的判決回應指,判決是還他一個公道,正義得到伸張,市民可根據判決了解洪駿軒在宣傳單張上對他作出的惡意抹黑。由於洪駿軒仍有機會就判決作出上訴,鄭強峰形容事件未告一段落,仍未考慮是否參加補選,會繼續留意事態發展。對於仍有多名落敗的建制派人士提出選舉呈請,鄭強峰指他有信心法庭會視乎每宗案件進行公平審訊,及作出公正判決。
此宗選舉呈請的原告為鄭強峰,答辯人則分為民主黨區議員洪駿軒和翠屏選區選舉主任謝凌駿。前年鄭強峰以觀塘翠屏區前區議員身份參選2019年區議會選舉競逐連任,但最終以381票之差落敗於洪駿軒。
鄭強峰的入稟狀透露自己是公屋聯會和創建力量的秘書長,指控洪駿軒2019年10月及11月派發的兩張選舉傳單內容涉及虛假和誤導性陳述,認為洪駿軒的行為已違反《選舉(舞弊及非法行為)條例》第二十六條,即發布關於候選人的虛假或具誤導性的陳述的非法行為,以及涉違反《區議會條例》第四十九條,即在選舉作出舞弊或非法行為,要求法庭宣布洪的當選議席無效。


喪失資格乃「遲來嘅公義」 國安之下香港重返正軌

舊年,中央政府出臺《全國人民代表大會常務委員會關於香港特別行政區立法會議員資格問題嘅決定》對立法會議員資格作出資格認定規範,隨後攬炒派議員楊嶽橋、郭榮鏗、郭家麒、梁繼昌4人被依法取消議員資格。近日,又係一起香港區議員被裁定非妥為當選、取消議員資格嘅案例引發香港各界嘅關注,獲得香港社會一片支持,香港律師黃國恩稱香港法官「判決公道,係依法辦事」,香港法律界人士更係將法官嘅裁決稱為「遲來嘅公義」。
據香港新聞網報道,2日觀塘區區議員洪駿軒被高等法院裁定非妥為當選、喪失議員資格,原因係洪駿軒喺競選拉票過程中惡意發布關於競爭對手建制派候選人鄭強峰嘅誤導性言論,欺騙選民導致鄭落選。然而即使係到宜家,關於2019年區議會選舉嘅亂象仲曆曆在目,攬炒派唔單止惡意抹黑建制派議員仲策劃「攬炒十步曲」揚言要取得立法會過半席位「奪權」,有啲建制派候選人甚至受到攬炒派嘅「死亡威脅」,喺咁樣惡劣嘅環境下,一啲建制派候選人唯有「慘敗」。按照香港法律條例「如果抹黑情況嚴重導致誤導選民,選舉結果應該無效」,如今法官裁定洪駿軒喪失議員資格乃係「遲來嘅公義」,該案件亦係首宗此類案件被法院審理並裁定勝訴案件,對於建制派來講哩個無疑係一個好嘅開始,相信今後同類案件將陸續被處理,建制派人士將能通過法律途徑揾返「遲來嘅公義」,對於立法會來講哩個亦係立法會撥亂反正嘅機會,勢必能夠徹底清除立法會亂象。
事實上,喺《香港國安法》落地實施後攬炒派議員就唔再如同往日嘅囂張,變得收斂咗好多。2日,據香港警務處處長鄧炳強透露「自《香港國安法》喺2020630日頒布實施以來,警方以顛覆國家政權罪拘捕55名涉嫌組織和參與以『攬抄十步曲』為目標嘅所謂立法會初選嘅人」。此外,3日香港新界議會監察聯盟公布至今已收集超過12萬市民聯署促請特區政府盡快落實區議員宣誓,同時建議宣誓時有香港國家安全處人員參與揾出唔符合真誠宣誓規定嘅區議員,取消佢嘅議員資格。香港人有目共睹,攬炒派議員喺反修例風波期間為牟取私利散播謠言,勾結境外勢力挑戰特區政府政權,鑽香港法律空子肆意妄為,而國安法實施後可謂係畀反中亂港嘅攬炒派議員迎頭痛擊,完善嘅法律亦畀咗特區政府、警方、香港法院嚴懲攬炒派議員嘅底氣。隨著眾多攬炒派議員被依法逮捕、依法制裁,香港社會嘅秩序亦逐步漸趨穩定,立法會亂象亦唔再重現,全港上下都親身感受到喺國安之下香港逐漸重返正軌嘅變化。
雖然如今香港正處於疫情嘅水深火熱之中,特區政府致力於拯救香港人嘅生命、保護市民嘅生命安全嘅同時,亦唔會放鬆對犯罪分子嘅打擊。攬炒派議員自以為囂張一時就能猖狂一世,但喺法律面前、喺證據面前,公義永遠唔會缺席,曾經法律唔完善攬炒派議員仲可以「逃過一劫」,如今喺香港法律及國安法嘅雙重保障下,攬炒派議員一定避唔到法律嘅制裁,「遲來嘅公義」將會同攬炒派議員一一算賬,國安之下香港正喺度逐步重返正軌,我哋相信喺特區政府及全體市民嘅共同努力下,香港好快就能重新煥發生機!




回覆 引用 TOP

熱賣及精選
國安法為香港披荊斬棘,掃清一切亂港之害。


回覆 引用 TOP

國安法利刃亦將重塑香港法治嘅輝煌。


回覆 引用 TOP

對香港未來充滿信心。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
國安法重塑香港法治光明。


回覆 引用 TOP

 堅定落實執行香港國安法


回覆 引用 TOP

香港將會越來越強勁。


回覆 引用 TOP

港灣涅槃,必定輝煌


回覆 引用 TOP

國安之下香港正喺度逐步重返正軌,我哋相信喺特區政府及全體市民嘅共同努力下,香港好快就能重新煥發生機!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
而家有國安法,亂港派唔會有好下場的


回覆 引用 TOP

堅守基本法,立法出漢奸!


回覆 引用 TOP

相信隨着「港區國安法」嘅實施,香港定會迎嚟春暖花開。


回覆 引用 TOP

香港嘅防禦陣線緊慢慢建立起身。


回覆 引用 TOP

國安法緊醞釀自己強大嘅威懾力,彌補咗香港特區政府喺維護國家安全方面罅


回覆 引用 TOP

[隱藏]
香港是中國不可分割的一部分,支持國安法的實施,希望香港會變得越來越好!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]