• 瀏覽: 14,848
  • 回覆: 136
  • 追帖: 2
+7
中國與澳洲地緣政治角力爆發後、中澳關係陷入寒冬,中方抵制澳洲至少逾十種產品。在此時刻,中國正式與新西蘭簽署實現「零關稅」的自由貿易協定。由於澳洲與新西蘭產業結構相似,協議意味中國能透過採購新西蘭乳品等

再嚟左一巴右一巴,俾盟友背叛嘅感覺係點樣

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2867213/?lcc=ac

無人可以抗拒14億人嘅市場.

新西蘭是五眼中的親中良知,不知會否激怒美國?!

澳洲佬冇計了, 好難再改變到乜野. 換左總理或話事人或選民先有得搞 

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-2-3 01:15 PM 發表
屎眼聯盟應該齊聲譴責佢舐共。

袋閪蟈抵九死, 學人無料扮四條

澳洲繼續跟老美囉,不過老美有咩著數比你,心照啦

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-2-3 01:15 PM 發表
只能講NZ比較務實,亦較少挑仇恨

睇見澳洲佬又想賺錢,又要耍架子真係好好笑,中國理都唔理佢

X眼被出賣

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-3 03:04 PM 發表

只能講NZ比較務實,亦較少挑仇恨
早幾年紐西海難好多海產,中國遊客拍到話好浪費,紐國領事就順勢話歡迎中國人過去食海鮮。

五眼之一,竟然乃共

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-2-3 01:08 PM 發表
中國與澳洲地緣政治角力爆發後、中澳關係陷入寒冬,中方抵制澳洲至少逾十種產品。在此時刻,中國正式與新西蘭簽署實現「零關稅」的自由貿易協定。由於澳洲與新西蘭產業結構相似,協議意味中國能透過採購新西蘭乳品等

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2865000/2867213/0131_1024.jpg

再嚟左一巴右一巴,俾 ...
紐西蘭都係五眼其中一員,人地就醒目唔願做美國屎眼。

可以減少購買澳洲乳產品

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-2-3 01:12 PM 發表
無人可以抗拒14億人嘅市場.
莫里森都係果句:堅拒讓步

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]