• 瀏覽: 1,335
  • 回覆: 17
政府今晚(2日)引用《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》(第599J章),作出限制與檢測宣告,自晚上7時起於佐敦、深水埗、天水圍設「受限區域」。

「受限區域」範圍:
.深水埗基隆街239-263號、南昌街89號、大南街256-280號、北河街60-74號一帶範圍內的17幢大廈

.佐敦長樂街23至27號、長樂街22至28號、志和街13號及彌敦道322-326A號
.天水圍天瑞路83號天恒邨恒樂樓
於上述「受限區域」內的人,須留在其處所並接受強制檢測。政府目標是在明日(3日)上午約7時左右完成行動。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210202/s00001/1612264384246/封區檢測-深水埗-佐敦-天水圍設「受限區域」【深水埗現場直播】

好快者,
希望果區既居民忍耐一下

支持政府施政!

黑暴期間,警隊止暴制亂,固然勞苦功高,
近排開始分區突擊檢測,
都是由警隊全面管控秩序,
以後可能更要爆門捉那些不合作的住戶,
真係辛苦哂,各位阿Sir,各位Madam !

政府喺呢方面真係進退兩難。
做,又被人鬧;唔做,又被人鬧。
兩面不是人。

引用:
原帖由 judylam651 於 2021-2-2 08:59 PM 發表
黑暴期間,警隊止暴制亂,固然勞苦功高,
近排開始分區突擊檢測,
都是由警隊全面管控秩序,
以後可能更要爆門捉那些不合作的住戶,
真係辛苦哂,各位阿Sir,各位Madam !
其實吾合作既住戶可以考慮罰款...

當佢每日四幢,一年都唔知得唔得

為了讓香港抗疫成功盡快清零, 突擊封區檢測必須快狠準... 今次又會驗出幾多隱藏的確診者呢...

支持突擊檢測

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-2-3 03:25 AM 發表
為了讓香港抗疫成功盡快清零, 突擊封區檢測必須快狠準... 今次又會驗出幾多隱藏的確診者呢...
希望無百位數啦

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-2 09:39 PM 發表
兩面不是人。
睇無線新聞,裡面有一個著藍衫嘅師奶嘴臉好乞人憎,真係想即時打佢patpat. 港女到爆晒燈

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-2 09:39 PM 發表
兩面不是人。
對!正解!
所以我極怒班政毒上腦就是如此!

政府做不錯時, 不做時, 我也會鬧!
因錯, 就當然要受批, 只是善批與劣批之別;
若明知而不為的時候, 就更加是抵鬧, 因已經是明顯失職!

但問題是類似今次, 做得好與壞, 其實是另一回事,
起碼自犯民自退後, 政府已經可以較為輕易地突破了一點,
就是應做時便去做, 唔洗再左顧右顧, 以及已是反了往昔的劣習,
就是慣習於少做少錯, 不做不錯, 最後只流於敷衍了事, 甚至龜縮而不為!

今期起碼仲識認真去做, 已比不作好上百倍!
認為有不足及需改善, 其實要社會性提出作為建議,
記住, 只能是建議, 怒評也可, 按規不是要求...才對!

至於過程如何是另一回事, 用完美主義心態去批的話,
其實應該要自己檢討完自己把口, 才再學人叫街吠嗚才對!
我罵了十次, 今次也會選擇讚番一次半次,
只是保留個性地, 串少少一句:
因為....""開始似番個政府""!

唔封朗豪坊?

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-2-3 12:22 AM 發表

其實吾合作既住戶可以考慮罰款...
不用考慮,爆門捉那些不合作的住戶,佢自己整返門和鐵閘 !

余德寶:封區結果未能說服公眾 , 市民只想問政府「玩夠未」?? 😡🤬

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1990848/

特區受影響市民和執行封區有關部門人員大家加油,守護特別,對抗疫情

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]