• 瀏覽: 3,328
  • 回覆: 19
我識親的大陸人個個都好有教養,好好禮貌

因為有好多香港人自視過高, 自以為高人一等.

引用:
原帖由 皇家社會 於 2021-2-2 04:58 PM 發表
最簡單,香港人好多憎人富貴嫌人窮,睇到班大陸有錢佬嚟香港系咁買買買,心理唔平衡

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-2-2 08:10 PM 發表

最簡單,香港人好多憎人富貴嫌人窮,睇到班大陸有錢佬嚟香港系咁買買買,心理唔平衡
剩係的士陳香港撈唔起上大陸撈到風山水起,唔小港燦都己經好撚葡萄啦

若然嚟香港掃貨既係鬼佬有錢佬唔係大陸有錢佬,港燦就會態度倒轉

其實是黃絲曱甴 自卑心態

當香港人去到英國便會明白

引用:
原帖由 皇家社會 於 2021-2-2 04:58 PM 發表
我覺得係深層次「鄙視鍊」重構過程
一般香港人被媒體灌輸意識都係:西方白人>香港人>內地人
如果所有人都有相同意識就相安無事
隨內地經濟發展起來,內地人心態改變,開始要求平等對待
港人就覺得內地人'唔守本分'而產生憎惡、亦有出於自我防衛保持舊有優勢心態
但這一部分港人係離地的,佢地遲早要接受事實,在此之前會忿怒、失落、恐懼
至於要幾多時間調整心態就因人而異,愈醒目愈有彈性就愈快接受並適應

再進一步講,西方白人亦普遍存在咁既心態
所以在西方你會見到人數很少既商界精英比較親華,正如上面講既愈醒目就愈快自我調整
但佔絕大多數既愚民肯定需要長時間適應期
又因為西方選舉體制,令西方投機政客熱衷反華爭取選票
值得慶幸的是西方仍處於變種奴隸社會,愚民意見起不了太大作用,太過火會被精英們壓下去
時間會令愈來愈多人回到事實基礎,近年的極端反華可能未到頂峰,但終究會消退的~

因為開始感覺到冇咗競爭力

引用:
原帖由 皇家社會 於 2021-2-2 16:58 發表
憎人富貴厭人貧
稚子無知鬼上身
九噏隨波無意識
逐流翻滾未分真

香港人唔憎大陸人呀,係黃狗曱甴憎之嘛,佢哋都唔係香港人。

引用:
因為黃媒體不信洗腦造假新聞抺黑中國,只報負面,不報正面

如拍到"內地人"大小便既多數系毒果..(自己諗下,個機會率有幾高)

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-2-2 06:18 PM 發表
因為有好多香港人自視過高, 自以為高人一等.
我覺得反而因為自卑感,所以憎恨別人
即係我哋妒忌有錢人一樣心態。
真心講香港人真係好多低等,大多數都好井底

我又真係唔覺得好多香港人憎中央政府,或者憎恨大陸人!!
而家留意吓啲香港人,好多時都係睇大陸電視劇,聽大陸歌,買嘢就上淘寶,玩大陸騰訊遊戲,點會覺得香港人憎恨大陸呢?

好多香港人其實係覺得香港政府乞人憎,呢個當然同香港政府處事手法,好有關係!!

例如近期,無啦啦,唔知點解話太空卡以後唔俾。
但係又唔支持將港台私有化,或者外判形式。

同時,而家最緊要係疫苗嘅推廣,但係建制派,仲喺度講咩改革,政府仲喺度玩封鎖。

好多人根本唔撚明,香港政府處事風格,更加難以配合,結果好多嘢失敗告終,令到香港人更加唔信香港政府,更加難以同香港政府配合,又係失敗告終,令到香港人更加唔明白香港政府,更加難以與香港政府配合⋯⋯

最後,好多市民想用粗口問候香港政府,更加過分的,想搞革命!!

其實好多香港人,香港住唔落去未必會移民,可能仲會返大陸。

唔信,只要返大陸嘅一定要打疫苗,你睇吓幾多人排隊打。

在批評西方媒體喺香港嘅影響力大嘅時候,我哋都要問吓建制派,維穩費係點樣洗嘅呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]