• 瀏覽: 1,565
  • 回覆: 20

新冠肺炎肆虐逾一年,政府近日在多區劃出「受限區域」,要求大廈住戶強制檢測,惟不少單位無人應門,及後亦難以跟進,令人擔心無法杜絕社區傳播。政府今(2日)發聲明,指圍封強檢的多個無人應門大廈單位,有理由相信其實有人在內,政府不排除會向法庭申請手令破門入屋執法,所涉及的費用將由屋內人士負責。

政府表示,根據相關條例並獲衞生當局授權許可,政府可對認為有人但無應門單位採取法律行動,包括逐離或驅逐個別人士,或向裁判官申請手令破門進入單位;政府亦會按法例繼續禁制所有人士從這些相關處所進出,並在有需要時安排保安員駐守,或在適當時候透過要求執達主任協助進行圍封,以及要求有關人士負責所有相關費用。

政府強烈呼籲單位內如有任何人士,請立即與現場工作人員聯絡或致電民政事務總署。

疫情其間,全民要緊守防疫最前線,盡量小出街,出街時要戴口罩發酒精搓手液,回家後要盡情清潔消毒。全民合作,趕走疫情。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0202_00822_001.html

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
貼封條得啦。系裡面開出哩既,就告佢,系外面返屋企既。見字馬上聯絡政府部門

提示: 違規內容已被屏蔽
支持政府,唔係點杜絕

引用:
原帖由 ax7ax 於 2021-2-2 12:38 PM 發表
支持政府,唔係點杜絕
此計極妙,可刺激裝修市道

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-2-2 12:28 PM 發表
貼封條得啦。系裡面開出哩既,就告佢,系外面返屋企既。見字馬上聯絡政府部門
貼封條無用架,用鐵鏈鎖閘,私自剪鏈可以告損壞政府財物!

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2021-2-2 12:44 PM 發表

貼封條無用架,用鐵鏈鎖閘,私自剪鏈可以告損壞政府財物!
咁又唔得,萬一有人困住就大碌

其實差餉處應該知有冇人

引用:
原帖由 wtf_name 於 2021-2-2 12:57 PM 發表

咁又唔得,萬一有人困住就大碌

其實差餉處應該知有冇人
點會唔得,聽到鎖閘都唔出來,就正低死!
事後要走可以打門口通告電話投案,罰完5千再檢測!
唔通唔應門百幾家門口都要派保安24小時守咩!

好似打陸,直接釘死封門。

應該用鐵鍊鎖住唔應門單住,不淮出行.
有人要出先告票後檢測.

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2021-2-2 01:14 PM 發表

點會唔得,聽到鎖閘都唔出來,就正低死!
事後要走可以打門口通告電話投案,罰完5千再檢測!
唔通唔應門百幾家門口都要派保安24小時守咩!
有人傻起哩點火,會政府鎖住唔走得或唔系第一時間走得。到時點?

用儀器掃下咪知有無人囉!

而家咩年代?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-2-2 01:24 PM 發表

有人傻起哩點火,會政府鎖住唔走得或唔系第一時間走得。到時點?
都係個句,鎖閘個刻聽到聲都扮唔出來的黃屍,只可講句抵死!
正常人聽到鎖閘重會唔出來,扮不在家?

晨早就應該係咁做啦.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]