• 瀏覽: 2,774
  • 回覆: 17
https://www.ixigua.com/6924099024777642507

我們沒有退路。

最近與美國軍方關係甚深的蘭德報告叫美國醒醒,蓬佩奧破壞分裂中國的策略已失敗,是時候轉向調整,力有不逮便要面對現實了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-2 05:43 AM 發表
最近與美國軍方關係甚深的蘭德報告叫美國醒醒,蓬佩奧破壞分裂中國的策略已失敗,是時候轉向調整,力有不逮便要面對現實了。
美國精英已經聞到燶味

1月底美軍派航母抵近台灣,中國大陸多次強硬回應
1. 一次派八架轟6模擬攻擊航母
2. 環時:戰爭準備完成
3. 解放軍:台毒意味戰爭

看來中國大陸要將台灣問題擺上枱同美國商議收回方式
談得攏當然好,但中國需要幫助美國渡過難關,例如再加大買美債
如果談不攏,武力解放台灣,美軍出兵必敗、唔出兵又失去盟友信任,美國將面臨很壞和更壞的結果

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-2 08:14 AM 發表

美國精英已經聞到燶味

如果談不攏,武力解放台灣,美軍出兵必敗、唔出兵又失去盟友信任,美國將面臨很壞和更壞的結果
蘭德報告指亞洲國家只有兩個是美國必須揑在手裏必要時需出兵的,一個是印度,一個是日本,卻連釣魚台也不算進去。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-2 01:16 發表
https://www.ixigua.com/6924099024777642507

我們沒有退路。
對的!中國應該,而且必須對美國反擊。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-2 08:22 AM 發表

蘭德報告指亞洲國家只有兩個是美國必須揑在手裏必要時需出兵的,一個是印度,一個是日本,卻連釣魚台也不算進去。
簡單來說,就是有戰爭風險的地方都不能碰

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-2 08:22 AM 發表

中國和美國划分勢力範圍:
中國解放台灣,但不試圖將美國勢力徹底排擠出日韓和東南亞。
美國繼續控制日韓,但不尋求在東南亞的優勢地位,而是和中國和平相處,保持一定的影響力。
中國幫助美國維持世界其他地區的現有秩序。
總的來說,就是中國幫助美國繼續維持世界霸主的面子,而美國在台灣和東南亞退居次要位置。

100年前, 啲鬼佬已經想肢解中國.

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-2 08:14 AM 發表

美國精英已經聞到燶味

最慘嘅就係 台灣一有咩依郁,大陸即刻武統

但同時唔會再好似08年一樣大買美債 

咁老美而家根都唔知仲可以做啲咩

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-2-2 10:05 PM 發表

最慘嘅就係 台灣一有咩依郁,大陸即刻武統

但同時唔會再好似08年一樣大買美債 

咁老美而家根都唔知仲可以做啲咩
美國最優選項係從台灣省「體面退場」,讓中國大陸付費贖回台灣省

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-3 12:14 AM 發表

美國最優選項係從台灣省「體面退場」,讓中國大陸付費贖回台灣省
早十年前八年前就得 而家大陸一毫子都唔會畀㗎啦

台灣也係一樣,早十幾廿年前如果肯 行一國兩制。大陸一定會畀好多優惠條件, 我估到時所謂嘅一個兩制即係邦聯制 ,即係外交同國防又大陸管,其他所有都係台灣話曬事。

宜家阿爺要畀呢樣嘢你就難啦 ,就算行返一國兩制好可能比香港嘅自由度仲更加細呀

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-2-2 09:43 PM 發表
100年前, 啲鬼佬已經想肢解中國.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0205_00832_001.html

霉國就是國際攪屎棍。
多行不義必遭天譴😡
打倒美帝主義換取地球安寧👊

香港曱甴漢奸已經被打L殘, 老尾閪謊邪惡集團所餘無幾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]