• 瀏覽: 1,087
  • 回覆: 17
【星島日報報道】政府與海洋公園早前公布重生方案,包括改變收費模式,改為山下免費開放,山上遊樂設施逐一收費,公園大部分範圍...

...會外判。海洋公園主席劉鳴煒今日表示,有信心海洋公園在改革後可達到自負盈虧,又指園方不希望成為納稅人的負擔。
劉鳴煒接受民建聯主席李慧琼網上直播節目訪問時表示,本港的旅遊業目前以量為主,並認為應與時並進並進行改革,並指海洋公園在疫情前亦以量為主,人均消費金額並不理想。他續指,在是次改革方案中,則是將公園重新設計,以市民的需要為主打,而市民將來亦可以有選擇,令海洋公園日後可成為多元化消閒教育平台。他亦指,日後有三分二園區將外判予合作夥伴,並指有信心可達到自負盈虧,亦可以做好保育及教育工作,又重申新的海洋公園不希望成為納稅人負擔。
他又指,若公園日後做得不好,可能會有「碎片化」危機,管理層將會重點關注,確保不會發生相關情況,並指會找到合適的夥伴,以做到保育及教育的使命。他又指,新樂園的目標對象為3至80歲的本港市民,並指園方日後可能會推出不同種類的年票,包括推出針對看熊貓的年票等,希望可以令市民經常入園。

>>>二世祖諗頭多, 但不切實際, 又保育又教育, 又要賺$...

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/劉鳴煒料海洋公園經改革後可自負盈虧-不願成納稅人負擔-084200401.html

從前有個人叫阿爽。
他死掉了。 。 。
出殯那天。
他的家人哭喊:爽阿……爽阿。
路人不解。問道:你們爽什麼啊 ?

家人痛哭流涕:爽死了……爽死了!!
^3^
改革後可自負盈虧?
邊度黎既自信

海洋公園所謂改革 講到底 就係做二房東
租場俾人搞活動
簡單講 就係賺場租 將經營風險轉嫁出去

老實講 我唔睇好

引用:
原帖由 斯人的黃昏 於 2021-2-1 06:55 PM 發表
【星島日報報道】政府與海洋公園早前公布重生方案,包括改變收費模式,改為山下免費開放,山上遊樂設施逐一收費,公園大部分範圍...

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/YIUj7isoTAfhO_6ui1dNzQ--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTcxMi43NjEwMjA4ODE2NzA2/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/sh5RcuOU1sehQoZdz1ZC9Q--~B/aD02NDA7dz04NjI7YXBwaWQ9eXRhY2h5b24-/https://media.zenfs.com/ko/singtao.com.hk/45455c22bb13fceead02a2b547f1a986 ...
所謂自負盈虧即從另外渠道淹公帑 !

劉鳴煒似十足佢鷄蟲老豆咁古惑 !

執鬼左佢啦

執左佢啦. 海洋公園同港台一樣無得救. 唔好再浪費政府D 錢.

呢單野唔單止小黃人反對, 正常人都反對架.

個世界變左啦, 唔該佢問下有咩人仲會去Ocean Park 啦.

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-1 06:59 PM 發表
直接判畀劉嗚煒做
蝕錢佢填 賺錢政府先抽水
總之唔好問政府拎錢 
幾著數 雙贏 畀機會佢發揮
哦!如果係得,咁納稅人每年俾十幾億港台又洗唔洗一樣咁?總之港台唔好問政府拎錢?蝕錢佢填?幾著數...畀機會佢發揮...

其實每個遊樂場經過一段時間就冇人玩, 在大陸好多遊樂場都執咗笠, 海洋公園一直都係食老本

浪費納稅人錢

執啦

只會虧下去

將餐飲,機動遊戲,場館,酒店
斬件式分拆晒出去

到時分拆做唔掂都唔關佢事

其實劉生有心做,佢又吾系等錢使,大家何必怪責於佢尼?莫非有錢系原罪?

引用:
原帖由 505249341 於 2021-2-1 20:04 發表
其實劉生有心做,佢又吾系等錢使,大家何必怪責於佢尼?莫非有錢系原罪?
佢個IDEA 唔得, 浪費政府錢. 跟本海洋公園已經無得救. 同港台一樣, 越救越浪費錢.

去年都輸左幾十億啦. 呢塊地係有價值架. 唔係拆租出去就代表好, 即使唔輸錢都發揮唔到塊地既價值.
難聽D講, 佢咩都唔做. 拆哂佢, 做爛地停車場都會賺到錢添, 但係米發揮左呢塊地的價值呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]