• 瀏覽: 768
  • 回覆: 14

1月26日,馬克龍以視頻方式參加了達沃斯世界經濟論壇,並發表了主旨演講。

馬克龍在演講后的提問環節表示:

資本主義與市場經濟為中產階級提供了進步機會,但這個體系如今已經破敗。全世界成千上萬的人都存在一種感受,他們(因為失業)失去了用處。在當前的環境下,資本主義模式與開放經濟行不通了,從這場疫情中走出來的唯一辦法,就是打造一個更加專注于消除貧富差距的經濟。”

香港仲要捱多30年資本主義  

新聞來源連結:
https://i.ifeng.com/c/83Tw5IVxskv

只有SG式"權威+資本主義"才是真正出路

佢想學Chinazi?

史太林主義才是黃道

又想學國家資本主義

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-1 03:06 PM 發表
只有SG式"權威+資本主義"才是真正出路
事實證明,資本只會無盡的貪婪。
當技術持續進步的時候,資本可以從技術進步中獲得厚利,不必搜刮平民財富,平民也可以分享到一點成果。
當技術進步停滯,財富陷入存量博弈的時候,資本就露出猙獰的面目,殘酷的從平民手中搶奪財富。

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-1 11:19 AM 發表

https://x0.ifengimg.com/ucms/2021_06/A5EF0A8E4BDEA98E550C500C00A64485DAAD7AF0_size18_w500_h281.jpg

1月26日,馬克龍以視頻方式參加了達沃斯世界經濟論壇,並發表了主旨演講。

“資本主義與市場經濟為中產階級提供了進步機會,但這個體系如今已經破敗。全世界成 ...
再唔聽話就繼續黃背心

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-1 11:19 發表

https://x0.ifengimg.com/ucms/2021_06/A5EF0A8E4BDEA98E550C500C00A64485DAAD7AF0_size18_w500_h281.jpg

“資本主義與市場經濟為中產階級提供了進步機會,但這個體系如今已經破敗。全世界成 ...
香港應該唔使挨咁耐。

用有法國特色嘅資本主義啦!

人類用咗十年,就証明共產行唔通,因為唔合人性本質

人類亦同時開始證實資本主義一樣壓根底唔合人性,只係用左二百年時間證明唔work

下一個主道人類社會嘅資源分配方式........正由中國帶起,並得到初步成功

引用:
原帖由 o12345o 於 2021-2-1 05:23 PM 發表
人類用咗十年,就証明共產行唔通,因為唔合人性本質

人類亦同時開始證實資本主義一樣壓根底唔合人性,只係用左二百年時間證明唔work

下一個主道人類社會嘅資源分配方式........正由中國帶起,並得到初步成功
有唔認同,共產唔通,
美國聯儲主席,歷代都係控制在猶太人手上,
猶太人家族幾代人生意都係共產思想,
只要將共産思維怎樣資本化,
家族企業,香港富豪亦有人在,
只係將共產怎樣變化,
看中國呢幾十年共產主義,
唔係一成不變,猶太人人樣,
固有內部勢力不變,外圍發展勢力資源,
中國人民族中,潮洲,福建,上海,
北方民族,都係行呢套,
反而南方人,富不過三代就係咁解,
各自為政,有錢就分家,
無共同體系,家族思想簿弱,
西方文化都係,歐盟失敗,
都係這個原因。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-1 17:06 發表
用有法國特色嘅資本主義啦!
絕世靚抽!

歐式主義,人文環保!與中國特色社會主義一起,打擊糜國貪腐!

資本主義說穿就係殖民地主義,西方民主建基在奴役第三世界資源,當中國幫第三國家自強後,再冇呢支歌唱,睇天主教徒基督教就知,宜家靠食老本,所以對中國咁反感

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-1 11:19 AM 發表

資本主義自由市場唔係無佢嘅好處,只不過一個國家完全開放由資本主導,就會被資本家操控了整個國家嘅命脈。再加上中由民主選舉產生的政府,就更加容易被資本家操控政府政策,令資本家成為一個國家的幕後主人。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-2-1 04:03 PM 發表
又想學國家資本主義
好多人唔知道,世界第一個共產政權,係法國巴黎公社。
法國要革命 一步就到社會主義啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]