• 瀏覽: 38,184
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
+2
莫理.森, 唔Q洗理佢

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-1 11:09 AM 發表

澳洲出口,有百份之四十去中國。佢一玩C 眼聯盟!即係自斷米路。
又唔洗死, 澳洲人少資源多, 食龍蝦食到厭 係少咗d 收入啫

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2021-2-1 11:12 AM 發表
C眼聯盟呢, 唔係互幫的嗎, 仲有大呆灣國呢. 
新西蘭咪幫澳洲, 接收佢嘅中國市場分額

引用:
原帖由 年月是流水 於 2021-2-1 11:20 AM 發表
玩到佢落台就岩 
好呀, 佢民望高可以玩多4,5年 到時原有市場份額都冇哂 被人代替哂

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-1 11:21 AM 發表

澳洲生活指數好高,冇錢就要食自己的資源?
貨賣唔出可以點, 自己燒多d碳 食多d龍蝦

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-2-1 11:31 AM 發表
cold call 電話唔聽好正常啫
唔係經華為5G電訊網絡 唔係用華為手機打 通通唔接

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-2-1 11:51 AM 發表
莫里森仲有幾耐任期?
有排呀 佢個黨強勢起碼玩多5年 仲有傳媒大亨梅鐸加持, 在野黨冇戲唱
要等到澳洲人日日食龍蝦, 食到厭先得

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-2-1 12:09 PM 發表
之前美國佬傳媒話澳洲損失二,三十億澳幣出口,微不足道,可以透過新市場解決,睇嚟新聞做假,用嚟被白豬,黃屍打飛機,痲痺下澳洲佬,美國佬趁機食埋d生意。
淨係教育產業都損失幾百億澳幣

引用:
原帖由 快活下半場 於 2021-2-1 12:12 PM 發表
澳洲想解決問題
就應該先解決製造問題嘅人
先炒條濕鳩總理啦
🤭😆
成個黨啲人一能樣, 全個黨都係反華 換黨執政先會有新外交政策改變

引用:
原帖由 touya08 於 2021-2-1 12:17 PM 發表

睇下佢下屆仲有無得連任就知, 我諗好似侵侵咁一落咗台就無人記得
9成連任, 操弄民粹就有票 反華就有票

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2021-2-1 12:23 PM 發表
點解唔蝕錢內銷益本地人?
以前易揾銀洗慣, 日日去半島High Tea, 好難走返去大家樂食荼餐, 自我感覺不良好

以後交易用哂人民幣結算再講

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-2-1 12:32 PM 發表

好難講。
世界進入反智時代,民粹抬頭,好多澳洲人認為現在係中國欺負佢哋。
所以好多人支持佢連任都唔定。
直頭係啦, 澳洲媒體留言 澳洲人反應唔好同中國做生意, 唔買中國貨
當勞侵點解日日大叫反華, 就係反華有票

引用:
原帖由 pandan07 於 2021-2-1 01:05 PM 發表

係喎,佢老細係反華傳媒大享,睇怕都係做又死,唔做又死,所以搞到佢精神分裂,亂咁up
陸克文 梅鐸一早有牙齒印, 梅鐸唱到陸克文下台

最近發展
陸克文批梅鐸旗下傳媒如政黨 與自由黨阻止工黨上台
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20190907/bkn-20190907131314386-0907_00912_001.html

澳洲工黨籍前總理陸克文周五(6日)於英國《衞報》撰文,點名批評新聞集團主席梅鐸壟斷澳洲傳媒業,其右傾立場令澳洲在經濟、氣候變化、抗衡中國等立場變得自滿,直指梅鐸旗下的不再是傳媒機構,而是有意識形態及經濟利益的政黨,成為執政自由黨的聯盟夥伴,盡一切辦法阻止工黨上台。                                                

陸克文指出,梅鐸控制澳洲70%紙媒,壟斷情況現時蔓延至電視、電台及社交平台,又以「怪獸」形容梅鐸旗下傳媒,直指它們有深刻的右派思想,討厭進步派左翼及工黨。陸克文批評,梅鐸在他執政時以貪污、醜聞等打擊其管治,但沒有任何自由黨領袖有此經歷,而且情況愈來愈嚴重,梅鐸旗下傳媒於2007年大選報道是一半撐工黨一半撐自由黨,今年大選已變成全部反對工黨。                                                

除了影響澳洲政治,陸克文亦指摘梅鐸影響美國及英國2003年出兵伊拉克、英國脫歐等,又質疑若沒有梅鐸的霍士新聞為美國總統特朗普加持,後者能否當選總統。陸克文續指,梅鐸掌握太多權力,沒人敢質疑他,導致澳洲成為沉默的國家,令國家瀰漫恐怖氛圍。陸克文指,有人認為只要梅鐸去世,事情就會完結,但他指梅鐸兒子拉克倫都是保守派。

做咩者, 客人唔鐘意咪唔買 , 反正你地成日話要同價值相同國家做生意

中國係顧客, 顧客鐘意買咪買, 唔買咪唔買

美國係盟友, 咪叫美國同你買, 大家價值又相同

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]