• 瀏覽: 33,658
  • 回覆: 329
+3
港人今起可在網上申請BNO簽證移居英國,不過中方就表明不承認BNO,以BNO移民的港人屆時會被取消中國國籍。物業投資集團行政總裁湯文亮認為,很多專業人士資格在英國不獲承認,到埗後收入會大跌,因此使用BNO簽證移居的人「質素不會太高」。

湯文亮今日出席《城市論壇》時説到,專業人士資格在英國或不獲承認,「做開醫生可能去到要做護士」。對於有人稱為下一代移民,他就指自己認識不少人,下一代反指責父母移民。

湯文亮指,香港銀行未見有大幅撤資現象。他形容現時中方的反制措施效力不大,因為港人在BNO之外都持有特區護照,視乎有多少港人使用BNO簽證移英,他認為中方未來或會再有進一步措施。不過現時未必會行到「禁止雙重國籍」這一步,如要逼所有有雙重國籍市民要放棄其中一個國籍,「香港會很亂」。

同樣出席節目的陶傑就指,就雙重國籍問題,不認為中方會有制裁措施,否則一早就已實施,制止「逃亡潮」的出現。他又指英國推出 BNO簽證,反而是「幫助」中國,因為自國安法立法前後,不少香港人很緊張,計劃有助推動不少建制支持者所言的「留島不留人」。

黃絲用bno走佬其實都係一班losers

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 2dpY-K8VLW9oNIG7TC0

曱甴最後又死死氣留低奶共

等黃人去英國試吓生活都好,冇以為外國都係天堂,身在福中不知福!

外賣仔都可以升級為高級外賣仔… 嘅

多數係失敗者

流亡英國既曱甴有乜專業資格啦 ...

去到全部都係做基層既工種 ..

哈哈哈哈哈哈哈哈

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-31 11:38 PM 發表
港人今起可在網上申請BNO簽證移居英國,不過中方就表明不承認BNO,以BNO移民的港人屆時會被取消中國國籍。物業投資集團行政總裁湯文亮認為,很多專業人士資格在英國不獲承認,到埗後收入會大跌,因此使用BNO簽證移居的人「質素不會太高」。

湯文亮今日出席《城市論壇》時説到,專業人士資格在英國或不獲承認,「做開醫生可能去到要做護士」。對於有人稱為下一代移民,他就指自己認識不少人,下一代反指責父母移民。 ...
做咩咁快出聲,等班loser 過左去幾年奶晒野,兩頭唔到岸再出聲都未遲

其實大家心中有數,過到英國真係咁好生活嘅唔洗bno都過咗去啦

有能力一定係澳、紐、加。就算美國都好過英國。用得BNO去英國的,好大可能只係貪平。

我有個朋友嘅朋友,無咩文化移民去到英國撿垃圾都買到樓,所以想移民去英國嘅港人快去啦

香港現在人口有多少是上三代開始土身土長? 大部都是阿爺一代從大陸移民過來. 你走了, 大陸大可開放移民去填. 當了97回歸走了多少? 現在情況會比97年更人心惶惶?

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-31 11:38 PM 發表

湯文亮今日出席《城市論壇》時説到,專業人士資格在英國或不獲承認,「做開醫生可能去到要做護士」。對於有人稱為下一代移民,他就指自己認識不少人,下一代反指責父母移民。 ...
走得嘅BNO賴英畜
唔係新有屎就係搞分化,都唔會對香港有乜貢獻!就如一間大公司,如果員工只顧搞事、搞罷工、搞分化、搞恐怖組織,就算公司幾有實力都祇有死路一條!國泰就係一個好例子,恐怖分子侵略國(英國)接收香港呢眾BNO香港病毒一定自食其果!

高質素大陸佬醫生移民香港,連護士都無得做

乞甴有咩質素可言,講唔會太高已經真係好厚道

所以哩,LOTR = Loser On The Run

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]