• 瀏覽: 3,322
  • 回覆: 44
+3
B-52H
飛機型號說明

B-52「同溫層堡壘」是美國波音飛機公司研製的八引擎遠程戰略轟炸機,用於替換B-36和平締造者轟炸機執行戰略轟炸任務。1948年提出設計方案,1952年第一架原型機首飛,1955年批量生產型開始交付使用,先後發展了B-52A、B、C、D、E、F、G、H等8種型別,1962年停止生產,總共生產了744架飛機。

最大燃油量: 181,610公升

機炮: 1門20毫米M-61“火神”六管機炮

最大航程: 16,232公里

最大速度1,047公里/時(0.85馬赫)(565節,650哩/時)
爬升率6,270尺/分鐘(31.85米/秒)
實用升限15,000米(50,000尺)
最大航程16,232公里
作戰半徑7,210公里

高度: 12.4公尺

最大起飛重量: 220,000公斤

引擎類型: 普惠JT3D, Pratt & Whitney J57

二戰時, B29咁勁係因為佢可上到同温層, 而敵國戰機就去唔到, 所以任佢轟炸, 都只能眼白白, 但而家, 不少戰機都可上到2萬公尺.
B52H仲有咩作為?

航程
彈量
成本

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-1-31 10:40 AM 發表
航程
彈量
成本
但又冇隱形,又飛得慢

擋唔到長程空對空導彈的攻擊

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-31 11:15 AM 發表

但又冇隱形,又飛得慢

對付中小國土,在邊境外可以發射巡航導彈,但缺點是不能在山區高低飛急掟灣。
像在阿富汗如入無人之境的話,可以投放幾萬噸鑽地彈。

看到中國原來擁有世界最多的轟炸機,約23x隻,只能說中國唔好再展轟6系了,因為都飛不出第二島鏈,亦不及b52h

轟6n已是極限似的載重少,速度低,航程短

反而應該集中資源發展多些如俄 圖160白天鵝轟炸機,才能對美有威懾力!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-31 11:15 發表

但又冇隱形,又飛得慢

基本上你的防空都會先被SEAD無力化才會看到B-52進場

引用:
原帖由 erkc 於 2021-1-31 05:41 PM 發表

基本上你的防空都會先被SEAD無力化才會看到B-52進場
講呀, 美國有這能力嗎???_

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-31 18:17 發表

講呀, 美國有這能力嗎???_
你何以見得美國沒SEAD能力?

引用:
原帖由 erkc 於 2021-1-31 06:35 PM 發表

你何以見得美國沒SEAD能力?
咁你講黎聽吓???五月至今都只今美國出出入入無功而還, 油錢平咩_

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 橋頭石頭 於 2021-1-31 07:18 PM 發表
這個級別的飛機后來很少有建造,性效比偏低
同意, 但奇怪是美國又造
_
B-52H[編輯]為B-52最新型號,共有96架,結構與組員組成與B-52G相同,但將J-57更換為TF-33渦扇發動機,新的發動機不但可以提供更大的推力,並且較J-57更為省油。是故換裝新引擎的B-52H航程加大15%。另外加配防電戰系統和自衛防禦系統,還有衛星連結能力可以攜帶幾乎所有美軍彈械,2006年通過驗證可以使用合成燃油減低燃料成本,此為全球軍機首創。

中國又不斷製造轟6N

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-31 07:27 PM 發表

同意, 但奇怪是美國又造
_
B-52H[編輯]為B-52最新型號,共有96架,結構與組員組成與B-52G相同,但將J-57更換為TF-33渦扇發動機,新的發動機不但可以提供更大的推力,並且較J-57更為省油。是故換裝新引擎的B-52H航程加大15%。另外加配防電戰系統和自衛防禦系統,還有衛星連結能力可以攜帶幾乎所有美軍彈械,2006年通過驗證可以使用合成燃油減低燃料成本,此為全球軍機首創 ...
除左b2/b21 同迷一樣嘅h20
所有轟炸機已經變身 空中巡航導彈庫
打𡃁仔成本低,靠嚇核威懾 又唔洗怕對方唔知,就算打大國,2500km外射巡航導彈,再密嘅防空密度都包唔晒

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-31 18:40 發表

咁你講黎聽吓???五月至今都只今美國出出入入無功而還, 油錢平咩_
何以見得"無功而還"?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-1-31 09:01 PM 發表

除左b2/b21 同迷一樣嘅h20
所有轟炸機已經變身 空中巡航導彈庫
打𡃁仔成本低,靠嚇核威懾 又唔洗怕對方唔知,就算打大國,2500km外射巡航導彈,再密嘅防空密度都包唔晒
其實, 而家F22, F35, J20這些及空警2000, 600都可遠遠就探知到隱形戰機及攻擊

咁大隻B2,B2a, B21, 以至......咪仲易發現, 有咩勝算??_

對小型國家有用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]