• 瀏覽: 7,200
  • 回覆: 64
例如阻止黃絲在當地攪反中集會。而且移民西方國家不一定認同他們果套。好多中國人移民西方後努力宣揚中國文化。

他們攪移民公司幫多些內地同胞過去是好事。憑什麼只有白人才可享用當地優美環境,點解中國人唔可以享用。而且多些愛中國的同胞去澳洲壯大中國人力量,發揮影響力,至有望影響當地政府對華政策。

移民有乜問題
中共從來沒有阻止/ 禁止人民移居別國, 亦冇定性呢D人為叛國/ 賣國.
反而是尊重人民選擇的表現

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-1-30 06:14 PM 發表
移民有乜問題
中共從來沒有阻止/ 禁止人民移居別國, 亦冇定性呢D人為叛國/ 賣國.
反而是尊重人民選擇的表現
如果大量美國人,英國人移民中國,英美政府應該會批鬥這班人。當然中國不是英美,不是咁易俾人移民中國,除非你好勁。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-30 16:20 發表
例如阻止黃絲在當地攪反中集會。而且移民西方國家不一定認同他們果套。好多中國人移民西方後努力宣揚中國文化。
仔大仔世界,呢度有冇人話「自己長成之後仍然聽老豆枝笛」?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-30 04:20 PM 發表
試問幾多人可以完全控制所有親友,曱甴炒作根本就十分低B

中國任何人都 來去自由啊

譚耀宗作為 人大常委,國家最高權力機關的 集體人之一
又不是裸官

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-30 08:20 PM 發表

如果大量美國人,英國人移民中國,英美政府應該會批鬥這班人。當然中國不是英美,不是咁易俾人移民中國,除非你好勁。

2015年奧巴馬接見贏得奧數冠軍的「美國隊」……一個白人都沒有。

哪天中國冠軍隊裏有個印度裔/白種人移民或其後代,那便是百川歸海更了不起了。把胸懷放開,只要他是替中國崛起出力,他住哪國、他從哪來、他是哪兒的後裔有差嗎?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-30 08:53 PM 發表

仔大仔世界,呢度有冇人話「自己長成之後仍然聽老豆枝笛」?
政治人物態度落落大方,子女成長鐘意選擇邊種生活
本來好正常,要酸就酸果啲自己做唔到又要求人地咁做
講個真實案例,民主台灣陳水扁大家都認識
當年陳水扁個仔帶埋老婆去美國讀書,想順便生埋仔
在美國出生理所當然成為美國人
父母可以憑住個仔係美國人申請依親入籍並不難
點知如意算盤未打響,扁個孫女未出世前
台灣得知後,綠營施壓唔畀佢咁做
因為當年陳水扁攻擊宋楚瑜,宋的孫就係美國出生
串宋做左美國人阿爺,愛台灣原來係假的
宋想用仔大仔世界呢招黎解釋都無效
對手一直用美國人阿爺黎攻擊,話佢根本不愛國
結果輪到陳水扁遇到同樣事,綠營認為陳水扁如果做美國人阿爺
冇法同支持者交代,政治因素考量,逼到阿扁將兒媳招回台灣
最終在台灣生產,白白錯過做美國人爺爺的機會
人生就是如此,千奇唔好雙標出黎行遲早要還
宋楚瑜得知送俾陳水扁三個字"現世報"
馬英九兩個女係美國讀書時期都入左美籍
大女結婚仲長期居住係香港
馬英九強調女大要嫁邊個都管唔到
何況成家後要做邊個國家既人,父母更唔應該去管

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-31 00:37 發表

政治人物態度落落大方,子女成長鐘意選擇邊種生活
本來好正常,要酸就酸果啲自己做唔到又要求人地咁做
講個真實案例,民主台灣陳水扁大家都認識
當年陳水扁個仔帶埋老婆去美國讀書,想順便生埋仔
在美國出生理所當然成為美國人
父母可以憑住個仔係美國人申請依親入籍並不難
點知如意算盤未打響,扁個孫女未出世前
台灣得知後,綠營施壓唔畀佢咁做
因為當年陳水扁攻擊宋楚瑜,宋的孫就係美國出生
串 ...
長大之後仲要聽父母話,好打有限。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-31 07:52 AM 發表

長大之後仲要聽父母話,好打有限。
咁就要問下李先生兩個仔長大後聽唔聽老豆話
呢個世界如果子女能夠獨立,唔需要靠父母
或者根本唔需要覬覦老豆財產
自己有本事創業,賺得仲比老豆多
又或者不貪戀不是自己努力得來的
理所當然,唔一定聽父母話

成家立業仲要聽父母話
顯然一家之主經濟大權仍在父母手上
就好似陳水扁個仔咁,到娶老婆都未正式做過一份工
仲幫屋企做人頭洗黑錢
而家從政做議員都係靠陳水扁的政治剩餘價值
想唔聽父母話都唔得

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-31 10:44 發表

咁就要問下李先生兩個仔長大後聽唔聽老豆話
呢個世界如果子女能夠獨立,唔需要靠父母
或者根本唔需要覬覦老豆財產
自己有本事創業,賺得仲比老豆多
又或者不貪戀不是自己努力得來的
理所當然,唔一定聽父母話

成家立業仲要聽父母話
顯然一家之主經濟大權仍在父母手上
就好似陳水扁個仔咁,到娶老婆都未正式做過一份工
仲幫屋企做人頭洗黑錢
而家從政做議員都係靠陳水扁的政治剩餘價值
想 ...
你加乘兩個仔都有自己亊業,算對得住太公婆。塵衰偏個仔屬于好打有限。

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-30 09:25 PM 發表

試問幾多人可以完全控制所有親友,曱甴炒作根本就十分低B
譚生的兒子在耳濡目染下,一定十分愛國。所以他移民外國仍會做對國家有利的事,他只是換另一個居住地去繼續愛國。

他兒媳能在華人普遍被歧視的環境有自己公司其實好叻。好過有些人去到只可以摘生果。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-30 04:20 PM 發表
2件事分開講。
移民還移民
做乜還做乜

主題標籤 #譚耀宗
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]