• 瀏覽: 2,299
  • 回覆: 32
+3
英國政府將於當地下周日(31日)開放讓持英國國民(海外)護照(BNO)的香港人申請BNO居留簽證,該國外交部周四(28日

日)公布詳情,相關持有人可於2月23日起使用手機應用程式申請,並延長「特許入境許可(LOTR)」至3月底。中國駐英國大使館批評英方違背承諾,中方將作出有力回應。
因應香港去年實施《港區國安法》,英國政府宣布向持BNO港人及其受養人提供入籍途徑,可透過LOTR提前抵英,為期6個月,下周日起可與家人申請特別簽證在英國居留。外交部公布的方案指,下月23日起持BNO港人,以及其持BNO、香港特區護照或歐洲經濟區(EEA)附生物特徵護照的合資格家屬,可利用手機應用程式掃瞄其護照及完成申請,整個過程可在家完成。今次是英國政府首次容許非EEA公民透過手機應用程式申請。
英方又指,去年7月15日至今年1月13日期間,約7,000名持BNO港人及其受養人透過LOTR抵英,政府決定延長有關許可以配合新簽證計劃完全數碼化,特許入境者毋須立即申請新簽證。另外,申請5年期BNO居留簽證的費用為每人250英鎊(約2,658港元),申請人亦可申請逗留30個月,費用為每人180英鎊(約1,913港元)。
英國首相約翰遜發聲明指,英方向持BNO港人提供在英生活、工作和安居的新途徑,對此感自豪。英方重視與港人之間的深厚歷史聯繫和友誼,捍衞自由和自治,這是英國和香港都重視的價值。
中國駐英大使館則重申,英國為持BNO港人提供居留和入籍途徑,嚴重違背承諾,嚴重干涉中國內政,嚴重違反國際法和國際關係基本準則。發言人強調,香港已經回歸中國,香港事務純屬中國內政,絕不容任何外國以任何方式干涉,敦促英方立即糾正自身錯誤,否則必然是搬起石頭砸自己的腳。

BNO居留簽證?乜唔係居英權咩

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210129/bkn-20210129083359986-0129_00952_001.html

英國嘅如意算盤唔係想你走, 你想走佢都未必會收, 因為收唔到咁多. BNO嘅作用係要你留低反政府, 畀政府拉先用BNO走佬. 咁反政府嘅人就可以有恃無恐, 反政府而無後顧之憂. 走反而唔係問題. 但佢只係想收反政府出色嘅人, 而唔係收曬所有人, 因為啃唔落.

英國佬係老屎忽. 不過未必呃到大陸領導人.

五年後大陰蒂國拒絕移民申請, 香港又冇咗居留權, 咁點算?

金毛真係可以自豪, 先搞脫歐順手踢走梅姨, 依家搞收留曱甴, 遲下仲有蘇獨搞到大陰蒂國得返半個島......真係政績輝煌.

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-1-29 10:21 PM 發表
金毛真係可以自豪, 先搞脫歐順手踢走梅姨, 依家搞收留曱甴, 遲下仲有蘇獨搞到大陰蒂國得返半個島......真係政績輝煌.
大量香港人沖過去搞黃色經濟圈

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-29 10:24 PM 發表

大量香港人沖過去搞黃色經濟圈
你講緊智障,白卡嗰啲香港精英?唔送啦⋯⋯唔好返轉頭呀唔該
經濟圈喎記住叫埋飛機豪過去啊⋯可以打多幾次飛機

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-1-29 10:17 PM 發表
做陰魂野鬼

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-29 10:11 PM 發表
英國政府將於當地下周日(31日)開放讓持英國國民(海外)護照(BNO)的香港人申請BNO居留簽證,該國外交部周四(28日

日)公布詳情,相關持有人可於2月23日起使用手機應用程式申請,並延長「特許入境許可(LOTR)」至3月底。中國駐英國大使館批評英方違背承諾,中方將作出有力回應。
因應香港去年實施《港區國安法》,英國政府宣布向持BNO港人及其受養人提供入籍途徑,可透過LOTR ...
提供居留???和入籍途徑??只是居留和比錢入籍,一睇就知玩文字遊戲

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-1-29 10:17 PM 發表
咁就要做難民或者人球,被人踢來踢去㗎喇。
有人想做難民,有版睇㗎。
不過係咪冇咗香港居留權,仲未確定。
等好多人去咗之後先至宣布取消居留權,咁佢就有牌

當然自豪啦,係英國死左都唔知咩事

我諗起一套紀錄片,講歐洲外勞,去英國農田割菜的生活。

腰酸背痛,人工不高,但與更窮的歐洲國家相比,叫做好過無。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-1-29 10:21 PM 發表
大量人才及經濟收益,當然自豪...

我呢款可能只值一便士的可否申請呢?

引用:
原帖由 ax7ax 於 2021-1-29 11:56 PM 發表
當然自豪啦,係英國死左都唔知咩事
我覺得佢已經做得好足,之前成個人落哂型.出番院仲要做抗疫.

引用:
留英難民囉

諗住呃完港幣就先篩選高學歷專業及富豪港殖民地英奴留英,其他就驅逐出境,呢的一石二鳥呃傻仔錢更係自豪。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]