• 瀏覽: 927
  • 回覆: 15
智利接收第一批近200萬劑的中國科興疫苗。

總統皮涅拉連同衞生部長及中國駐智利大使館臨時代辦周儀,親自到首都聖地亞哥的機場迎接當地上周三批准緊急使用科興疫苗。皮涅拉稱,另一批近200萬劑科興疫苗,周日會運抵。

當局下月三日開展大規模接種工作,希望兩個月內,為約五百萬高風險人士注射,並在上半年前為1,500萬目標人口接種。

皮涅拉同時宣布擴大接種群組,18歲以上人士都可以注射,稱有臨床測試證明,科興疫苗對60歲以上人士安全有效。

六十歲以上安全有效
又係活滅疫苗又無嚴重副作用,
看來貧窮國家會大量求索中國

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/6013e0d534b031386f424918/智利接收首批近200萬劑科興疫苗-第二批周日運抵

智利無磚家咩?

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-1-29 08:36 PM 發表
智利無磚家咩?

仆街黃甴可能又話d專家收左中共錢

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-1-29 08:36 PM 發表
智利無磚家咩?

有,嗰啲係真正崇尚科學嘅專家,所以咪批準使用囉。
香港嘅係政治抗疫專家,所以咪唔批法囉,好簡單啫。

香港的磚家係黃屍攬抄派禍港㗎,佢地希望香港沉淪幫助犯民奪權,林鄭月娥和政府不要聽佢地講不用中國疫苗,大部份正常香港人都想打國藥疫苗,人命關天呀

引用:
智利無磚家咩?

智利無磚家,有專家。
香港就有……

由於林鄭月娥冇擔當所以咪比呢啲柒頭專家玩囉

好彩有中國疫苗,否則智利小國,唔知幾時先有疫苗

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-1-29 08:45 PM 發表
好彩有中國疫苗,否則智利小國,唔知幾時先有疫苗
印尼有兩三億人,巴西有兩億幾人,係大國,都有中國疫苗。

香港人既命運就掌握在幾位磚家手上

好彩香港唔算嚴重,都拖得一兩個月。嚴重既話,應該系關口巴士接送。打完走人,生死自己選擇

香港黑磚家: "佢哋全部都唔專業!"

阿爺送1000萬劑黎香港救命吧.

網傳既 "香港醫學專家顧問委員會" 成員組合:

看看政府負責揀選疫苗的醫學專家顧問委員會有哪些人?👇🏻

召集人
劉澤星教授 風濕科專家

成員 :
1. 福田敬二教授 日裔美籍
不符頂尖要求,不獲續約的美籍日本人。
中國內地的專家又不去請一個來

2. 歐陽東偉醫生 專治包皮過長
包莖

3. 劉宇隆教授
香港大學兒童及青少年科學系講座教授

4. 何景文醫生 皮膚及性病科

5. 許樹昌教授, BBS
香港傳染病專家,現任香港中文大學內科及藥物治療學系系主任。

6. 孔繁毅教授
香港大學醫學院內科學系臨床教授

7. 曾浩輝醫生 JP
現任醫管局成員,前衞生署顧問醫生

8. 梁憲孫教授
香港大學血液及血液腫瘤科名譽教授

9. 黃志基教授
香港大學藥理及藥劑學系系主任黃志基教授

10. 梁卓偉教授 GBS,JP
公共衛生醫學專家

11. 袁國勇教授

千里迢迢送200萬去智利,香港咁近就毛都無條