• 瀏覽: 4,806
  • 回覆: 28
中央唔承認 BNO 係旅遊證件,若有人持 BNO 出外旅遊時,出左事,就算買左旅遊保險,保險公司是否可以唔認數?若真係咁,班小黃人點算呀?

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-1-29 04:16 PM 發表
中央唔承認 BNO 係旅遊證件,若有人持 BNO 出外旅遊時,出左事,就算買左旅遊保險,保險公司是否可以唔認數?若真係咁,班小黃人點算呀?
暫時tvb報導

理論上當入境他國時,用哪國護照便認定是哪國人。所以持BNO入境英國后發生意外,在中國不承認BNO后,那人便算是英國(海外)人了。

駐各國的中國大使館以後接到當地的港人救助時,第一件事必是請出示特區護照上有入境chop,持BNO入境的便請找閣下母國大英帝國了。

不承認BNO是國策,哪個使館人員敢觸犯國策拿國家的資源去幫個不認祖國的英國(海外)人?到時可別死皮賴臉跪求了。

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-1-29 04:16 PM 發表
老實講有幾多人會揸住一本bno出境呀?

不承認BNO作為旅遊證件, 即BNO持有人以BNO 入境他國, 香港可以不接收. 相信大部份國家都會衡量英國會否無條件接收持BNO人士, 先會考慮比佢地入境. 英國如果不肯硬食, BNO 會喪失大量免簽國.

中國所有航空公司亦不會接受BNO作為購買機票既證明. 國泰同港航都極大機會跟隨.

如果投保時用特區護照, 出入境時用BNO, 保險真係唔賠比你你都吹佢唔漲.

如果保險公司接受BNO, 咁就照舊.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-29 18:05 發表
如果投保時用特區護照, 出入境時用BNO, 保險真係唔賠比你你都吹佢唔漲.

如果保險公司接受BNO, 咁就照舊.
咁做即係要保險公司賭大細
有邊間保險公司會博先?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-29 05:44 PM 發表
理論上當入境他國時,用哪國護照便認定是哪國人。所以持BNO入境英國后發生意外,在中國不承認BNO后,那人便算是英國(海外)人了。

駐各國的中國大使館以後接到當地的港人救助時,第一件事必是請出示特區護照上有入境chop,持BNO入境的便請找閣下母國大英帝國了。

不承認BNO是國策,哪個使館人員敢觸犯國策拿國家的資源去幫個不認祖國的英國(海外)人?到時可別死皮賴臉跪求了。
其實幾時都可以咁做,唔使等公佈不承認BNO

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-1-29 06:17 PM 發表

咁做即係要保險公司賭大細
有邊間保險公司會博先?
英國總有D 保險公司肯受既.
拎BNO VISA 去左英國果班, 佢地咪要用BNO 出入境同埋申請旅遊保險.

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2021-1-29 06:19 PM 發表

其實幾時都可以咁做,唔使等公佈不承認BNO
以前是中國的寬容;既然英國濫用了中國的寬容,咱們便只好拉起紅線了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-29 06:43 PM 發表

以前是中國的寬容;既然英國濫用了中國的寬容,咱們便只好拉起紅線了。
很對!

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-29 05:50 PM 發表

老實講有幾多人會揸住一本bno出境呀?
之前陰國未脫勾嘅時候
不嬲都有人只係揸住一本bno去勾洲
在勾遊版佢哋仲話入境查護照排勾盟條隊特別快好多喎

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-1-29 07:08 PM 發表

之前陰國未脫勾嘅時候
不嬲都有人只係揸住一本bno去勾洲
在勾遊版佢哋仲話入境查護照排勾盟條隊特別快好多喎
勾萌接受BNO?好耐以前揸BNO係勾周排勾萌隊被趕番轉頭,幾時有咁既憂胃

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-29 07:18 PM 發表

勾萌接受BNO?好耐以前揸BNO係勾周排勾萌隊被趕番轉頭,幾時有咁既憂胃
BNO其實好多國家都接受包括勾盟
至於去到入境嘅時候
當地入境櫃檯好多時唔識分辨陰國護照同BNO
所以畀BNO嘅人排勾盟嘅隊
個別識分辨嘅入境官員就會趕番BNO嘅人排其他國籍嘅隊囉

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-1-29 07:18 PM 發表

香港未回歸時好似得...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]