• 瀏覽: 19,041
  • 回覆: 194
  • 追帖: 1
+5
國務院台灣事務辦公室(以下簡稱「國台辦」)發言人朱鳳蓮在1月27日舉行的例行新聞發佈會上表示,為了保護消費者健康,大陸將嚴禁進口含有萊克多巴

1900噸美國瘦肉精豬肉去咗邊?
好好味急凍小聾包,餃子,燒賣,所謂魚肉燒賣,肉乾,肉鬆.....
高尚既,口口聲聲武漢肺炎既台灣人、香港毒果廢人唔食,留返d好野畀其餘香港人食落肚
大陸國務院話禁,政治同民生問題wow, 尊貴既陳局長係咪要醒醒!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/580254/觀察-北京為何下令嚴禁台灣豬肉

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-1-29 05:50 AM 發表
國務院台灣事務辦公室(以下簡稱「國台辦」)發言人朱鳳蓮在1月27日舉行的例行新聞發佈會上表示,為了保護消費者健康,大陸將嚴禁進口含有萊克多巴

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/af9c656c6a8e51785485b70360fc6db7.jpg/lGIPzR7S9C7o4V-KdYsazxbiOinXHZDFari-zmq4vs4?v=w1280r16_9
香港政府應該也要禁台灣豬肉牛肉類製品,讓臺灣人萊豬食到飽 🤣🤣

萊豬制造冰鮮制品、肉乾、鬆、臘味、香腸。。。Made In Taiwan

唔買台灣食物,就唔會中萊豬毒

引用:
原帖由 holaben 於 2021-1-29 05:52 AM 發表

香港政府應該也要禁台灣豬肉牛肉類製品,讓臺灣人萊豬食到飽 🤣🤣
香港係容許豬肉有少量瘦肉精,內地就唔俾含有,所以呢招內地先用到,而且,內地如俾台灣入,美國箂豬就可經台灣入內地,變相破壞內地禁入美國箂豬規定

唔好買台灣豬肉產品呀!

"以2019年為例,台灣出口到香港的調製豬肉共有1,919公噸"

原來都好多!

引用:
原帖由 金沙12少 於 2021-1-29 06:05 AM 發表
唔買台灣食物,就唔會中萊豬毒
除咗烏龍茶葉,全部台灣飲食製品不能入家門!

引用:
原帖由 gba2006 於 2021-1-29 06:08 AM 發表

香港係容許豬肉有少量瘦肉精,內地就唔俾含有,所以呢招內地先用到,而且,內地如俾台灣入,美國箂豬就可經台灣入內地,變相破壞內地禁入美國箂豬規定
今年開始有美豬入台,台灣人唔食,有台獨網紅説把制品運中國,
點知台官自爆中國畢嘍都冇入口,除港澳!
瘦肉精豬肉制品香港有冇驗就天知!香港市場上有打正賣美豬就未見過,但將會食到

引用:
原帖由 gba2006 於 2021-1-29 06:08 AM 發表

全世界只有五眼聯盟及廿隻美國附傭國不禁止含萊克多巴胺,其他百多個國家包括香港全部禁止含萊克多巴胺食物入境!!

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-1-29 06:21 AM 發表

瘦肉精豬肉制品香港有冇驗就天知!香港市場上有打正賣美豬就未見過,但將會食到
原本在360 有隻蜜汁豬肉乾老子很喜歡吃
過一月份後,我就唔會再買

若不禁台豬香港遲早會食這毒肉

其實香港自英國統治時代,已經容許進口含有瘦肉精肉類,只不過定下嚴格上限:

肉:每公斤含十微克或以下
脂肪:每公斤含四十微克或以下
內臟:每公斤含九十微克或以下

現在台灣進口瘦肉精肉類,都有定類似限制,暫定肉類每公斤含十微克為上限,而脂肪、內臟、骨骼、血液等則暫時未定上限。

香港是否禁止台灣肉類進口,我看還得視乎台灣日後所定瘦肉精含量上限,如果台灣所設上限比香港更嚴、更低,則香港政府禁之無理;如果台灣設定上限比香港更寬鬆,則香港政府禁得有理有據。

引用:
原帖由 Boris2600 於 29-1-2021 06:21 發表

在香港每日都有很多,🇺🇸🐷🐂肉經香港🇭🇰歨私回大陸,

引用:
原帖由 sng850 於 29-1-2021 06:23 發表

全世界只有五眼聯盟及廿隻美國附傭國不禁止含萊克多巴胺,其他百多個國家包括香港全部禁止含萊克多巴胺食物入境!!
👁盟只系養作商品,自己國人是不食,只系賣給友好國家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]