• 瀏覽: 19,067
  • 回覆: 194
  • 追帖: 1
+5
有些人又會飛身出嚟講, 驚大陸唔夠糧食喎

瘦肉精豬害人—一生,當然要禁,香港政府就沒禁,所以不要買呆灣入口豬牛肉乾,香港的呆灣省品牌連所店豬肉乾都不要買來吃,以防萬一。

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-1-29 05:50 AM 發表
國務院台灣事務辦公室(以下簡稱「國台辦」)發言人朱鳳蓮在1月27日舉行的例行新聞發佈會上表示,為了保護消費者健康,大陸將嚴禁進口含有萊克多巴

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/af9c656c6a8e51785485b70360fc6db7.jpg/lGIPzR7S9C7o4V-KdYsazxbiOinXHZDFari-zmq4vs4?v=w1280r16_9
新東陽都要摺

如果仔細查閲台灣農委會的資料,會發現其實台灣一直都有出口豬肉加工品到澳門和香港,而農委會所指的沒有輸入到大陸,其實是指不包含港澳地區,因此兩岸有點形成「雞同鴨講」的對話。以2019年為例,台灣出口到香港的調製豬肉共有1,919公噸,而出口到澳門則有40公噸。

全部台仔食品不買了

引用:
原帖由 180320 於 2021-1-29 08:23 AM 發表
今次大陸大饑荒

香港入口台灣豬肉全世界最多,政府點諗!

有菜英文嘜都有

好多人喜歡吃台灣豬肉就係因為MIT,
但將D籮底美豬製成的肉丸丶肉品,高價賣畀底等的丶會染上武漢肺炎的低等香港人
班台獨分子仲不知廉恥!
仲係前年已經有1900噸,今年都唔𠃊知幾多千噸!

呆灣有個咁無恥嘅空心菜腫桶,呆灣還有乜嘢可以信得過?早冇買呆灣產品好耐!

香港真係乜都慢9拍

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-1-29 05:50 AM 發表
國務院台灣事務辦公室(以下簡稱「國台辦」)發言人朱鳳蓮在1月27日舉行的例行新聞發佈會上表示,為了保護消費者健康,大陸將嚴禁進口含有萊克多巴

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/af9c656c6a8e51785485b70360fc6db7.jpg/lGIPzR7S9C7o4V-KdYsazxbiOinXHZDFari-zmq4vs4?v=w1280r16_9
卑鄙嘅賤種尾國、呆灣菜以為咁樣可以將尾國毒豬肉暗地哩流入中國大陸
俾大陸識破
封佢老味

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-1-29 08:29 AM 發表
如果仔細查閲台灣農委會的資料,會發現其實台灣一直都有出口豬肉加工品到澳門和香港,而農委會所指的沒有輸入到大陸,其實是指不包含港澳地區,因此兩岸有點形成「雞同鴨講」的對話。以2019年為例,台灣出口到香港的調製豬肉共有1,919公噸,而出口到澳門則有40公噸。
香港有太多曱甴仲唔知呆灣菜有毒

引用:
原帖由 180320 於 2021-1-29 08:23 AM 發表
嗰的曱甴多啲關心自己前程好過啦
反華嘅人會真正關心中國大陸嘅福祉咩
叫嗰啲人慳啲啦

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-1-29 08:01 AM 發表

間唔中都睇到走私新聞架啦
有講走私台灣豬?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]