• 瀏覽: 1,569
  • 回覆: 34
全球新冠疫情仍持續擴大,許多人對日本東京奧運能否順利在今夏登場愈顯悲觀,不過國際奧委會主席巴赫強調,不會在意這類臆測,強調東奧將會如期舉辦。

好多年前東京爭取到2020年奧運主辦權以為實會發過豬頭 ,誰不知日笨仔今次真係捉蟲鳥!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 委會強調東奧如期舉辦-傳不開放海外觀眾

有幾多運動員參加都成問題

死撐,多數取消。
上年,有啲國家都話唔參加,今年疫情其實仲嚴重,舉辦都無意思,小貓三兩隻。

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-1-29 01:31 AM 發表
死撐,多數取消。
上年,有啲國家都話唔參加,今年疫情其實仲嚴重,舉辦都無意思,小貓三兩隻。
人哋日笨仔投資咗幾千億去搞㗎。

日本仔最後可能自己同自己玩
啲獎牌自己攞哂

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-1-29 01:31 AM 發表
死撐,多數取消。
情況唔同
上年疫情爆發 大家都未知道點處理
醫治方法 主要都係靠病人自己
但而家疫苗已經面世
老實講 好多人唔再覺得新冠係一回事
睇下澳網 睇下 各地足球聯賽 睇下NBA
根本就無有怕
而且 真係唔開放觀眾 純粹運動員去日本比賽
其實風險係可以高度管理得到
不過我係日本政府的話
如果真係咁搞 真係寧願2032 甚至放棄算9數
因為呢個情況下夾硬去做
日本係要付出極龐大人力物力
而且 你覺得呢班運動員有幾多個係會聽聽話話咁隔14日
另外 選手村果度 勢必要加裝防疫設施
總之呢個時間仲要搞奧運
日本無得益之餘 仲要狂蝕

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-29 01:42 AM 發表

情況唔同
但而家疫苗已經面世
根本就無有怕
不過我係日本政府的話
因為呢個情況下夾硬去做
日本係要付出極龐大人 ...
依家IOC一定要撐,否則捐失慘重。
但選手人數都過萬,加上別國工作人員,如記者等,如果選手村爆疫,點攪?

有無人敢去都成問題

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-1-29 01:53 AM 發表

依家IOC一定要撐,否則捐失慘重。
但選手人數都過萬,加上別國工作人員,如記者等,如果選手村爆疫,點攪?
好似話日本已經有志願者退出 不過未證實

應該咁睇 以日本既檢測能力 以及防疫水平
100%肯定 係無辦法應付舉辦奧運而帶來既人流
哪怕只係運動員 隨隊人員 以及記者

其實IOC果班仆街諗乜我大概都估得到
講來講去都係錢
之前話會為運動員優先接種疫苗嘛
咁咪無事囉
至於到時真係爆疫點算
反正到時執屎既 都係日本政府
最緊要係有錢袋

引用:
原帖由 奶少 於 2021-1-29 02:02 AM 發表
有無人敢去都成問題
放心 一定有 日本敢開門
我寫包單 歐美班人一定去爆

如果祖國開聲話參加, 相信會一呼百應.
所以日本應向我地領導人埋手.

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-1-29 01:42 AM 發表

情況唔同
但而家疫苗已經面世
根本就無有怕
不過我係日本政府的話
因為呢個情況下夾硬去做
日本係要付出極龐大人 ...
其實針對運動員,打疫苗,預多d時間隔離檢疫,不招待外國觀眾,應該可以舉辦...

奧運係防疫手段下,係一個唔錯既娛樂,對全球抗疫有正面作用...

整體而言,如果辦得成,對全球,奧委會,日本,運動員都係好處...

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-1-29 02:26 AM 發表
如果祖國開聲話參加, 相信會一呼百應.
所以日本應向我地領導人埋手.
如果舉辦,中國應該可以參加

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-29 02:28 AM 發表

如果舉辦,中國應該可以參加
所以日本說服到中國, 條路好行好多.
美國果邊反而可以放棄.

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-1-29 02:30 AM 發表

所以日本說服到中國, 條路好行好多.
美國果邊反而可以放棄.
我諗如果日本同奧委會決定繼續搞,中國應該會同意參加,不會刻意同日本作對,當然日本要確定防疫安排不能太差...

中國參加可能激發到美國參加,畢竟老美都係死要臉....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]