• 瀏覽: 32,077
  • 回覆: 362
  • 追帖: 2
+46

拿大傳媒1月27日報道,中國或不再允許香港人持有雙重國籍,令加拿大擔心身處香港的30萬加拿大公民的權利,即他們可能會失去領事保護權。

加拿大《國家郵報》(National Post)27日報道,該國外交部發言人巴布科克(John Babcock)表示:「加拿大意識到香港政府決定要求雙重國籍人士聲明他們在香港時所合法保留的國籍。」他指了解到這將影響居港加籍公民以至在港服刑的加籍囚犯,可能會導致他們失去領事保護權。

港府的相關政策改變後,持加拿大和香港雙重國籍的公民必須在加拿大和中國國籍之間做選擇。中國屆時料會根據其《國籍法》,不承認港人的雙重國籍,亦不再視擁有中國血統的香港居民為中國公民。

加拿大前駐華大使趙樸(Guy Saint-Jacques)稱,「這是另一個重要的潛在發展,看來中國現正將其公民法應用於香港,並迫使港人選邊站。這情況仍有待觀察。」

渥太華大學的科學、社會與政策研究所高級研究員約翰斯頓(Margaret McCuaig-Johnston)則指,失去領事通道的雙重國籍人士,可能會被拒離開香港。

------------
我睇完都唔明班加拿大官講咩喎
你加拿大公民在香港就算冇左中國國藉, 都仲有加大拿藉架喎.
"失去領事通道的雙重國籍人士,可能會被拒離開香港。"
而家你加拿大領事館唔理佢咩? 你咪用加大拿護照離開香港囉。
on99

---------------
我用左小小時間上TWISTER理解下加拿大人諗乜Q
首先- 他們好自信地100% 果30萬雙重國藉人士會選加拿到
又唔知點解佢地會覺得一失去左中國藉就會冇得留底, 會比人遣返.
甚至比中國政府扣留(記住, 唔係香港政府)
又話呢個係邪惡共產黨既大規模綁駕加拿大人既計畫

智商呢? 食大麻食到個腦冇撚左
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/580444/加拿大憂中國擬禁港人雙重國籍-30萬加籍公民或失領事保護

是驚無左香港移民條水喉吧.

當然憂啦, 大部份加藉香港人都靠香港搵錢養加拿大, 無左點算.

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-28 02:02 PM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210128/431450407340871680812594.jpeg/aJbhba4MNQrJpucc8iqJWbz7qUYkKKVxoZD2I6GQ9iM?v=w1280r16_9

拿大傳媒1月27日報道,中國或不再允許香港人持有雙重國籍,令加拿大擔心身處香港的30萬加拿大公民的權利,即他們可能會失去領 ...
我都係睇完都唔明佢噏乜. 香港人中國保護, 唔做香港人就加拿大保護. 呢條友係咪hi嘢上腦呀? 逃犯都可以坐飛機離開香港啦, 香港得Q閒拒絕你加拿大人走咩.

加麻大 肯承認 你自己既國民咪得羅,
失咩去領事保護權o即?   

有無領事保護權要睇你入境香港時用咩証件,如果你用加拿大護照入境咪有保護權囉,不過如果要工作或住超過某個日子就要有合適簽証

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-28 02:02 PM 發表
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210128/431450407340871680812594.jpeg/aJbhba4MNQrJpucc8iqJWbz7qUYkKKVxoZD2I6GQ9iM?v=w1280r16_9

拿大傳媒1月27日報道,中國或不再允許香港人持有雙重國籍,令加拿大擔心身處香港的30萬加拿大公民的權利,即他們可能會失去領 ...
BNO只係第一步,之後可能是HKSAR護照,其他國家護照都可能...現在傳出的加國護照亦是一例.

所以要防止呢個情況發生,港人要守好BNO呢關.有一定數閏BNO,之後的幻想咪唔會發生?

文中重點系。雙重國籍既。有事就中國理。好處就入加拿大。當無雙重國籍,就系要拿大照顧返,但加拿大唔想理

強烈支持

引用:

杜友多憂咩 ? 衹要是大麻籍,在邊個國家犯罪或其他事情,向返當地大麻國領館求助,有咩問題 ?

選定國藉有乜問題,全世界都咁。邊有兩個國藉任你做咁著數

有報導,原來中加合作的疫苗計劃告吹,杜友多抵死 !

如果回流香港的加籍人士會驚,可以立即買機票回加的,最怕他們唔驚,而係把加拿大的錢匯回香港。

咁即是話一直以來佢地雖然入左加拿大藉!
但不會當自己友!也不會有外國加拿大領事保護!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]