• 瀏覽: 44,781
  • 回覆: 515
  • 追帖: 1
+12
政府公務員上周五起,陸續接獲簽署聲明擁護《基本法》及效忠香港特區的聲明書,去年七月一日前入職的公務員,要在四星期內簽署及交回。據了解,由於確.......

報導指有少數公務員拒簽《宣誓聲明書》,例如「據聞剛派發確認書不久,海關已有一名人員即時表態不簽署,並立即遞辭職信......」。雖然只有少量奸邪妖獸拒簽《宣誓聲明書》,不過總算敢挺起胸膛,拉直腰骨,尚可算為一條好漢。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1986198/

我仲以為最少有幾十隻會辭職添,睇嚟我太睇得起班曱甴了

有性格又如何 講就天下無敵 都未派宣誓表格 畜生曱甴又出文宣 講唔簽 講講講

我還以為有201萬添

零星 = how many

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-28 08:02 AM 發表
0.............

吓,原來得一隻曱甴唔簽咋

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-1-28 08:02 AM 發表
公務員簽署聲明通告一出,收到大量年輕公務員查詢如何辭職並毋須簽聲明,他說公務員辭職需要三個月通知期,但當局要求四星期內交回聲明,剩下兩個月會有何後果?此問題暫時未有確實說法,但部分「醒目」公務員已想好對策,賠一個月糧走人。

快d掃走d曱甴

引用:
篇野已經講左
一個羅

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-1-28 08:07 AM 發表

公務員簽署聲明通告一出,收到大量年輕公務員查詢如何辭職並毋須簽聲明,他說公務員辭職需要三個月通知期,但當局要求四星期內交回聲明,剩下兩個月會有何後果?此問題暫時未有確實說法,但部分「醒目」公務員已想好對策,賠一個月糧走人。

快d掃走d曱甴
查詢辭職?

即是未辭

做下樣

最後又跪奶

大把人爭住做公務員, 黃絲畀啲骨氣唔好簽辭職

香討個隻自稱公墓完曱甴

佢自己講已經跪住奶簽左

除非準備好移民啫,依家咁嘅時勢做公務員等於中咗六合彩啦,點敢唔簽呀

身體最誠實...

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-1-28 08:11 AM 發表
香討個隻自稱公墓完曱甴

佢自己講已經跪住奶簽左
出賣手足條超人?

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]