• 瀏覽: 5,245
  • 回覆: 49
係講明治維新之前 , 先講一下清初以清理江南積欠稅款為名 ,
清庭將蘇州  松江  常州  鎮江四府抗欠賦稅既士紳全部登記造冊
共牽連士紳13000餘人 , 令佢地補交稅賦  革除功名 ...

點解係明朝可以欠稅 , 係清朝不能欠呢???
因為明末時 , 欠稅己經構成龐大利益集團 , 上至宰輔  下至胥吏
幾乎無人乾淨 ...
邊個搞清欠 , 居上者會被同僚排擠  言官告狀 , 落得奸佞既罵名
居下者更可能比士紳支持既百姓直接打死

清朝建立後 , 利益集團重新洗牌 , 新集團未同江南地主連為一線
下手就可以毫不留情 ... 但到慈禧果陣 , 己經用唔到呢一招 ...
明治維新之所以成功 , 就因為佢實際上係改朝換代 ,
倒幕之後 , 上層統治集團完成更替 , 舊利益架構被打破 ,
利益重新分配 ...

明治維新係新建政權既建制運動 , 而唔係一個衰老政權既改革運動
其中最主要既係重新丈量全國土地 , 確定稅基 ,
係要得罪整個地主階層 ... 衰老政權中想咁做既人 ,
如王安石  劉瑾  張居正都無好下場 , 而日本對上一次丈量土地 ,
己經過左150多年 ... 丈量前後 , 地稅由佔政府收入4成 ,
一下子升到佔9成之多 !!!

而無呢一筆啟動資金 , 其實明治維新就好難成功 ...
而對日本崛起更重要既係統一與集權 , 日本係一個大名制國家 ,
1843年幕府試圖沒收江戶周邊10里內大名 , 結果主持大老水野忠邦
突然黑材料滿天 , 被迫下野 ...
而短短26年後既 "版籍奉還" 同癈藩設縣就好容易就成功 ,
其實因為大名之前係鳥羽--伏見  長岡  會津戰場上都被打抓 ...

每個長期政權都會產生大量冗員 , 不僅佔用大量社會資源 ,
仲阻礙生產力發展 , 無人動得了 , 因為每個人都來自呢個系統 ;
所以每個國家 , 都會養好多己經不符合國家需要既低效  無效部門
E+英國國防部僱員就比英軍多  將軍比坦克多 ...
德川幕府後期一樣 , 全國武士一年年奉2000萬日元 ,
而明治政府敢下 "癈刀令" , 就係因為全部大名都己經收左皮 ,
如果慈禧唔發一年年奉1500萬兩比八旗子弟 , 恐怕第二日就比個仔
請去瀛台居住 ...

改朝換代一段時間內 , 上層統治集團更替 , 利益捆綁較弱 ,
施政都少D掣肘 , 可以調動更多資源 , 新上台人物執行能力亦更強
可以做好多前朝做唔到既事 , 可以稱為 "新朝紅利" ...
明治維新先要條件係丈量土地  癈藩設縣  癈刀令 ,
如果無呢D改變 , 日本唔好話先打北洋  後打俄國北海艦隊 ,
佢地連南洋都打唔到 !!!

所以明治維新 , 講既唔係決心  而係條件 , 因為大規模學習西方
就會傷害大批利益集團 ... 好似中國唔搞中體西用 ,
立即癈除科舉 , 將自己變成全國敵人 , 大清唔咪立即亡國咩???
日本改朝換代後 , 舊利益侍團己經衰弱 , 可以一紙文書就下令改革
遠唔係清末可比 ...
事實上 , 日本同所建既明治皇宮  江田島海軍兵學校生徒館等等 ,
花費其實比慈禧修頤和院仲多好多 !!!
原因就係 , 日本改朝換代後可用既錢 , 就係比你多好多 !!!

小POST弟呢個POST , 係因為之前有位網友認為 ,
中國唔打倒舊既得利益階層都可以成功 , 中共係拖慢左中國
仲不斷引日本為例 ...

小弟今次就係想話比佢知 , 日本就係有打巢舊既得利益階層

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-27 11:02 AM 發表
小POST弟呢個POST , 係因為之前有位網友認為 ,
中國唔打倒舊既得利益階層都可以成功 , 中共係拖慢左中國
仲不斷引日本為例 ...

小弟今次就係想話比佢知 , 日本就係有打巢舊既得利益階層
可以打殘舊利益集團去改革,但不應一刀切剷除舊文化。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-27 08:10 AM 發表
係講明治維新之前 , 先講一下清初以清理江南積欠稅款為名 ,
清庭將蘇州  松江  常州  鎮江四府抗欠賦稅既士紳全部登記造冊
共牽連士紳13000餘人 , 令佢地補交稅賦  革除功名 ...

因為明末時 , 欠稅己經構成龐大利益集團 , 上至宰輔  下至胥吏
幾乎無人乾淨 ...
邊個搞清欠 , 居上者會被同僚排擠  言官告狀 , 落 ...
真正原因只有一個!

中國歷史上長期領先,唔習慣、唔願意、唔適應抄人
日本就係一直左抄右抄,古時抄中國、近代抄西方,轉換抄襲對象完全冇難度

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-27 08:10 AM 發表

幾乎無人乾淨 ...
邊個搞清欠 , 居上者會被同僚排擠  言官告狀 , 落 ...
改革無用,妥協無用,只有推翻舊政權才有新生.......

師兄言論咁似黑暴

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-27 01:54 PM 發表

師兄言論咁似黑暴
佢可能講緊西方偽民主的金主立憲制。🤭

引用:

幾乎無人乾淨 ...
一句講晒: 錢!!

你想改革, 但所有錢都同佢對著幹, 咁你點改??
就係要一個夠強大既政權, 唔改就一巴打死你, 咁D人先會改....

好似E+美國咁.....係人都知成個社會都好唔健康,
但每一個政客都係資本家做金主既, 佢地有無可能打自己老板??

明朝應該學英國,地主聯合起來,殺入京城,殺咗崇禎皇帝,建立議會制度。
地主成為左領導階級,佢哋為咗自己嘅財產,自然就會投資軍用,增加生產力。類似英國!

但係明朝並冇走呢條路,而係經過無產階級革命,李自成呢啲咁嘅人,殺入京城,結果明亡。

同樣道理啫,清朝都係應該,地主團結起來,殺入北京,殺死慈禧太后。

同你最大嘅分別,我係否定,毛澤東嗰種,搞個人崇拜,搞無產階級革命。

同埋我唔知道點解,你會將明治維新,同埋毛澤東嘅無產階級革命撈埋一齊講。

一個係建立議會,亦都係精英式領導,精英背後又係啲乜嘢呢?
毛澤東嘅無產階級革命,第一件事就係所有資產國有化,然之後毒害革命同志,繼續君臨天下。

事實上你真係要講嘅,你應該講葉劍英,鄧小平,玉泉山上,決定推翻華國鋒,建立中央集體領導,更加貼切明治維新。

明治維新,唔係無產階級革命,最後佢產生左財閥政治,你睇吓而家嘅日本,同無產階級革命有咩關係呢?

其實我從來冇聽過,滿清入關之後,大量屠殺已經投降明朝嘅地主,只不過係重新劃分利益。

英國佔領香港,我亦都冇聽過,英國佬殺晒新界班地主,咁香港有冇發展?

同時,好似幕府時代,根本就冇地主階級呢樣嘢㗎喎,聽人講過,明治維新其實出現咗一班地主階級,呢樣野,可能要返到屋企查吓資料先答到你。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-27 01:54 PM 發表

師兄言論咁似黑暴
咁你就要睇清楚黑暴背後既 , 其實係咩先???

一面話 "香港地住樓難" , 一面唔比發展郊外  唔比收棕地 ,
連名都出埋既大有錢佬支持者 , 就係香港首席地產商 ...

如果要講 , 其實 "黑暴" 加似比果D文人昆L左 ,
以為魏忠賢(佢支持減農稅  加商稅)係禍國央民既大奸既
果D無知百姓羅 ...

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-27 05:44 PM 發表
明朝應該學英國,地主聯合起來,殺入京城,殺咗崇禎皇帝,建立議會制度。
地主成為左領導階級,佢哋為咗自己嘅財產,自然就會投資軍用,增加生產力。類似英國!

但係明朝並冇走呢條路,而係經過無產階級革命,李自成呢啲咁嘅人,殺入京城,結果明亡。

同樣道理啫,清朝都係應該,地主團結起來,殺入北京,殺死慈禧太后。

同你最大嘅分別,我係否定,毛澤東嗰種,搞個人崇拜,搞無產階級革命。

同埋我唔知道點解,你會 ...
你真係以為戰前日本係議會制???

無論係維新時期既寡頭政治 , 二戰前進入既軍國政府 ,
甚至中間既所謂 "議會政治" , 議會都係控制唔到軍方 ,
軍方係直接向日皇負責 ... 事實上 , 其實就有少少似E+泰國咁
真正話事果個 , 從來都係軍方 !!!

點解話禁煤就冇人敢向澳洲買,點解話禁煙,煙錧可以照開,如果中國人停開煙錧洗鬼銷煙咩。今天你需唔需要銷煤?
清末中央政府已經無法有效實施高壓統治,所以由1851年到1949年,都係動盪、內憂外患嘅年代,行乜制度都冇用,因為人民無法配合。
直至共產黨恢復有效嘅高壓統治,改革開放就係中國嘅明治維新。
日本有利益集團嘅問題,但冇 人民 呢個最大阻力,所以行乜制度都比較容易。其實香港無法勵治,原因都一樣,阻力來自 人民 。有二百幻+1咁多。當然有效嘅出路同古代一樣,就係高壓統治。高壓統治嘅有效性在於,迫使只知何為權利,但不知何為責任嘅人民,去負返應負嘅責任。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-27 11:02 PM 發表
點解話禁煤就冇人敢向澳洲買,點解話禁煙,煙錧可以照開,如果中國人停開煙錧洗鬼銷煙咩。今天你需唔需要銷煤?
清末中央政府已經無法有效實施高壓統治,所以由1851年到1949年,都係動盪、內憂外患嘅年代,行乜制度都冇用,因為人民無法配合。
直至共產黨恢復有效嘅高壓統治,改革開放就係中國嘅明治維新。
日本有利益集團嘅問題,但冇 人民 呢個最大阻力,所以行乜制度都比較容易。其實香港無法勵治,原因都一樣,阻 ...
其實呢個我幾認同 ...

經過今次疫情 , 我基本上肯定左, 美國所謂既自由 ,
係包括令自己更大機會染病  死亡既自由 ... 半講笑半實話咁講丫
年幾前 , 有人串黃絲 "係架 , 美國咩都好架 , 美國無雞架 !!!"
其實岩岩相反 , 美國有雞  而且好多下 , 因為美國人有雞既權利

引用:
原帖由 cortet 於 2021-1-27 01:14 PM 發表

可以打殘舊利益集團去改革,但不應一刀切剷除舊文化。
其實唔係 ...

E我+人大左 , 發現越來 "矯正" , 其實係要有一定程度既 "矯枉過正"
尤其係係社會層面 ...
因為只有 "矯枉過正" , 你先傳達出改革既嚴肅性 ;
如果強調 "矯枉勿過正" , 就會有班友不停係邊沿遊走 , 不斷試探你底線
如果佢地輕微踩界你唔捉 , 由得佢地再踩深丁點丁點咁試 ,
有日你再去捉佢地 , 佢地就會做文章 ,
如 "選擇性執"  "溫水煮蛙" 既無理指責 , 就會撲面而來 !!!

再者 , 舊既得利益者本身 , 其實就係儒學道德觀高度綁定 ...
有次我去參觀圍村建築 , 有個講解員講左個故事 , 證明X家族家風之良好 ,
就係該家族公子比山賊捉左 , 其中個家丁冒充公子 ,
叫家丁(公子)回家領屬金 ... 結果公子走甩左後 , 個家丁就投海自盡 ,
X家族仲幫佢立左碑 , 個講解員話 : 可見X家家風 , 調教到個咁好既家丁 ,
佢地自己亦有情有義 , 幫佢立碑 !!!

"主慈僕忠" 係咪副美好道德形象先??? 係 !!! 應唔應該保持呢份道德???
絕 . 對 . 唔 . 應 . 該 !!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-27 06:01 PM 發表
同時,好似幕府時代,根本就冇地主階級呢樣嘢㗎喎,聽人講過,明治維新其實出現咗一班地主階級,呢樣野,可能要返到屋企查吓資料先答到你。
明治維新的其中一項政策,係將大名同武士階級的利益全部變現,即係比一筆錢佢地買起晒佢地以前的特權利益,有一些大名同武士就利用哩筆資金買地或攪實業,成為地主或企業家。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]