• 瀏覽: 5,305
  • 回覆: 21
係講明治維新之前 , 先講一下清初以清理江南積欠稅款為名 ,
清庭將蘇州  松江  常州  鎮江四府抗欠賦稅既士紳全部登記造冊
共牽連士紳13000餘人 , 令佢地補交稅賦  革除功名 ...

點解係明朝可以欠稅 , 係清朝不能欠呢???
因為明末時 , 欠稅己經構成龐大利益集團 , 上至宰輔  下至胥吏
幾乎無人乾淨 ...
邊個搞清欠 , 居上者會被同僚排擠  言官告狀 , 落得奸佞既罵名
居下者更可能比士紳支持既百姓直接打死

清朝建立後 , 利益集團重新洗牌 , 新集團未同江南地主連為一線
下手就可以毫不留情 ... 但到慈禧果陣 , 己經用唔到呢一招 ...
明治維新之所以成功 , 就因為佢實際上係改朝換代 ,
倒幕之後 , 上層統治集團完成更替 , 舊利益架構被打破 ,
利益重新分配 ...

明治維新係新建政權既建制運動 , 而唔係一個衰老政權既改革運動
其中最主要既係重新丈量全國土地 , 確定稅基 ,
係要得罪整個地主階層 ... 衰老政權中想咁做既人 ,
如王安石  劉瑾  張居正都無好下場 , 而日本對上一次丈量土地 ,
己經過左150多年 ... 丈量前後 , 地稅由佔政府收入4成 ,
一下子升到佔9成之多 !!!

而無呢一筆啟動資金 , 其實明治維新就好難成功 ...
而對日本崛起更重要既係統一與集權 , 日本係一個大名制國家 ,
1843年幕府試圖沒收江戶周邊10里內大名 , 結果主持大老水野忠邦
突然黑材料滿天 , 被迫下野 ...
而短短26年後既 "版籍奉還" 同癈藩設縣就好容易就成功 ,
其實因為大名之前係鳥羽--伏見  長岡  會津戰場上都被打抓 ...

每個長期政權都會產生大量冗員 , 不僅佔用大量社會資源 ,
仲阻礙生產力發展 , 無人動得了 , 因為每個人都來自呢個系統 ;
所以每個國家 , 都會養好多己經不符合國家需要既低效  無效部門
E+英國國防部僱員就比英軍多  將軍比坦克多 ...
德川幕府後期一樣 , 全國武士一年年奉2000萬日元 ,
而明治政府敢下 "癈刀令" , 就係因為全部大名都己經收左皮 ,
如果慈禧唔發一年年奉1500萬兩比八旗子弟 , 恐怕第二日就比個仔
請去瀛台居住 ...

改朝換代一段時間內 , 上層統治集團更替 , 利益捆綁較弱 ,
施政都少D掣肘 , 可以調動更多資源 , 新上台人物執行能力亦更強
可以做好多前朝做唔到既事 , 可以稱為 "新朝紅利" ...
明治維新先要條件係丈量土地  癈藩設縣  癈刀令 ,
如果無呢D改變 , 日本唔好話先打北洋  後打俄國北海艦隊 ,
佢地連南洋都打唔到 !!!

所以明治維新 , 講既唔係決心  而係條件 , 因為大規模學習西方
就會傷害大批利益集團 ... 好似中國唔搞中體西用 ,
立即癈除科舉 , 將自己變成全國敵人 , 大清唔咪立即亡國咩???
日本改朝換代後 , 舊利益侍團己經衰弱 , 可以一紙文書就下令改革
遠唔係清末可比 ...
事實上 , 日本同所建既明治皇宮  江田島海軍兵學校生徒館等等 ,
花費其實比慈禧修頤和院仲多好多 !!!
原因就係 , 日本改朝換代後可用既錢 , 就係比你多好多 !!!

小POST弟呢個POST , 係因為之前有位網友認為 ,
中國唔打倒舊既得利益階層都可以成功 , 中共係拖慢左中國
仲不斷引日本為例 ...

小弟今次就係想話比佢知 , 日本就係有打巢舊既得利益階層

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-27 01:54 PM 發表

改革無用,妥協無用,只有推翻舊政權才有新生.......

師兄言論咁似黑暴
咁你就要睇清楚黑暴背後既 , 其實係咩先???

一面話 "香港地住樓難" , 一面唔比發展郊外  唔比收棕地 ,
連名都出埋既大有錢佬支持者 , 就係香港首席地產商 ...

如果要講 , 其實 "黑暴" 加似比果D文人昆L左 ,
以為魏忠賢(佢支持減農稅  加商稅)係禍國央民既大奸既
果D無知百姓羅 ...

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-27 05:44 PM 發表
明朝應該學英國,地主聯合起來,殺入京城,殺咗崇禎皇帝,建立議會制度。
地主成為左領導階級,佢哋為咗自己嘅財產,自然就會投資軍用,增加生產力。類似英國!

但係明朝並冇走呢條路,而係經過無產階級革命,李自成呢啲咁嘅人,殺入京城,結果明亡。

同樣道理啫,清朝都係應該,地主團結起來,殺入北京,殺死慈禧太后。

同你最大嘅分別,我係否定,毛澤東嗰種,搞個人崇拜,搞無產階級革命。

同埋我唔知道點解,你會 ...
你真係以為戰前日本係議會制???

無論係維新時期既寡頭政治 , 二戰前進入既軍國政府 ,
甚至中間既所謂 "議會政治" , 議會都係控制唔到軍方 ,
軍方係直接向日皇負責 ... 事實上 , 其實就有少少似E+泰國咁
真正話事果個 , 從來都係軍方 !!!

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-27 11:02 PM 發表
點解話禁煤就冇人敢向澳洲買,點解話禁煙,煙錧可以照開,如果中國人停開煙錧洗鬼銷煙咩。今天你需唔需要銷煤?
清末中央政府已經無法有效實施高壓統治,所以由1851年到1949年,都係動盪、內憂外患嘅年代,行乜制度都冇用,因為人民無法配合。
直至共產黨恢復有效嘅高壓統治,改革開放就係中國嘅明治維新。
日本有利益集團嘅問題,但冇 人民 呢個最大阻力,所以行乜制度都比較容易。其實香港無法勵治,原因都一樣,阻 ...
其實呢個我幾認同 ...

經過今次疫情 , 我基本上肯定左, 美國所謂既自由 ,
係包括令自己更大機會染病  死亡既自由 ... 半講笑半實話咁講丫
年幾前 , 有人串黃絲 "係架 , 美國咩都好架 , 美國無雞架 !!!"
其實岩岩相反 , 美國有雞  而且好多下 , 因為美國人有雞既權利

引用:
原帖由 cortet 於 2021-1-27 01:14 PM 發表

可以打殘舊利益集團去改革,但不應一刀切剷除舊文化。
其實唔係 ...

E我+人大左 , 發現越來 "矯正" , 其實係要有一定程度既 "矯枉過正"
尤其係係社會層面 ...
因為只有 "矯枉過正" , 你先傳達出改革既嚴肅性 ;
如果強調 "矯枉勿過正" , 就會有班友不停係邊沿遊走 , 不斷試探你底線
如果佢地輕微踩界你唔捉 , 由得佢地再踩深丁點丁點咁試 ,
有日你再去捉佢地 , 佢地就會做文章 ,
如 "選擇性執"  "溫水煮蛙" 既無理指責 , 就會撲面而來 !!!

再者 , 舊既得利益者本身 , 其實就係儒學道德觀高度綁定 ...
有次我去參觀圍村建築 , 有個講解員講左個故事 , 證明X家族家風之良好 ,
就係該家族公子比山賊捉左 , 其中個家丁冒充公子 ,
叫家丁(公子)回家領屬金 ... 結果公子走甩左後 , 個家丁就投海自盡 ,
X家族仲幫佢立左碑 , 個講解員話 : 可見X家家風 , 調教到個咁好既家丁 ,
佢地自己亦有情有義 , 幫佢立碑 !!!

"主慈僕忠" 係咪副美好道德形象先??? 係 !!! 應唔應該保持呢份道德???
絕 . 對 . 唔 . 應 . 該 !!!

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-28 10:49 AM 發表

你真係以為而家中國係黨同人大話事???

黨同人大都係控制唔到軍方 ,
軍方係直接向軍委主席負責
真正話事果個 , 從來都係軍委主席 !!!
係額 , 咁有咩做問題???

小弟就係覺得 , 日本既成功係在於將權力置於一個穩定既組織 ,
而唔係交由權力不停變動既議會 ...

有人或者會糾正你 , 中國係 "黨指揮鎗" , 咁佢地當然講得岩拉
但我自己覺得 "黨軍一體" 就係中國既實況 ,
都唔駛特別強調 ... 我反而唔明既係 , 西方總統換人 ,
軍方繼續服從於新政府 , 就叫 "文明既最高體現" ;
中國換領導  軍方維持忠誠 , 點解就會變左 "共軍姓黨" 呢???

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-28 10:46 AM 發表

明治維新的其中一項政策,係將大名同武士階級的利益全部變現,即係比一筆錢佢地買起晒佢地以前的特權利益,有一些大名同武士就利用哩筆資金買地或攪實業,成為地主或企業家。
講真 , 我都覺得呢個高招 ...

一下將舊既得利益者 , 變成新產業既支持者 , 所以日本工業起得咁快
但缺點係新產業又固化得快 ... 而更重要既係 , 你要有起動資金
(即係你以錢換大名D地既果D錢呀 !!! ^.^")

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-27 06:01 PM 發表
同時,好似幕府時代,根本就冇地主階級呢樣嘢㗎喎,聽人講過,明治維新其實出現咗一班地主階級,呢樣野,可能要返到屋企查吓資料先答到你。
幕府時代其實係封建制度 , 歐洲要到18世紀先開始完全拼棄 ,
中國早就係秦漢就消滅左呢制度 ...

我記得你好似係之前講過 , 中國古代唔係 "封建制度" ,
你講岩左一半 , 另外果一半我E+講你知 :
話要破除封建制度 , 而被人引用得最多果個 , 一定就係毛澤東 ...
繼而有D人以為毛澤東唔識野 , 其實岩岩相反 ,
毛澤東既真正意思係 , 對意義上既封建制度需然己經唔存在 ,
但事實係 , 無論南北朝  隋唐既世族社會 ,
還是宋朝開始 , 到明清既鄉紳社會 , 底層百姓既生活  經濟層面 ,
其實都係被世族  地主控制 , 之前講過勒 ,
就連鄉間發生既案件 , 大半其實就係由 "鄉賢" 審理 ,
當中 "浸豬籠" 就係著名鄉例 , 從來未出現過係<大清律例>之中
佢地既生活同西歐封建時代既 "農奴" 並無二致 ...

所以毛澤東先認為 , 中國人(底層)係從來都生活係封建制度之中

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2021-1-28 06:22 PM 發表
你地係咪去錯討論區
居然係咁認真嘅帖
多謝絕兄讚賞先 !!! 小弟會繼續努力架拉 !!!

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-28 09:13 PM 發表

民主係基建於人民嘅社會責任感,而社會責任感主要係來自兒童時期嘅家庭教育。民主之路越來越難行係因為,長期擔任家庭教育重要角色嘅基督教文明已不復存在。自由主義同無政府主義抬頭,再加上移民所帶來嘅外來文化衝擊。令到傳統家庭教育沒有市場所致。
中國近年嘅崛起,更令到大白人同種族主義抬頭,仲要多得川普,以前呢類大話精唔會揾到存在嘅空間,現在幾乎成個共和黨都係呢類人。呢類人嘅市場需要來自大白人主義同支持者嘅 ...
同意 ... 正兄係呢方面既睇法 , 小弟好佩服 !!!

小弟之前都睇過一D文章 , 話E+西方社會出現 "原子化" ,
就係家庭解體 ... 一係就單親家庭  一係就連單親家庭都無 ,
單親家庭既父或母可能濫交 , 甚至同性戀 ;
連單親家庭都無果D就梗加唔駛講 ... 形成佢地對 "性" 混亂
甚至對所有野既睇法都有問題 ...

所以我某程度上 , 其實係幾支持侵侵既傳統價值觀 ,
但問題佢選擇以 "慌言" 既方法去達成 ... 我唸再過幾十年後
擁有傳統價值觀反而會變左異頪

(PS : 以我所知共和黨建制派大佬 , 其實都比較似拜登 ,
但自侵侵開始 , 共和黨就多左好多人模仿佢 , 但地位低少少
同時共和黨E+既支持者己經 "侵侵化" ...
所以共和黨內部會點發展 , 我其實都幾有興趣去追)

引用:
原帖由 paoon 於 2021-1-28 11:43 AM 發表

係就有D人唔使霸住軍委主席個位。
小弟印象中 , 美國總統都係三軍最高統帥 ...

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-29 11:05 AM 發表

多謝軍閥兄先.

現時共和國黨內佔少數嘅反川普派都依然好慘, 今天都依然畀落咗台嘅川普追擊. 川普仍然可挾民意而令諸侯. 可能大多數共和黨人都寄望未來數年嘅選舉, 都可以得到川普嘅支持. 川普依然可以透過佢個仔響twitter發號施令.

1月28日CNN新聞: 川普追擊Liz Cheney, 其他有份參與彈劾川普嘅共和黨人, 都可能會受到牽連:
https://www.cnn.com/2021/01/28/politics/donald-trump-cheney-mccarthy/index.html
呢個都無偈 ... 其實唔可以怪侵侵 , 共和黨內既 "茶黨運動" ,
好似係10年前己經開始 , 果陣侵侵都未話參選 ...
話侵侵教壞美國人其實唔公平 , 佢更似係統一 "茶黨運動" 既人

而且侵侵既政策極端 , 我基本上唔認為佢果7400萬票當中 ,
有幾多係來自共和黨建制派 ... 坦白D講 , 係應該共和黨建制派
基本上己經比侵侵迫左去拜拜果邊

E個我估計都會係兩黨基本盤既分佈 ...
坦白講句 , 美國兩黨係政治學學界之中 , 原本一直有雙胞胎之說
因為兩黨其實長期方向無咩大分別 , 係由小布殊時期始 ,
保守化傾向先叫做明顯左

之後 , 民主黨又玩身份政治 , 唔係推黑人總統  就推女人 ...
迫左保守少少既選民去共和黨 , 之後越演越烈 , 最終變成今日咁

引用:
原帖由 cortet 於 2021-1-28 11:52 AM 發表

誰人可以有能力霸住軍委主席個位?黨的大佬 (de facto).
如果你咁都唔明,你根本唔識政治。
其實中國共產黨基本係 "黨軍一體" , 絕大部份時間 ,
國家主席都係軍委主席如果唔係既話 , 就真係要小心 ...

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-29 04:39 PM 發表
原本左右兩黨政策都會向中間靠攏盡量爭取最多選民,所以就算政黨輪替國家長期政策規劃都能貫徹執行。現在極右的川普下台,民主黨極左的派系必會趁白宮、參眾兩院全面執政逼著拜登走向另一端。看小布殊時代啟動加拿大油管項目,奧巴馬剎停,川普再起動,拜登又剎停便是一明顯例子。

美國獨霸多年,沒有誘因優化體制。現在內有社會分裂,外有中國崛起,這是否契機檢討自己的民主制度呢?
絕對係 !!!

小弟係FB睇左張圖 , 知係咪惡搞既拜拜內閣 :
國防部長--男同性戀者  教育部長--變性人(女變男)  
財政部長--變性人(男變女)  衛生部長--大麻愛好者

如果我係美國 , 我都一定被迫成侵侵支持者 !!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]