• 瀏覽: 5,289
  • 回覆: 4
點解話禁煤就冇人敢向澳洲買,點解話禁煙,煙錧可以照開,如果中國人停開煙錧洗鬼銷煙咩。今天你需唔需要銷煤?
清末中央政府已經無法有效實施高壓統治,所以由1851年到1949年,都係動盪、內憂外患嘅年代,行乜制度都冇用,因為人民無法配合。
直至共產黨恢復有效嘅高壓統治,改革開放就係中國嘅明治維新。
日本有利益集團嘅問題,但冇 人民 呢個最大阻力,所以行乜制度都比較容易。其實香港無法勵治,原因都一樣,阻力來自 人民 。有二百幻+1咁多。當然有效嘅出路同古代一樣,就係高壓統治。高壓統治嘅有效性在於,迫使只知何為權利,但不知何為責任嘅人民,去負返應負嘅責任。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-28 08:10 AM 發表

其實呢個我幾認同 ...

經過今次疫情 , 我基本上肯定左, 美國所謂既自由 ,
係包括令自己更大機會染病  死亡既自由 ... 半講笑半實話咁講丫
年幾前 , 有人串黃絲 "係架 , 美國咩都好架 , 美國無雞架 !!!"
其實岩岩相反 , 美國有雞  而且好多下 , 因為美國人有雞既權利
民主係基建於人民嘅社會責任感,而社會責任感主要係來自兒童時期嘅家庭教育。民主之路越來越難行係因為,長期擔任家庭教育重要角色嘅基督教文明已不復存在。自由主義同無政府主義抬頭,再加上移民所帶來嘅外來文化衝擊。令到傳統家庭教育沒有市場所致。
中國近年嘅崛起,更令到大白人同種族主義抬頭,仲要多得川普,以前呢類大話精唔會揾到存在嘅空間,現在幾乎成個共和黨都係呢類人。呢類人嘅市場需要來自大白人主義同支持者嘅純真,因為共和黨傳統嘅支持者,好多都係小地方嘅白人基督徒。當政客決定以欺騙換取選票嘅時候,相對地會進行得比較順利。
呢種欺騙主義長遠呢講,對美國甚至整個西方世界有何影響,就不得而知。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-29 08:09 AM 發表

同意 ... 正兄係呢方面既睇法 , 小弟好佩服 !!!

小弟之前都睇過一D文章 , 話E+西方社會出現 "原子化" ,
就係家庭解體 ... 一係就單親家庭  一係就連單親家庭都無 ,
單親家庭既父或母可能濫交 , 甚至同性戀 ;
連單親家庭都無果D就梗加唔駛講 ... 形成佢地對 "性" 混亂
甚至對所有野既睇法都有問題 ...

所以我某程度上 , 其實係幾支持侵侵 ...
多謝軍閥兄先.

現時共和國黨內佔少數嘅反川普派都依然好慘, 今天都依然畀落咗台嘅川普追擊. 川普仍然可挾民意而令諸侯. 可能大多數共和黨人都寄望未來數年嘅選舉, 都可以得到川普嘅支持. 川普依然可以透過佢個仔響twitter發號施令.

1月28日CNN新聞: 川普追擊Liz Cheney, 其他有份參與彈劾川普嘅共和黨人, 都可能會受到牽連:
https://www.cnn.com/2021/01/28/p ... mccarthy/index.html

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-29 01:22 PM 發表

呢個都無偈 ... 其實唔可以怪侵侵 , 共和黨內既 "茶黨運動" ,
好似係10年前己經開始 , 果陣侵侵都未話參選 ...
話侵侵教壞美國人其實唔公平 , 佢更似係統一 "茶黨運動" 既人

而且侵侵既政策極端 , 我基本上唔認為佢果7400萬票當中 ,
有幾多係來自共和黨建制派 ... 坦白D講 , 係應該共和黨建制派
基本上己經比侵侵迫左去拜拜果邊

E個我估計都會係兩 ...
唔係怪唔怪川普嘅問題, 而係共和黨冇人敢出聲反川普嘅問題, 即係繼續行以欺騙換選票路線. 最重要係繼續深化美國內部分裂, 因為傳統美國價值觀係會對謊言反感, 除非唔知道嗰個係謊言. 所以分裂嘅動力在於, 可能有40$支持如川普咁樣嘅大話精, 係因為佢地相信咗謊言. 一來呢個唔係選舉嘅真實反映, 二來係深化知道謊言同相信謊言呢兩類人之間嘅矛盾. 而且會無限loop, 政客知道即使不斷造假, 都可以攞到40$嘅選票市場. 呢個先係長遠嘅問題, 而唔係怪唔怪川普嘅問題.

川普可以追擊任何反對造假嘅人, 只係講明, 支持造假嘅勢力依然強大. 不支持造假嘅人就連反抗嘅空間都冇. 正如Liz Cheney所言, 佢只係發出來自良知嘅聲音(作為一個美國政客, 需要講到咁, 其實係一種悲哀), 但都要畀人追擊, 而且川普作為一個落咗台嘅總統, 佢個人嘅追擊唔係問題嘅核心, 而係個慘情係來自整個共和黨嘅孤立. 川普只係呢股勢力嘅代表.

講真話嘅人就會被孤立打壓, 算唔算係美國嘅文化大革命. 不過Liz Cheney真係好勇敢, 懷俄明州好似有百分之九十幾係傳統白人, 冇乜其他種族同移民. 佢都仲走出來反川普, 真係找屎.

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-29 11:00 PM 發表

其實坦白講 ... 侵侵除左講太多大話 , 以及反華立場之外 ,
佢反對身份政治  支持產業回流等政策 , 確確實實係唔少美國人既心聲 ,
甚至部份算根本政策正確TIM !!!

我唔會信 , 果7400萬係因為侵侵講大話而投比佢 ,
而係佢地根本立場就係咁 ... 正如#33所講 , 如果我係美國人  係美國居住
我都可能侵侵支持者 !!!

我地係香港可能唔知 , 其實美 ...
反華本身唔係問題, 而係佢只係為咗自己而選擇利用一半打另一半. 所謂民心, 只係大白人主義抬頭. 佢選舉失敗就已經講明問題所在. 支持拜登嘅人遠遠少於支持川普嘅人. 佢輸在想佢落台同支持佢嘅人一樣咁多. 呢個正正就係佢製造美國分化嘅結果. 所以對華政策本身唔係問題, 只係長遠呢講會兩敗俱傷, 但都可以係一個選擇. 佢嘅問題反而係對內出現問題, 令到社會, 包括政客、政黨嚴重分化. 呢個絕非好事.

只任命親信, 更係令到成個聯邦政府在文化上改變咗唯才是用嘅基本原則, 變成任人唯親, 更是腐敗嘅開端. 仲可能會成為長遠文化, 因為唔任人唯親, 就好難去延續一個謊言, 任人唯親同欺騙路線係相輔相成嘅.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]