• 瀏覽: 11,320
  • 回覆: 205
+8

【Now新聞台】防疫措施再延長一周,農曆新年前可會有轉機呢?

政府周末破天荒封區,行政長官林鄭月娥大讚成效,表明日後會「突襲式」行動,防疫工具再添一項,但社交距離措施未能鬆綁。

消息透露,過去兩周確診數字居高不下,專家認為仍未能放寬,政府亦不欲發放訊息,令市民鬆懈。

據了解,添馬艦早前已考慮個別處所可以有條件復業,尤其容許年宵花市復辦後,被質疑球場可賣花但不可踢波,也質疑晚上可行花市,但不能堂食,要求放寬的壓力更大。

據聞,政府已準備恢復晚市堂食,在強制使用安心出行下,部分處所亦可以復業,可惜疫情一直未放緩,令放行未能成事。

疫苗是放寬措施的另一道曙光,可惜接種時間不似預期,林鄭已提請中央,批准國藥疫苗供港,但其第三期數據未有在醫學雜誌刊登,有專家私下向《政情》表示,擔心若中央開綠燈,專家委員會就會陷於兩難,審批要以科學為本,又難拒絕中央的好意,事實上,早前人大已聯署去信中央要求放行國產疫苗

《政情》早前報道過他們都擔心疫苗過到中央一關,都未必過到香港的法律要求,而林鄭回應時只表示「言之尚早」,似乎未有下一步部署,建制中有人甚表驚訝

建制圏子已發起行動,為接種國藥疫苗集氣,不過有政圏中人認為疫苗要注入體內,要看的是臨床數據,而非有幾多LIKE
===============================================================================

唔係話我誇口,呢個結果我一兩個月前已經預見。香港會一步步走向要紅唔要專,終至多年來行之有效制度蕩然無存。

香港的法律要求? 繼續食住花生等睇戲!

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=421812

其實,法例可以改,只要政府肯自己㩜上身,可以唔理會專家意見。

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2021-1-27 12:44 AM 發表
其實,法例可以改,只要政府肯自己㩜上身,可以唔理會專家意見。
贊成。不過咁樣夾硬嚟,要好藍屍至夠膽打國產疾苗囉。咁訂幾多劑好呢?!

若然有專家辭職,會唔會用國安法拘捕?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-27 12:51 AM 發表

贊成。不過咁樣夾硬嚟,要好藍屍至夠膽打國產疾苗囉。咁訂幾多劑好呢?!
不過,我都相信政府唔會咁做,如果唔係就無人肯做專家啦。

疫苗要注入體內,要看的是臨床數據,而非有幾多LIKE。

同意。

香港班專家?算把啦!

引用:
原帖由 monitor 於 2021-1-27 01:01 AM 發表
香港班專家?算把啦!
然則邊度嘅專家至「唔算」呢?板藍根醫沙士,連花清瘟醫武肺嗰啲專家?

被質疑違規為連花清瘟、伊利賣廣告 鍾南山否認:一概不知情

央視前主播崔永元質疑違法廣告代言

早前報道,今年4月,內地網上流傳一段鍾南山飲用乳製品的影片,他在影片中說:「我從小喝牛奶,現在每天都要喝兩瓶,有時候吃的少,但是牛奶還是一直在喝,因為它的營養很全面。我正好晚上要開會,所以留一個『安慕希』,正好用這個來頂肚子。信得過伊利,就是因為高質量。」

對此,崔永元本月7日在網上發布影片,質疑鍾南山違法為伊利集團的奶製品推銷,認為相關短片是「打扮成新聞報導的廣告」,「他應該知道這是一個違法的廣告」。

公開報道顯示,伊利集團曾在4月8日向鍾南山及其團隊捐贈500萬元人民幣,用於健康領域科研攻關。而鍾南山也在捐贈儀式上肯定伊利的行動,並稱自己「每天都會喝上兩杯牛奶」。被崔永元批評是違法廣告的影片,可能是鍾南山在捐贈儀式上被拍下的。

https://www.hk01.com/即時中國/474180/被質疑違規為連花清瘟-伊利賣廣告-鍾南山否認-一概不知情

國藥疫苗仲未獲得世衞批準緊急使用

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-27 12:51 AM 發表

若然有專家辭職,會唔會用國安法拘捕?
磚家

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-1-27 01:06 AM 發表
國藥疫苗仲未獲得世衞批準緊急使用
等緊譚德塞表演!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-26 11:30 PM 發表
https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/2021-01-26-22-18-15LARNNh4p.jpg

【Now新聞台】防疫措施再延長一周,農曆新年前可會有轉機呢?

政府周末破天荒封區,行政長官林鄭月娥大讚成效,表明日後會「突襲式」行動,防疫工具再添一項,但社交距離措施未能鬆綁。

消息透露,過去兩周確診數字居高不下,專家認為 ...
唔駛運落嚟,阿爺容許我地揸回鄉証上去即打即走就得了。。。。無謂益班黃C曱甴!

引用:
原帖由 dtsmartb 於 2021-1-27 01:37 AM 發表

唔駛運落嚟,容許我地揸回鄉証上大陸去即打即走就得啦。。。。無謂益班黃C曱甴!
師兄提議幾好喎如果可以網上預約有秩序返大陸打

引用:
原帖由 jjcbx 於 2021-1-27 02:25 AM 發表

師兄提議幾好喎如果可以網上預約有秩序返大陸打
其實依家幾個深圳關口都封關就最適合用嚟安排打疫苗
又唔會俾到機會香港黑醫護做手腳正常香港人都安全好多

安排國內醫護人員一次過替自費人士接種國産疫苗總可以吧!相信不少僱主亦願意付!起碼可解決困局,不用再看班黑醫做戲。

😡

引用:
原帖由 Cloud1234 於 2021-1-27 12:44 AM 發表
係囉,香港人個個神功護體,刀槍不入,中左飲d符水立刻冇事,特別係D藍C,一於解散班專家組,改揾大6D巫師神婆做啦

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]