• 瀏覽: 2,215
  • 回覆: 21

自從核彈發明之後核大國發動全面戰爭既幾率好細好細,可以睇下古巴導彈危機美蘇其實都唔想打,16年南海仲裁案雖然離開戰都不遠都係冇打
美國欺負既都係比佢弱小既國家,好似中國咁有三位一體核打擊能力美國根本冇可能打佢本土,地區性的小衝突可能有既,始終大規模打起上黎兩者都冇著數

引用:
原帖由 奶少 於 2021-1-26 06:33 PM 發表
自從核彈發明之後核大國發動全面戰爭既幾率好細好細,可以睇下古巴導彈危機美蘇其實都唔想打,16年南海仲裁案雖然離開戰都不遠都係冇打
美國欺負既都係比佢弱小既國家,好似中國咁有三位一體核打擊能力美國根本冇可能打佢本土,地區性的小衝突可能有既,始終大規模打起上黎兩者都冇著數
美國連北韓,伊朗,委內瑞拉都唔敢打,就冇話打中國啦!

引用:
原帖由 momo1234 於 2021-1-27 08:13 AM 發表

中尾開戰後如中國打不死老尾,中國又傷到陸上部隊,俄佬似乎會打中國多D
1.領土接壤
2.侵略前科
3.吞併中國打老尾,歐洲即刻投降/吞併中國打歐洲,造就冷戰逆位
btw中尾玩戰爭遊戲俄佬都冇能力即刻補上G2是但一個
中尾真打一定核戰,而打核戰上面講既野都係bullshit
2億人口俄羅斯,當年強大時都吞唔落阿富汗,現在想吞得落14人口嘅中國?反而將美國分折成52個國家容易D

斯巴達同雅典兩敗俱傷後結為同盟欺壓其他希臘城邦,再由底庇斯帶領其他城邦反抗並擊敗斯巴達雅典同盟,結果馬其頓學習了底庇斯的戰法,征服所有希臘城邦。

渠老美的資本主義意識形態是不會改變,而且遠遠凌駕理性(美國人絕大多數是愚民生番),更加上政客為了選票而煽風點火,老美的敵視中、俄只會有增無減。 除了資本主義意識形態外,在霸權主義利益下,老美亦會對任何對其霸權有威脅的國家施以打壓,就算是盟友的英國、日本和如今的歐盟亦絕不手軟。

中國既是共產主義,更且嚴重威脅美國霸權,無論怎樣,老美亡中國之心亦不會消除。天無二日,一山不能藏二虎,現實世界物競天擇,中、美只可一國稱雄,中美之戰(形形色色),如何避免?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-1-27 12:25 AM 發表

美國連北韓,伊朗,委內瑞拉都唔敢打,就冇話打中國啦!
北韓隔離就係中國,美國打北韓難保北韓狗急跳墻,因為佢隔離就係南韓同日本,一獲熟
打唔打其實都係利益問題,如果利益大於損失美國肯定會郁手

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 momo1234 於 2021-1-27 08:12 PM 發表

首先吞唔到阿富汗係因為老尾介入
老尾受左傷都仲有跟尾狗幫佢
俄佬想郁老尾歐洲即刻有行動
國際上如連俄佬都開始動殺機,冇人會幫中國,亦冇能力幫
中國資源已經用左一波防守老尾
考慮到老尾一定已經聯合跟尾狗一齊經濟制裁
資源已經緊缺,仲要打左一場仗,唔夠資源人口紅利係冇加乘
14億反而變成負累更容易內亂
情境係咪好熟悉呢,冇錯就係晚清既百年恥辱

家陣咩年代呀,你估仲係二戰一路掘 ...
俄佬動咩殺機呀,中國係俄佬GA豬仔錢罌黎米癲好唔好
有中國貴價位同俄佬買下石油,買下天然氣,俄佬不知幾爽
歐美都反俄的,一旦無左中國就可能面臨完全經濟上被西方制裁
所以俄佬呢個局面一定同中國FRIEND的最少唔想你死,因為中國死佢都死

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-1-26 04:38 PM 發表
西方哈佛教授用修昔底德陷阱,比喻中美必有一戰,可是他只將歷史講了一半。伯羅奔尼薩戰爭最後的贏家是第三勢力馬其頓,斯巴達也亡國了。

現在美國絕不會學斯巴達與中國開戰,只會針對第三勢力俄羅斯,中美不開戰就會中美瓜分地球,美國雖然不能獨霸,做老二了無所謂,總比亡國好(打殘的美國會被俄國消滅)。

中美國實力已經半斤八兩,美國沒有勝算,也不願同歸於盡,結論是中美絕不會開戰的。
中美國實力已經半斤八兩未到著...仲有距離,最小要追多半個世紀左右

鍵盤翻頁
左右