• 瀏覽: 1,450
  • 回覆: 9
拉攏其他人,最主要利益和軍事威迫,今時今日美國仲有乜嘢利益可以去吸引歐洲或者其他國家呢?美國內部嘅分裂情況?仲有乜嘢資源可以比其他國家呢?美國自身都好需要他人幫助,特別係中國!印咗更多銀紙出嚟唔攞嚟買其他國家嘅產品,全部留喺國內,隨時爆大鑊㗎喎 !

估未來幾年美國最大可能是加大對中國軍事壓迫,在美國嘅軍事壓力下中國必然會加強自己嘅軍事實力, 這樣美國就可以同其他國家講中國嘅威脅論 。

咁樣做法,可以拉攏其他國家對美國的支持, 同時加大美國和其他國家軍事合作發展軍事實力,繼續壓迫中國。

咁樣做法,令到中國毫無選擇必須要同時發展海軍同埋陸軍,軍費日益龐大,經濟就需要製造壟斷穩定資金支撐軍工發展,壟斷令經濟發展困難,人民反政府情緒高漲,經過時間日積月累10年至30年後,中國再唔會成為美國的對手,更加面對分裂的風險。

咁樣做法,亦都可以令到中國喺好多近期利益上作出讓步,繼續維持美國世界霸權的地位。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
美國擁有的軍備,已經足夠毀掉中國好幾次。既然已有足夠多的軍備,又可必非理性添加呢?中國是歡迎美國政府在軍火商遊說綑綁下繼續非理性擴軍備,那在其他非軍事性博弈的投資上美國便相形見絀了。

https://www.thenewslens.com/article/143080

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-26 15:53 發表
拉攏其他人,最主要利益和軍事威迫,今時今日美國仲有乜嘢利益可以去吸引歐洲或者其他國家呢?美國內部嘅分裂情況?仲有乜嘢資源可以比其他國家呢?美國自身都好需要他人幫助,特別係中國!印咗更多銀紙出嚟唔攞嚟買其他國家嘅產品,全部留喺國內,隨時爆大鑊㗎喎 !

估未來幾年美國最大可能是加大對中國軍事壓迫,在美國嘅軍事壓力下中國必然會加強自己嘅軍事實力, 這樣美國就可以同其他國家講中國嘅威脅論 。

咁樣做法 ...
有些不同意;強大的敵人才是國家的凝聚力。美國愈施遏,中國人愈團結。
美國只剩下靠嚇的本錢,要軍亊挑戰中國,必須繞過半個地球,補給線絕非易亊。遠東的美國軍事基地與進入東半球的美國艦隊都難逃中國導彈的攻擊。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-26 04:38 PM 發表
美國擁有的軍備,已經足夠毀掉中國好幾次。既然已有足夠多的軍備,又可必非理性添加呢?中國是歡迎美國政府在軍火商遊說綑綁下繼續非理性擴軍備,那在其他非軍事性博弈的投資上美國便相形見絀了。

https://www.thenewslens.com/article/143080
俾你咁樣一講,提醒咗我,葉倫好似都係凱恩斯經濟派系,睇個死款,都係越嚟越變成大政府,瘋狂借貸,支持經濟。

短期或者可以幫到美國,但係好多隱憂,應該解決的問題,都被埋藏,然後累積,下一次嘅美國經濟爆煲會更嚴重。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-27 02:02 PM 發表

有些不同意;強大的敵人才是國家的凝聚力。美國愈施遏,中國人愈團結。
美國只剩下靠嚇的本錢,要軍亊挑戰中國,必須繞過半個地球,補給線絕非易亊。遠東的美國軍事基地與進入東半球的美國艦隊都難逃中國導彈的攻擊。
美國依然可以稱霸世界,關鍵而家大部份國家,都係利益集團議會制,同中國嘅政治格局好唔同,所以好多國家對中國都有顧忌。

軍事上,美國容易同其他國家合作,例如而家,美國就選擇咗印度係陸路,向中國挑釁,喺海上,就台灣向中國挑釁。

肥狗一直想聯合盟友打壓中國發展

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-26 03:53 PM 發表

咁樣做法 ...
估美國會加大對俄軍事壓迫,俄羅斯反彈就可以宣傳俄國威脅歐盟安全,再用保護歐盟友交換對中國經濟施壓

老劇本了

其實中國係咪應該趁火打劫, 大量資助 reddit???

姑蘇慕容氏絕學  以彼之道還施彼身!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-26 03:53 PM 發表

咁樣做法 ...
我有另一個睇法
以師兄的推理,美國的經濟力量係依附與軍事的霸權上,呢一點大家都同意
但問題就出在
1軍事霸權及優勢唔係無限增長的比賽,核武互毀就是天花板,已經封頂,在此範疇中國並不太弱勢,有彼此二,三次的打擊力量及投送手段就已經可以自保有餘
2常規手段近年中國發力甚猛,美國要維持同樣的增長比中國吃力十倍,同樣的驅逐艦,航母,飛機的製造成本及效率遠不及工業大國的中國,美國要投入多多少倍的力量才可以維持平衡?
呢個問題邊個上台都迴避唔到
病木前面萬木春,時間會見證一切

美日印澳首辦峰會!!

美國係唔會一個國家對付中國的,美國必然係聯合一班人。

美國會比中國更加容易喺世界上搵到朋友,因為而家世界上大部分嘅權力,其實都係資本家或者企業家手上,佢哋天生就對共產主義有戒心。

華府智庫「布魯金斯研究所」(Brookings Institution)印度專家瑪丹(Tanvi Madan)表示,印度也與美澳簽署協議,同意兩國使用其境內基地。川普任內曾任美國國家安全會議南亞事務首席官員的柯提斯(Lisa Curtis)則提到,印度和美日澳的合作旨在提醒中方,若人民解放軍在陸地邊界上對印度施壓,最好準備在海上與三國交手。

國與國的戰爭不能忽略時間性,我依然覺得, 美國將會製造壓力,迫中國軍事發展開支增加,破壞經濟發展,此消彼長嘅形態消滅中國。

但這種軍事競爭又無法避免, 但係必須找出軍事發展精準點,同埋成本計算。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]