• 瀏覽: 26,477
  • 回覆: 419
  • 追帖: 2
+23
引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-1-26 03:05 PM 發表

1. 咩人住賓館? 記者???? 記者唔知有幾會隔離住幾日?? 無自備食物??
2. 住劏房 = 無罐頭刀????
3. 受影響人士家人無任何食物, 只能完全由政府提供?
4. 5個出前一丁, 應該無人一餐食晒, 即係佢預得好鬆下啦, 仲有午餐肉, 沙甸魚, 豆豉鯪魚, 茄汁焗豆,
你呢餐食唔到, 下餐食, 再下下餐, 你可以食到足足2日, 如果午餐肉開唔到, 咁不如話無水煲啦, 直 ...
詳情,good

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-1-26 04:11 PM 發表

你咁都係唔夠周到, 你點知人地有微波盧同雪櫃啊.

唔好ASSUME人地有先好喎, 可能有成5%冇呢

果5%既人唔係人黎架? 諗計畫唔夠貼地囉.

你應該係要比個自熱飯佢地, 再送埋支裝水.
都唔夠,你點知人地有冇糖尿病唔食得咁多飯? 應該每人派一個醫生,一個營養師,一個廚師按唔同人需要為佢準備每一餐

你班政棍, 幾十萬人就扮L晒代表全香港人啦
又過唔過2成呀?

冇菊花頭爐頭, 唔夠鑊氣點食ar
平時食開小炒王架ma
游水石斑都冇條

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-26 02:10 PM 發表
總之香港記者,角度詭異。你唔可以話佢系錯。但肯定系專允錯處哩放大。但對自己既錯處又縮細。。。咁樣玩法,邊夠你玩。允如來佛哩做特首,都一樣允到痛腳
我仲發現,政府冇派較剪,啲出前一丁點食係咪要連膠袋一齊食
就算開到,冇熱水,政府係咪唔知出前一丁好難乾啃

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-26 02:01 PM 發表
佐敦「受限區域」已解封,但日前多間傳媒報道封鎖期間,區內人士獲發罐頭及即食麵等,但劏房戶、賓館住客等在欠缺罐頭刀等工具下難以食用,其後建

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210126/430725914561613824437651.jpeg/rmC9H0zs5sAcJAjHz8P1hDsE7Lo_LqAs7Ko78uyqO_I?v=w1280r16_9 ...
這件事可以睇得出聰明與愚蠢
沒有充分智識就不要睇傳媒的新聞報導
因為開罐頭的方法以在十年前年以開始轉變
無罐頭刀也能開罐頭
只係常識不足的人不知道

家中沒有水煲罐頭刀又關政府事

引用:
原帖由 暴徒黑衣人 於 2021-1-26 04:19 PM 發表

我仲發現,政府冇派較剪,啲出前一丁點食係咪要連膠袋一齊食
就算開到,冇熱水,政府係咪唔知出前一丁好難乾啃:smi ...
食開炒出前一丁, 冇鑊wor

林鄭夠唔夠膽摺埋傷港電台??

派10個罐頭就係食少咗兩個餓死咗這位記者嗎﹖

這篇報導故意模糊焦點,其實問題不是出在罐頭有幾多成無拉環,而是港台記者處理報導的手法,該記者刻意拍下罐頭底部並配上「沒有工具無法食用」的文字,將讀者引導向其營造成「政府處理不善」的主觀印象中。

又一鐵証港台班黃畜真係唔死都冇撚用!

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-26 02:10 PM 發表
總之香港記者,角度詭異。你唔可以話佢系錯。但肯定系專允錯處哩放大。但對自己既錯處又縮細。。。咁樣玩法,邊夠你玩。允如來佛哩做特首,都一樣允到痛腳
講多無謂,拉晒呢班詭異嘅記者去坐監啦!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]