• 瀏覽: 26,467
  • 回覆: 419
  • 追帖: 2
+23
引用:
原帖由 71833 於 2021-1-26 02:30 PM 發表
得兩成要罐頭刀,港台記者咁唔好彩派到全部都開唔到? 
最簡單補番張罐頭正面相,就知係咪作新聞! 過咗兩日,餓到冇反應? 記者係咪咁弱? 
check過梅林牌個隻無拉蓋. 但係妓者就講到全部都因無罐頭刀而開唔到.
港台如果真係不偏不椅, 一早就show晒收到既罐頭既上面, 只係講返有一罐因為無罐頭刀而開唔到. 而其他罐頭就無問題.

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-26 14:01 發表
佐敦「受限區域」已解封,但日前多間傳媒報道封鎖期間,區內人士獲發罐頭及即食麵等,但劏房戶、賓館住客等在欠缺罐頭刀等工具下難以食用,其後建

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210126/430725914561613824437651.jpeg/rmC9H0zs5sAcJAjHz8P1hDsE7Lo_LqAs7Ko78uyqO_I?v=w1280r16_9 ...
1. 咩人住賓館? 記者???? 記者唔知有幾會隔離住幾日?? 無自備食物??
2. 住劏房 = 無罐頭刀????
3. 受影響人士家人無任何食物, 只能完全由政府提供?
4. 5個出前一丁, 應該無人一餐食晒, 即係佢預得好鬆下啦, 仲有午餐肉, 沙甸魚, 豆豉鯪魚, 茄汁焗豆,
你呢餐食唔到, 下餐食, 再下下餐, 你可以食到足足2日, 如果午餐肉開唔到, 咁不如話無水煲啦, 直接D
5. 點解無罐頭鮑魚呢? D食物市民無比錢, 即係我地埋單啦, 請問個份量多唔多? 自己問下啦
6. 記者係咪真係倒轉D罐頭影相?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-1-26 02:46 PM 發表
搵嘜記承包⋯費用實只需十份一 
三哥唔食牛肉漢堡
巴基唔食豬柳漢堡
啹喀要食齋
好難服侍  

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-1-26 03:04 PM 發表

check過梅林牌個隻無拉蓋. 但係妓者就講到全部都因無罐頭刀而開唔到.
港台如果真係不偏不椅, 一早就show晒收到既罐頭既上面, 只係講返有一罐因為無罐頭刀而開唔到. 而其他罐頭就無問題.
港台今次咁樣報「新聞」冇哂公信力,真係幫唔落。
完全係俾位建制派,港台仲唔識檢討死撐,死多幾錢。

嗰兩成應該係圓形梅林午餐肉。
咁其他嘢就開唔到?
面包呢?
蛋糕呢?

重點唔係幾多成易拉罐,重點係者記固意倒轉個罐,扮開唔到來報導

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-26 02:10 PM 發表
總之香港記者,角度詭異。你唔可以話佢系錯。但肯定系專允錯處哩放大。但對自己既錯處又縮細。。。咁樣玩法,邊夠你玩。允如來佛哩做特首,都一樣允到痛腳
啲記者仲係到死兜,不如你話政府冇提供鮑魚,冇搵鼎爺幫佢煮埋,冇營養師計過啲嘢食健唔健康呀!呢啲都係事實陳述😡

附件

BAA539AF-D58A-4F15-9B84-06DA533E4F61.jpeg(42.88 KB)

「包括即食麵、杯麵、意大利粉、麵包、蛋糕,以及不同類型的罐頭食品如吞拿魚、沙甸魚、豆豉鯪魚、火腿豬肉及茄汁焗豆,還有湯包、荳奶以及水果等,受檢人士可按自己的喜好和需要自由選取。」

人哋都話可自由選取,我唔信你話個罐頭真係開唔到,佢唔同你換囉!

明白明白,即係原來有八成罐頭有易拉蓋

大部分市民屋企都可以自己開罐頭,真係有少部分冇罐頭刀嘅,你可唔可以選擇第二啲罐頭呀? 你夾硬要選擇個無易拉蓋嘅罐頭,然後就大做文章,冇人幫到你㗎噃。

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-1-26 03:37 PM 發表
「包括即食麵、杯麵、意大利粉、麵包、蛋糕,以及不同類型的罐頭食品如吞拿魚、沙甸魚、豆豉鯪魚、火腿豬肉及茄汁焗豆,還有湯包、荳奶以及水果等,受檢人士可按自己的喜好和需要自由選取。」

人哋都話可自由選取,我唔信你話個罐頭真係開唔到,佢唔同你換囉!
一清二楚啦, 真相果然係越辯越明 。根本可以自己選擇,咁有啲人明知屋企煮唔到食冇罐頭刀,又要選擇 啲冇易拉蓋嘅罐頭同埋一啲要煮嘅嘢食, 跟住就話煮唔到大做文章,知咩事啦

黑記刻意誤導同作嘢係事實

附件

FB_IMG_1567694594587.jpg(130.91 KB)

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-1-26 03:38 PM 發表
明白明白,即係原來有八成罐頭有易拉蓋

大部分市民屋企都可以自己開罐頭,真係有少部分冇罐頭刀嘅,你可唔可以選擇第二啲罐頭呀? 你夾硬要選擇個無易拉蓋嘅罐頭,然後就大做文章,冇人幫到你㗎噃。
記者食開狗糧
一定要投訴

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-1-26 03:18 PM 發表

三哥唔食牛肉漢堡
巴基唔食豬柳漢堡
啹喀要食齋
好難服侍  
所以咪又係你政府唔啱,唔細心囉!仲有呀,麥記唔健康,政府應該搵營養師計吓營養成分,睇吓係咪啱唔同人食;仲要搵呀鼎爺肥媽即場煮埋,麥記啲嘢一早整好哂先送去,唔夠熱唔夠新鮮呀!

睇個標題都估到系港台想為自己漂白
家下已十幾年冇買過罐頭來食,但家中都還有把罐頭刀,不過記得以前就算冇拉的罐頭,都會有個如鎖匙般的用來開罐的系罐頭底

既然係自由選擇 ,冇煮食工具嘅人,點解要選擇需要煮嘅食物,唔去選擇麵包蛋糕

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]