• 瀏覽: 38,755
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
+20
引用:
原帖由 kpophk 於 2021-1-26 12:47 PM 發表
日前,有身處佐敦封鎖區內的港台記者上載獲派發的物資圖,包括多袋即食麵及罐頭,但指賓館未有罐頭刀及煮食工具提供。不過,有網民就發現,港台記者的照片將罐頭倒轉來拍攝,而據同區其他居民的照片可以清晰看到,政府派發的是易拉罐罐頭。對此,港區全國人大代表、工聯會會長吳秋北25日在社交媒體上載對比圖,批評港台記者蓄意誤導。吳秋北還強調「新聞自由不是搞分化,擾亂社會」。

電台新聞部日前在油麻地佐敦受限區域內的 ...
「唔揪得」的意思就因為成個食物袋有幾罐罐頭可以生啪,
所以畀左無罐頭刀唔開得的梅林牌午餐肉,
無煮食工具唔知點搞的袋裝即食麵/通心粉,
都唔係智障!

引用:
原帖由 人字飛拖XIII 於 2021-1-26 01:32 PM 發表

CB仔你就智障,本身住係度住戶點會無煮食用具同罐頭刀,係記者本身唔係住係度梗係咩都無,切身處地你去住酒店都唔會自己開爐煮飯啩,要撐都要有理據,不過你都係盲撐開…
無疑果一個食物袋畀一般家庭係無問題,
但畀賓館客就只會得啖笑,令人好崩潰。
大個食物袋只有4罐罐頭可正常食用,要捱兩日!
其他果啲,只可以「留念」。

可以睇到的,就係政府只係視派食物袋係工作,
交行貨算數,無用心去做。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-26 01:39 PM 發表

班記者都唔係居民,去果度係工作,工作帶唔夠工具,自己攞黎賤啦
記者無帶夠工具,所以政府就可以借障了?

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-26 01:51 PM 發表

拎左個只岩住宅有D唔岩旅館既食物袋,乜有話唔可以再同政府換番一個岩旅館既食物袋架,換番個岩既乜好難架,難到要出聲插政府架,記者究竟係乜心態先。要政府一個臨時措施十全十美地就哂封鎖區全部既人?連旅館可能無罐頭刀都要諗埋?所以,人一黃,心盲腦又殘係無講錯,
有人換過,得6個杯麵捱兩日。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-26 01:49 PM 發表

記者不能自理,亦增加在場政府人員工作。 有錢租賓館都唔走,但唔知自備食物餐具?!
人哋做野報道,政府又唔畀佢出區.......

記者無自備食物,所以政府就可以智障?

引用:
原帖由 奧雲二世 於 2021-1-26 02:09 PM 發表

咁想問最後餓死左幾多人呢??
無餓死人,所以政府就可以智障了?

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-1-26 02:29 PM 發表

應該派煮好嘅和牛扒同4頭鮑係咪🤣🤣🤣🤣 起碼應係李嘉欣嫁入豪門時派嘅餐盒🤭🤭🤭
總唔會係大大個食物袋,只有4罐罐頭可以生啪,
其實只可作為「留念」吧?!

引用:
原帖由 ONZ... 於 2021-1-26 02:21 PM 發表

dllm六個杯麵仲唔撚夠食兩日? 你乜撚野構造丫
我1.7米,65公斤重,肯定唔夠。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-1-26 02:24 PM 發表

夠啦,餓唔死嘅。都未計嗰幾罐易拉罐頭同粟米。
餓唔死,所以政府就可以智障。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-26 02:18 PM 發表

講明封區你走入去,無做足準備怪政府?!

記者無野食咩?! 有無寫呢40小時食左咩?! 四罐罐頭?!

攞物資時有無同在場人員請求?!

政府準備物資俾居民,對象唔係呢啲忽然亂入工作者。
人哋無足夠準備,政府就可以智障?

你係想講,佢地錯在信政府,政府做嘢,無現場驗清驗楚先走!

引用:
原帖由 江南狂野的豬豬 於 2021-1-26 02:37 PM 發表

咁大個人, 咁小事都唔識處理, 宜家政府又唔係無安排, 自己唔識開口問, 放上網之後係咪罐頭刀, 電飯煲, 煮食爐同鮑參魚翅會係個MON 跌出嚟呀! 點睇都係黑媒智障啦! 係唔係要政府安排奶媽貼身照顧呀!
人被禁止出賓館.........

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-1-26 02:40 PM 發表

智障係個記者,同認同嗰個記者嘅人。易拉罐都要用罐頭刀開
梅林牌午餐肉有易拉環咩?

袋裝即食麵/通心粉,無煮食工具點食,
直接將熱水倒落膠袋。

定係好似呢度啲藍絲講可以倒熱水落洗面盆,
一鑊熟,做現代盤菜?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-1-26 02:44 PM 發表

自己無準備又亂入咪開聲等人幫,派物資嘅人員點知你餐具?! 點知記者唔識用易拉罐?!

記者係素食者咪要政府準備上等齋菜?!
梅林牌午餐肉有易拉罐裝?
似乎你都幾離地?

而家唔係記者選擇問題,而係大個食物袋,只有4罐罐頭食得,要頂兩日,
其他只可以「留念」。

引用:
原帖由 CS601P 於 2021-1-26 02:46 PM 發表

===
根本有杯麵,面包,蛋糕等.
自己沒有煮食工具又拿了意粉等..向職員說出情況,對方會另給幾個杯麵..
(無記訪問賓館住客,房內不能煮食,他拿到食物包有意粉都不能煮,跟著他話政府再派六個杯麵給他...)
食物包係工作人員一人質一個。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-1-26 02:46 PM 發表

有咁多其他嘢食都唔食,係要餓死都要食午餐肉仲唔係智障?
政府派的食物包,只有四罐罐頭有易拉環可以生啪,
其實梅林牌午餐肉/袋裝即食麵只可以「留念」。

主題標籤 #香港電台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]