• 瀏覽: 23,913
  • 回覆: 479
  • 追帖: 1
+23
引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-26 12:39 PM 發表

案中弱智仔可能唔記得攞收據,咁就真係抵死
唔記得攞收據,又拆晒啲包裝?

咪尼D儍西受囉!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-26 12:36 PM 發表

無知一問,請問去刀舖買刀,有冇限制你買幾多把
你唔做辯護律師真係浪費左你

我都話黃屍10個有9個係智障架啦,已經唔算新聞

自閉症??定你巴閉症呀!

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-26 12:07 PM 發表
患有自閉症及中度精神障礙的男保安,去年4月在北角被警員截查,搜出五把刀,以及口罩、眼罩、手套和一些「反中共」刊物。他早前就管有攻擊性武器受審,今在東區裁判法院被裁定罪名成立。張志偉裁判官認為,被告背囊內的其他物品都是示威常見的裝備,不接納被告稱五把刀均是送給父親的生日禮物,而是他供自己或他人用作傷人武器。被告須還押至下月9日判刑,以待索取心理和精神報告。

被告郭梓賢(24歲)被控於去年4月9日, ...
黃畜曱甴係低端人口,又一證明

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-26 12:41 PM 發表

做咩無啦啦燒埋鐳射筆嗰疊呀
因為你哋好鍾意搬龍門⋯唔好話五把刀啦!
應該做律師同法官講吖嘛!不過我諗今日又多幾件㗎啦

點解自閉加精神病可以做保安?靠佢保安咪俾佢斬撚死?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-26 12:43 PM 發表

分分鐘手多多拆埋啲包裝都唔出奇
咁多奇妙嘅巧合,咁都抵死喇

自閉死曱甴

引用:
原帖由 男E 於 2021-1-26 12:07 PM 發表
患有自閉症及中度精神障礙的男保安,去年4月在北角被警員截查,搜出五把刀,以及口罩、眼罩、手套和一些「反中共」刊物。他早前就管有攻擊性武器受審,今在東區裁判法院被裁定罪名成立。張志偉裁判官認為,被告背囊內的其他物品都是示威常見的裝備,不接納被告稱五把刀均是送給父親的生日禮物,而是他供自己或他人用作傷人武器。被告須還押至下月9日判刑,以待索取心理和精神報告。

被告郭梓賢(24歲)被控於去年4月9日, ...
梗係有病態

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-26 12:38 PM 發表

你屋企廚房啲刀係咪從天而降?你從來冇買過刀?
官都判咗仲拗咩撚? 你屋企買刀買埋雷射筆,索帶、眼罩、口罩、以辣椒醬和水調製的混合物.......
唔好挑戰別人的智商!

被告稱膠袋內的兩把西瓜刀是在案發當日購買,連同背囊及外套口袋的雷射筆、菜刀和兩把摺刀,均是送給父親節的生日禮物,只是一直忘記贈送。然而,被告的背囊內不乏日常物品,加上刀具又有重量,他不可能沒發現及遺忘,故不接納刀具是被告送給父親的禮物。

張官續指,被告製作諷刺特首的公仔、到黃店消費等,顯示了他的政治立場。加上他又同時攜有索帶、眼罩、口罩、以辣椒醬和水調製的混合物等物品,裝備與參與堵路、私了等激烈示威人士無異。雖然事發當日並無示威,惟張官認為示威往往突然發生,示威者可隨時加入。

張官又認為,涉案刀具有5把之多,不一定是僅供被告個人使用,裁定惟一合理及不可抗拒的推論,是被告意圖用以供他人或自已作傷人之用。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]