• 瀏覽: 12,068
  • 回覆: 45
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1983447/即時-港聞-專欄-反制BNO料不影響其他移民計畫

星島又在放風,亦說只針對合資格BNO 用5+1計劃入英藉的人士,不過這存在一個大問題是大部分入英藉的人(包括結婚,技術移民,投資移民)都要經5+1的程序,除咗英國政府,是沒有人能證明該英國國藉是從那一個渠道獲取。
簡單點就是會殃及池魚,而池魚中有唔少是權貴人士或後代。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-26 11:41 AM 發表

權貴人士可以去大灣區!
犯過國安法的不敢去

移民來去自茹隻不過以後吾能夠有雙重國籍。

引用:
原帖由 秋落 於 2021-1-26 03:01 PM 發表
移民來去自茹隻不過以後吾能夠有雙重國籍。
咁其他有雙重國藉的人呢?

請參閣中華人民共和國《國籍法》。

引用:
原帖由 秋落 於 2021-1-26 08:19 PM 發表
請參閣中華人民共和國《國籍法》。
中國本身都唔少人有雙重國籍,只不過是他們在中國不能行駛作為外國公民的權利,如領事保護權。
桂民海事件中,中國外交部都講桂生係中國人,雖然佢有外國護照。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 11:14 AM 發表

請參考香港特別行政區《基本法》。
乜原來你咁遵守同尊重中國法律架

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 03:31 PM 發表

在桂民海事件中,
桂民海在泰國有使用瑞典護照的入境記錄。
卻沒有在泰國的任何出境記錄。

綁架別國公民是違反國際法的行為。
你講得冇錯,係泰國嘅責任,你應該問吓泰國點解,冇啦啦一個人入境,會消失於泰國,答案有兩個,一個係桂民海偷渡入中國,呢個機會甚微,另一個答案就係泰國捉咗桂民海交於中國,呢個責任應該由泰國來負責,以後你重敢到泰國旅行。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 03:31 PM 發表

在桂民海事件中,
桂民海在泰國有使用瑞典護照的入境記錄。
卻沒有在泰國的任何出境記錄。

綁架別國公民是違反國際法的行為。
哪一條國際法不能引渡犯罪者迴國審判。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-4 02:55 PM 發表

是否泰國政府捉人再交給黃俄土匪但事後否認呢?
很難說,
如果是,
泰國這種敢做不敢認的行為,
此後誰也不敢到泰國燒錢。

讓我們假設不是,
泰國堂堂一個主權國家任由黃俄土匪的間諜橫行,
同樣此後誰也不敢到泰國燒錢。
咁泰國死口唔認又如何,重有泰國成日攪軍事政變,軍人政權大過天,批評泰皇又要坐幾十年又如何,咪又係每年一樣咁多人旅遊,講真如果唔係泰國將人交比中國內地,但佢從來冇批評中國一聲,好明顯泰國一定有份捉人,交比中國。

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-26 11:41 AM 發表

權貴人士可以去大灣區!
權貴去邊都得,hk曱甴就死去5隻屎眼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]