• 瀏覽: 3,810
  • 回覆: 42
美國總統拜登 (Joe Biden) 預計周一 (25 日) 簽署行政命令,加強執行「購買美國貨」(Buy American) 計畫,兌現此前的競選承諾,即振興國內製造業。

同一樣嘢,一個賣20,一個賣100
你買邉個?
點解鬼佬都要上淘仔!

新聞來源連結:
https://hk.mobi.yahoo.com/finance/拜登將簽行政命令-加強執行-購買美國貨-計畫-122029450.html

當年motorola 在美有條生産綫,最後成間公司被賣掉拆骨。

點樣加強執行?唔買要坐監?

你班所謂嘅盟哥睇吓啦 換邊個都一樣美國優先

老味大部份人民如果唔買非老味貨,底褲都冇得着。

有咩made in USA先? 新奇士橙? 打針豬牛雞?粟米? 除咗農業真係諗吾到.

顏色革命咪 Made in USA, 美國肺炎咪 Made in USA

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-1-26 08:02 AM 發表
點樣加強執行?唔買要坐監?
聯邦政府每張purchasing order, 揾專人check半年, 係咪local source唔到先準go ahead
咪同請外勞一樣程序, 申請半年先知批唔批

喺美國連買嘢都冇自由

在白宮辦公室設立新職位,監督命令及各機關採購活動的執行狀況。 以後政府買任何野先比專員過過目

廿幾年前由LA坐機返香港,諗住買d手信俾朋友,行到氣都冇,終於買咗枝Parker原子筆係刻有Made in USA,想買正宗美國制造,十件有六件大陸造,其餘墨西哥,越南

甘就大件事啦, 甘猶如香港特首行政命令以後只可去半島食野, 唔準食茶餐廳, 甘美國鬼咪死得仲快

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-1-26 08:47 AM 發表
甘就大件事啦, 甘猶如香港特首行政命令以後只可去半島食野, 唔準食茶餐廳, 甘美國鬼咪死得仲快
係鬆係緊 佢自己講

引用:
原帖由 waikee 於 2021-1-26 08:46 AM 發表
廿幾年前由LA坐機返香港,諗住買d手信俾朋友,行到氣都冇,終於買咗枝Parker原子筆係刻有Made in USA,想買正宗美國制造,十件有六件大陸造,其餘墨西哥,越南
製造業得返軍工, 汽車, 醫療器材, 全部都好大件 超重上唔到飛機

引用:
原帖由 Puke007 於 2021-1-26 08:17 AM 發表
有咩made in USA先? 新奇士橙? 打針豬牛雞?粟米? 除咗農業真係諗吾到.
出口加料有益的農產品🤔🤔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]