• 瀏覽: 16,077
  • 回覆: 335
  • 追帖: 1
[隱藏]
28歲庇護工場男包裝工前年8月中在機場用雷射筆照射警長及警員的眼睛,早前被裁定1項在公眾地方管有攻擊性武器罪及1項襲警罪成。香淑嫻裁判官今午...



於沙田裁判法院考慮到被告智能較弱後,指被告襲警和管有雷射筆情節嚴重,共判囚6個月以儆效尤。其母聞訊痛哭流涕,休庭後在庭前叫嚎,行為失控,憂言「冇人照顧佢喇」,在場聽眾群情洶湧。

辯方引述精神科報告指被告情況毋須住院,但需定期覆診,另外發現被告罹患偏狂型精神分裂,就此被告亦為首次知悉,從未被處方藥物。辯方再引述心理報告指被告智能較弱,不善控制衝動,容易誤解他人行為評價為攻擊或冒犯,致使用暴力,惟尚可分辨對錯,人際及肢體能力較弱下,可造成物理傷害不大。辯方指被告願意接受專業意見及治療,改善社交,控制衝動和情緒,故重犯機會不高,希望法庭酌情處理。

香官判刑時指控罪和情節嚴重,被告案發當日自早上帶備雷射筆至晚上使用,顯示有預謀,更用以照向警員眼睛,人體脆弱部份,事主並未受傷實屬萬幸。香官再指被告於示威現場,襲擊受情緒高漲群眾圍困的警員,可引起更大規模暴力行為,就襲警和管有雷射筆控罪各判囚3和7個月,鑑於被告智能較弱,各減刑1個月,同期執行,共囚6個月。

被告區得福被控於前年8月13日,在機場一號客運大樓離境大堂外,襲擊警長3712及警員9085,以及在離境大堂外管有1支雷射筆。


庇護工場好好地地做乜玩雷射筆啊想入去渡假幾個月

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1984005/

[ 本帖最後由 eos888 於 2021-1-25 05:10 PM 編輯 ]



庇護工場⋯黃人咁多弱智低能嘅


慈母多敗兒.


放心, 裡面有人照顧 


[隱藏]
嘩~~~


咁多隻曱甴裏面,我信呢個係真弱智唔係扮



冇腦炮灰


毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。



庇護工場嘅人,就比次機會啦


點會呢,入面一定好多叔叔照顧佢,好淫啲既仲會嚐試透過性教育教返好佢添



 
香港曱甴,時代垃圾。
  

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-25 05:15 PM 發表

庇護工場嘅人,就比次機會啦
同意,真智障嘅香港人,係比毒媒.政棍洗咗腦,佢哋無



[隱藏]
引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 05:11 PM 發表

庇護工場⋯黃人咁多弱智低能嘅
明明話個個高薪厚職好高汗



又係綠色外星人所講嘅高汁黃絲


唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

可能學人啫 如果佢學元朗白衣人用棍打d婦嬬⋯個官又話冇罪🤔


西人有可口可乐,佢有可防可控
佢用雷射筆射警察眼時,有無考慮會照盲人隻眼?


做老母都唔睇緊個智障兒


[隱藏]
有我咁靚仔


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]