• 瀏覽: 16,984
  • 回覆: 216
+3

撰文:朱海棋 2021-01-25 15:13

最後更新日期:2021-01-25 16:15

港府訂購的其中一款新冠肺炎疫苗為內地科興疫苗,以滅活技術開發,原先最早本月(1月)抵港,但期望落空,而且遲遲未公布第三期臨床報告。有專家日前建議,倘科興下月中都未公布報告,就要尋求另一款同技術的疫苗。

不過港大醫學院內科學系臨床教授孔繁毅指出,科興已完成研究只欠報告,值得等待其公布;又稱坊間不斷建議購買的內地國藥疫苗,其實都未公布第三期臨床報告

許樹昌建議以2月中為科興「死線」

港府疫苗顧問專家委員會成員、中大醫學院呼吸系統科講座教授許樹昌昨日(1月24日)稱,如果科興2月中都無法提交第三期臨床數據,政府可能要調整疫苗接種計劃,尋求另一款滅活疫苗。《香港01》已向食物及衞生局查詢,正等候回覆。

委員會另一名成員孔繁毅教授認為,無法有硬性時間線劃線,科興已經完成第三期臨床研究,目前正整合數據,期望一個月內可以完成並提供至權威的醫學雜誌,「要畀啲時間佢,其實依家時間好短,以往第三期報告有半年時間整合」,又稱現時只有輝瑞/BioNTech、莫德納已公布第三期報告,牛津/阿斯利康疫苗都要再擴大研究

國藥疫苗無第三期報告 一樣未能在港使用

至於同樣使用滅活技術的內地國藥疫苗,已經在內地開始注射。孔繁毅稱該疫苗都未有第三期報告,跟科興一樣未能在香港使用,「(國藥疫苗)有在內地做研究,可能『中國疾病預防控制中心』認為有當地數據便可以開始接種,香港就要有經同行審閱的第三期報告才開始

孔繁毅不認為科興疫苗現時太影響本港接種計劃,「本身都預咗3月頭先開始,中間有農曆新年假期,(現時)要準備好儲存疫苗問題,每一區人手調配經周詳安排,情願慢少少但準備充足啲。」政府會設立至少18個社區接種中心,醫院管理局行政總裁高拔陞早前已稱,當局7個聯網都會各承接一間中心營運。據了解,衞生署都會營運一間接種中心。
==================================================================================

「孔繁毅稱該疫苗都未有第三期報告,跟科興一樣未能在香港使用」

究竟係邊個多多事實話要有第三期報告至可以喺香港使用? 國情唔同嘛,豈能照搬西方醫藥一套?  望、聞、問、切呀! 聽過未呀!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/578934/科興疫苗未出第3期報告-坊間倡改購國藥-港大孔繁毅-國藥都無

今時今日祖國出品便是品質保証!
難道中國會冒著做世界罪人的風險出品攞命疫苗?美國佬/英國佬會! 但中國不會!起碼今時今日已無須要咁做! 世界工廠地位得來不易!
祖國疫苗一到,阿叔第一個排隊接種!
🙂

引用:
原帖由 williamsze31 於 2021-1-25 04:57 PM 發表
今時今日祖國出品便是品質保証!
難道中國會冒著做世界罪人的風險出品攞命疫苗?美國佬/英國佬會! 但中國不會!起碼今時今日已無須要咁做! 世界工廠地位得來不易!
祖國疫苗一到,阿叔第一個排隊接種!
🙂
「起碼今時今日已無須要咁做!」

揾你做辯護律師就死得人多喇,阿叔!

班人大政協上晒深圳打啦, 係咪唔想俾貨香港呀?

緊急授權俾科興同國藥囉,輝瑞又咪係緊急授權!

留意,俾呢12隻香港豬兜摒棄的中國疫苗,剛剛6個鐘頭前,拜登宣布採購一億劑來拯救美國!

香港真係俾佢地阻住晒害死了

https://youtu.be/wE8-ikmuVR8

日本有錢人寧願高價打水貨科興都唔打西方疫苗,就知邊隻正野,你班專家慢慢等報告啦

等你買咗,咪公佈囉

可能係公佈無得公佈

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-25 04:59 PM 發表

「起碼今時今日已無須要咁做!」

揾你做辯護律師就死得人多喇,阿叔!
有罪的人才須要終日跟律師混!

正大光明的人毋須終日找什麼律師!

😠

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-1-25 05:04 PM 發表
日本有錢人寧願高價打水貨科興都唔打西方疫苗,就知邊隻正野,你班專家慢慢等報告啦
日本有錢人係因為根本打唔到輝瑞水貨,
大佬,輝瑞要零下70度呀!點水貨畀你?!

磚瓜究竟大陸疫苗供應緊張呢
真係唔知香港的磚瓜有無帶腦返工

如果只有外國疫苗選擇,我唔會打
D磚家係咪當香港市民係傻仔?!

全世界搶疫苗……唔知點解香港人特別麻L煩,你話買國藥就賣比你唔係呀爺出面…香港慢慢硏究慢慢揀先排隊買喇

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-1-25 05:04 PM 發表
我都唔知點解你堂堂中國人(我估),要以東洋鬼子馬首是瞻!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-25 05:06 PM 發表

日本有錢人係因為根本打唔到輝瑞水貨,
大佬,輝瑞要零下70度呀!點水貨畀你?!
連Ups, FedEx 呢d速遞公司都運送到輝瑞疫苗,有錢會解決唔到冷送問題?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]