• 瀏覽: 19,707
  • 回覆: 240
  • 追帖: 1
+2
去年七·一示威下午,警員在銅鑼灣維園外制服示威者時,遭人用短刀刺傷手臂,3名年齡介乎17歲至24歲的男子事後被拘控蓄意傷人、阻差辦工等罪,兩...

案今在東區裁判法院再訊。控方申請加控3人暴動罪,17歲學生另被改控拒捕罪,案件押後至3月1日,以待準備轉介文件至區域法院。

控罪修訂後,首案被告黃鈞華(24歲,工程師)被控於去年7月1日,在‪高士威道120號皇仁書院外意圖使警員25116身體受嚴重傷害,非法及惡意傷害該警員;以及在高士威道一帶參與暴動。黃自案件首次提堂便一直還押,今日亦無擔保申請。

次案被告羅玨琛(17歲)及周霈霖(19歲,學生)則各被控拒捕或阻差辦工罪,指他們在同日同地,抗拒或阻撓警員25116。兩人另被控同一項暴動罪,指他們在高士威道一帶,連同黃鈞華及其他不知明人士參與暴動。二人准續保候訊。

刺傷警想走佬⋯睇嚟有排坐

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1983951/

恭喜!黃狗!

@阿柒回歸 

罪名成立就人生更精彩啦喂

判少過七年我倒立疴屎

有冇拉埋幫佢買機票班人?

一隻曱甴都唔應該放過.

引用:
原帖由 Bakadono 於 2021-1-25 04:31 PM 發表
罪名成立就人生更精彩啦喂
警察要睇緊布袋澳

一條龍服務,另外其他人呢

唔使驚,辯護法官係大廳 

謀殺判100年

「黃自案件首次提堂便一直還押,今日亦無擔保申請」

嘩~~還押超過半年

引用:
原帖由 gerson161 於 2021-1-25 04:36 PM 發表
有冇拉埋幫佢買機票班人?
係單程機票

引用:
原帖由 曹三豐 於 2021-1-25 04:30 PM 發表
恭喜!黃狗!

@阿柒回歸 
你玩野咩?佢唔可以入新聞版呀....

引用:
原帖由 tony.hk 於 2021-1-25 05:01 PM 發表
「黃自案件首次提堂便一直還押,今日亦無擔保申請」

嘩~~還押超過半年
佢係著草 飛機上被拉落機, 仲點會大想頭申請擔保外出

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-1-25 05:06 PM 發表

佢係著草 飛機上被拉落機, 仲點會大想頭申請擔保外出
呢個係飛機拉果件??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]