• 瀏覽: 2,424
  • 回覆: 50

政府專家顧問袁國勇今日(25日)表示,油麻地封區檢測約7000人,找到13名無病徵患者,佔比0.17%,相比透過私家醫生拉出個案0.4%至0.8%比例為低,但相比全民檢測0.004%是相當不錯數字。
袁國勇指,由於出現油麻地群組,第四波疫情再次反彈,但他指,在事後回看措施永遠越早做越好,但亦需要有一定個案數目,才有足夠理據推行,否則會令人感覺擾民;相反當個案上升時才推行,亦會被批評後知後覺,形容是很難平衡,希望市民明白,控制疫情有如「走鋼線」,需要一定技巧。
袁國勇表示,麗港城5座早前一名住在新填地街的保安確診,反映新填地街病例可能進入其他社區,反映早前在油麻地封區是有需要。

累積破萬 非常時期使用非常手段   

同心抗疫 愛港之人才能拯救香港

尋日,香港新增70餘宗確診病例,致使累積病例突破1萬大關,其中還有168人因感染新冠離世,全港正喺度進入有史以來最危急嘅「抗疫時刻」!為應對聚集性疫情嘅傳播,政府首次引入嘅封區強檢措施,尋日喺九龍佐敦區嘅封鎖區內,共有約6900人接受檢測,其中錄得12宗確診,林鄭月娥也表示,不排除將封區強檢措施擴展至其他區域,但屆時會做好保密和適時通知市民封區細節。如此「禁足令」嘅頒佈係喺非常時期嘅非常舉措,既符合政府喺過往指定嘅一系列法規預案,更合乎當下實際情況。

通過強制檢測手段主動搜查隱性感染者,避免喺不知情嘅狀況下產生更多嘅聚集性疫情,係已經喺內地被證明有效嘅措施之一,而通過檢測找尋出嘅12宗確診,唔單只有利於患者當下及時嘅治療,更係喺拯救其眾多嘅密切接觸者!政府此舉雖有啲突兀,部分市民及商戶直言未被提前告知,沒有任何準備,但本地區已經喺過去20天內有162人確診,連大廈污水中都有病毒存喺,情況十分危急,假如提前「走漏風聲」使得部分不明真相嘅群眾提前「出走」,傳播至臨近地點,將會造成更大嘅麻煩!政府也表示,任何人違反限制及檢測宣告,即屬犯罪,可處罰款2.5萬港元及監禁六個月,政府將爭取喺48小時內完成行動,為所有已識別嘅受檢人士完成檢測並確定結果。待本區內絕大多數人通過核酸檢測,那傳播鏈亦可望截斷,市民生活就能回復正常。

但係,就喺如此關鍵嘅時刻,依舊有人不顧實際情況炮製「陰謀論」,不斷唱衰政府檢測嘅功效。「攬炒派」元朗區議員伍健偉喺措施正式公佈前,喺社交媒體上發文企圖煽動市民用武力抵制強制檢測,甚至說出本次檢測係「封鎖行動自由,市民係俘虜任人擺佈」,幻想檢測人員會「侵擾生活,武力打壓反對者」云云,如此小人做派係喺讓人噁心!難道主動篩查患者沒有作用,就憑藉伍健偉一張顛倒黑白嘅嘴就能抵抗病毒嗎?為何香港已經到達如此危機嘅時刻,哩啲「攬炒派」議員依舊不承擔起個人指責,滿腦子都係如何給政府添堵,如何為咗反對而反對呢?誠然,封區強制檢測嘅措施會對生活造成一定嘅影響,但係政府已經安排志願者應對市民生活上嘅需求,一切應有盡有應做盡做,而咁樣短暫嘅影響咪就係為咗之後更長遠嘅真正嘅自由嗎?

就目前世界上公佈嘅資訊來看,新冠病毒喺南非嘅變異毒株唔單只喺傳播速度上更為快速,甚至能讓青年人重複感染多次,假如再不嚴加防範,咁危險嘅唔單只僅係體弱者,而係所有人!抗擊新冠病毒決不再係任何黨派或者政府自己嘅事情,唯有全民共同努力,才能鑄就一道最堅韌嘅防線,將病毒拒之香港以外!喺疫苗尚喺大範圍鋪開之時,群體免疫嘅形成尚需要時日,一面抓緊構建人為防禦攻勢,一面主動篩查感染者行蹤,兩頭一起努力,就一定能喺最短嘅時間內克服第四波疫情乃至今後所有可能嘅危險情況,香港將一掃疫情陰霾,真正重回往日正軌!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
封區系公共衛生需要,希望市民配合支持,然而,有「攬炒派」區議員卻喺防疫上「扯後腿」。

終於邁出正確的一步啦、早就應該強制封啦。

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
引用:
原帖由 哽咽℡ 於 2021-1-25 04:09 PM 發表

封區系公共衛生需要,希望市民配合支持,然而,有「攬炒派」區議員卻喺防疫上「扯後腿」。
我哋市民支持封城檢測

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-1-25 04:10 PM 發表

終於邁出正確的一步啦、早就應該強制封啦。
亡羊補牢為時未晚

引用:
原帖由 哽咽℡ 於 2021-1-25 04:09 PM 發表

攬抄派散播仇恨和分化言論,甚至鼓吹市民抵制夾硬檢疫或動用暴力,已涉嫌犯法,執法部門應該跟進。

引用:
原帖由 泠吢 於 2021-1-25 04:09 PM 發表

封區值得鼓勵,全民強檢才可「清零」
全港一心,共同防疫

引用:
原帖由 泠吢 於 2021-1-25 04:09 PM 發表

封區值得鼓勵,全民強檢才可「清零」
「封區檢測」成咗區域「清零」唯一可行嘅辦法,支持政府嘅決策

引用:
原帖由 片刻怪異碼頭 於 2021-1-25 04:12 PM 發表

亡羊補牢為時未晚
香港將一掃疫情陰霾,真正重回往日正軌!

主題標籤 #林鄭月娥
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]