• 瀏覽: 18,579
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
+4

14名男女被控參與前年8月29日欽州街暴動,其中一名未成年的女被告被警方檢取其手機,上周五透過父親代表入稟高等法院申請禁制令,要求法庭禁止警方檢取、複製、使用或披露,手機內受「法律專業保密權」保障的資料,並歸還有關資料。

原告姓姚(音譯),被告為警務處處長,入稟狀指警方於2020年12月30日,手持17510/2020手令,檢取涉案未成年的女被告的手機。姚要求法庭禁止警方檢取、複製、使用或披露,手機內受「法律專業保密權」保障的資料,並要求法庭下令警方把所有受「法律專業保密權」保障的資料歸還予原告律師。

少女透過父親代表入稟高等法院申請禁制令。 資料圖片

「養不教,父之過」,上樑不正下樑歪

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1483750/即時-港聞-少女涉深水埗暴動案-父代入稟求禁警查手機保密內容

so silly 

咁檢控方唔可以搜證呀?
又睇吓法庭接唔接受申請

手機內有咩資料呢

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-1-25 02:07 PM 發表

14名男女被控參與前年8月29日欽州街暴動,其中一名未成年的女被告被警方檢取其手機,上周五透過父親代表入稟高等法院申請禁制令,要求法庭禁止警方檢取、複製、使用或披露,手機內受「法律專業保密權」保障的資料,並歸還有關資料。

原告姓姚(音譯),被告為警務處處長,入稟狀指警方於2020年12月30日,手持17510/2020手令,檢取涉案未成年的女被告的手機。姚要求法庭禁止警方檢取、複製、使用或披露 ...
真放肆,近年罪犯經常以各種手段意圖阻止警方調查罪案。

手機入面有佢做天使嗰陣同曱甴仔拍嘅閃卡

Update:
睇嚟其中兩個上過佢嘅勇武被我批中所以派豬
咁真係要開部手機嚟睇,話唔定有意外收鑊,
可以搗破情色集團或者更多未成年天使

Del

就算無禁制令, 警方都只可以查暴動有關的資料.

有咩暴動資料咁怕比人知? 唔通傳說中的天使是真的?

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 25-1-2021 14:07 發表

原告姓姚(音譯),被告為警務處處長,入稟狀指警方於2020年12月30日,手持17510/2020手令,檢取涉案未成年的女被告的手機。姚要求法庭禁止警方檢取、複製、使用或披露 ...
益曬劣師

引用:
原帖由 喵~喵~ 於 25-1-2021 14:16 發表
手機內有咩資料呢
父女亂倫片段?

引用:
原帖由 喵~喵~ 於 2021-1-25 02:16 PM 發表
手機內有咩資料呢
咸片

引用:
原帖由 喵~喵~ 於 2021-1-25 02:16 PM 發表
手機內有咩資料呢
少女係天使掛,老豆唔想俾人知。其實14、5歲扑嘢好平常,要搵個社工同個老豆做吓心理輔導

「入稟狀指警方於2020年12月30日,手持17510/2020手令」

有手令明正言順調查
生個第二件啦,呢個女無得救架喇!

手機內有隻曱甴做天使比暴徒扑既片

引用:
手機內有咩資料呢
莫非有老頭要阿女俾左佢先既片段!?

主題標籤 #警務處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]