• 瀏覽: 5,880
  • 回覆: 72
+3
美國周圍搶掠,打仗,收保護費先至起大量航空母艦

太大支出中國唔應該跟美國

樓主認為中國應該製造多少艘航母呢?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-25 09:23 AM 發表
樓主認為中國應該製造多少艘航母呢?
由北至南 守住第一島鏈就夠,但我唔懂要幾多

引用:
原帖由 imad 於 2021-1-25 09:16 AM 發表

就算有3-4 架都唔係多.
雖然話中國唔會周圍打人.
但一來中國海外利益都多~
二黎, keep 住做係要有技術儲備~ 人材等~

所以不會起太多航空母艦, 6-8艘航母加上076, 075輔助航母已經足夠.

到2045年  七號艦服役,01到期退役,一隻輪休,保持5隻常用狀態:
南海海疆大,玩雙航母;東海丶北海各一,剩下一隻得閒組團去東非或南太平洋作親善訪問。
夠玩啦。

唔去搶掠唔表示唔可以有大量航空母艦
睇下未來20-30年只有亞洲國家中只有中國海軍有實力保護海上貿易線
中國航空母艦是為全亞洲國家服務

在美國槍會,班友唔係殺人都買超多槍自保啦!

唔係對等火力,或強一點,自保條毛咩!真唔明樓主的理論!

引用:
原帖由 imad 於 2021-1-25 09:16 AM 發表

美軍用航母的習慣是3艘航母輪流維持一個戰鬥群,一艘執行任務,一艘在港維修,一艘訓練新人。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-25 02:53 PM 發表
在美國槍會,班友唔係殺人都買超多槍自保啦!

唔係對等火力,或強一點,自保條毛咩!真唔明樓主的理論!
我不是軍事專家, 如果航空母艦屬 「矛 」, 中國本土 夠「盾」, 何需要太多航空母艦?

戰爭 永遠都是 土地上進行, 如果海上 打交就損失有限,打海盜就話係海上對壘。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-1-25 03:51 PM 發表

美軍用航母的習慣是3艘航母輪流維持一個戰鬥群,一艘執行任務,一艘在港維修,一艘訓練新人。
謝師兄 知識分享

引用:
原帖由 imad 於 2021-1-25 03:57 PM 發表

我不是軍事專家, 如果航空母艦屬 「矛 」, 中國本土 夠「盾」, 何需要太多航空母艦?

戰爭 永遠都是 土地上進行, 如果海上 打交就損失有限,打海盜就話係海上對壘。
要攻守兼備先有用,得個殼夠硬就以為安全?

試下香港冇差人,你屋企有4度鉄閘都拆咗你入屋打刦啦!

防守唔表只係得個守,進攻返侵略者都係防守!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-1-25 05:26 PM 發表

要攻守兼備先有用,得個殼夠硬就以為安全?

試下香港冇差人,你屋企有4度鉄閘都拆咗你入屋打刦啦!

防守唔表只係得個守,進攻返侵略者都係防守!
或許,淮海戰役是一個參考。
粟裕不肯依從老毛強渡長江,寧可在中原打小淮海,殲滅國軍幾個旅才作打算。
孤軍深入戰線太長有風險,後世及老毛証明他是對的。圍點打援,黃百滔丶黃維丶杜聿明全部冚家鏟,真天人也。

引用:
原帖由 6674 於 2021-1-25 11:18 AM 發表
到2045年  七號艦服役,01到期退役,一隻輪休,保持5隻常用狀態:
南海海疆大,玩雙航母;東海丶北海各一,剩下一隻得閒組團去東非或南太平洋作親善訪問。
夠玩啦。
到2045? 世局改變,中國航母數量亦改變,到時都不知乜環境。 中國航母數量,看的是統一台灣省,與及防禦美帝侵略的需要。 蘇聯可以瓦解,美帝同樣會四分五裂。 只要中國能夠做好自己,並有足夠防衛力量,就能夠放長眼睇著渠老美自我毀滅。

引用:
原帖由 Visita 於 2021-1-25 06:32 PM 發表

到2045? 世局改變,中國航母數量亦改變,到時都不知乜環境。 中國航母數量,看的是統一台灣省,與及防禦美帝侵略的需要。 蘇聯可以瓦解,美帝同樣會四分五裂。 只要中國能夠做好自己,並有足夠防衛力量,就能夠放長眼睇著渠老美自我毀滅。
五六年一艘,2045年差不多了。未來二三十年,最重要是火箭軍。從和田可打到中東,拉薩昆明可打至孟加拉灣,貴州廣西可封鎖南海。加上後者有雙航母戰鬥群,整個東西海道也被封鎖。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]