• 瀏覽: 825
  • 回覆: 28
+6
專業失德/吳秋北批港台記者蓄意誤導
2021-01-25 04:23:26大公報
  有身處佐敦封鎖區內的記者對政府派發物資無端挑剔,被批預設立場喪失專業,更蓄意誤導大眾。

港區全國人大代表、工聯會會長吳秋北日前在社交媒體上載對比圖,圖片顯示,港台記者聲稱獲發的物資與當區居民獲發的物資大有不同,港台記者的物資多為袋裝即食麵,而當區居民獲發的無論物資種類還是數量都更為多樣均衡。對此,吳秋北質疑港台記者無端將錯歸咎於政府,怒斥其濫用權力蓄意誤導。他認為,新聞自由不是搞分化,不可以擾亂社會,但港台記者預設立場,喪盡專業,“出政府糧”卻“拆香港台”。

港台記者亦聲稱派罐頭後賓館無罐頭刀提供,但網民紛紛指出,政府派發的是易拉罐罐頭。無獨有偶,“獨媒”記者在一篇配圖的採訪手記中聲稱,由於房間內沒煮食工具,只能使用疫區外同事送來的煮食鍋將食材“一鑊熟”。網上有評論揶揄說“同事點解唔送一份畀人食嘅外賣畀佢”,質疑“獨媒”明顯是要“Chok出一張咁樣嘅相畀大家睇”。

大公報記者龔學鳴

新聞來源連結:

http://www.takungpao.com/news/232109/2021/0125/545228.html

港台黑記做假和刻意散播仇恨都不是第一日的事,
難得政府仲可以包庇佢地。

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 08:20 AM 發表
  有身處佐敦封鎖區內的記者對政府派發物資無端挑剔,被批預設立場喪失專業,更蓄意誤導大眾。

港區全國人大代表、工聯會會長吳秋北日前在社交媒體上載對比圖,圖片顯示,港台記者聲稱獲發的物資與當區居民獲發的物資大有不同,港台記者的物資多為袋裝即食麵,而當區居民獲發的無論物資種類還是數量都更為多樣均衡。對此,吳秋北質疑 ...
近來睇得最多係大公報
記者報導客觀,又能反映事實

港台黑記的照片

SCMP黑記的照片

以正常拍攝的圖片 (其實係易拉罐)

港台有林鄭包庇, 你都吹佢唔漲.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-1-25 09:01 AM 發表
港台有林鄭包庇, 你都吹佢唔漲.
林鄭加港台真係好狼狽為奸

梅林午餐肉

附件

20210125_090008.jpg(609.47 KB)

講真,1-2日遮,好好醜醜又一餐,係就唔係好好餸㗎啦,洗唔洗死先?平時又日日食龍蝦海蔘咩吹到大一大⋯

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 08:25 AM 發表
港台黑記的照片

SCMP黑記的照片

以正常拍攝的圖片 (其實係易拉罐)
黑傳媒

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 09:28 AM 發表

條三七肯定了臥底黃
曱甴后

到底仲要忍受呢個黑台幾耐呢

相關記者應該即炒喇

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 09:28 發表

幾次大鑊嘢, 港台都冇人要人頭落地, 就知港台嘅後台係幾咁硬淨.

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-1-25 08:20 AM 發表

港區全國人大代表、工聯會會長吳秋北日前在社交媒體上載對比圖,圖片顯示,港台記者聲稱獲發的物資與當區居民獲發的物資大有不同,港台記者的物資多為袋裝即食麵,而當區居民獲發的無論物資種類還是數量都更為多樣均衡。對此,吳秋北質疑 ...
食屎啦RTHK老黑妓!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]