• 瀏覽: 8,408
  • 回覆: 149
+5
聯合國貿易和發展會議(UNCTAD)周日(24日)發表報告顯示,全球外商直接投資(FDI)於2020年下跌42%,僅得中

國錄得4%增長,達到1,630億美元(約1.27萬億港元),超越美國成為最大外資流入國。
根據《全球投資趨勢監測報告》顯示,本年FDI由去年的1.5萬億美元(約11.8萬億港元)大幅下降至8,590億美元(約6.7萬億港元)。有關金額甚至較2009年金融海嘯低谷低30%以上,回到上世紀90年代水平。
眾多國家當中,以發達國家的FDI下跌幅度最大,達到69%,約為2,290億美元(約1.78萬億港元),創25年來最低水平。至於發展中經濟體只下降12%,為6160億美元(約約4.8萬億港元)。
UNCTAD投資和企業司司長詹曉寧(James Zhan)指出,全球在疫情期間,對跨國企業在華供應鏈的依賴,維持了中國FDI的增長。

中國外資流入超過美國全球最大外資流入國

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210125/bkn-20210125050455418-0125_00992_001.html

小黃人塊面痛唔痛呀聯合國FDI數據資爆呀不過係外國投資在中國啊

唔係話好多資金因為 LOTR (Loser On The Run) 去咗英國咩?

中國的確值得投資啊,效率高,你看西方討論做一個方案,就需要幾天甚至幾月,修建一條地鐵,需要幾年甚至幾十年,效率低不去說,又很懶惰,沒擔當,做錯事,就甩鍋,不負責任。

黃絲嘅支爆夢想又要推遲嘞!🤣🤣
唔好意思

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-1-25 08:10 AM 發表
唔係話好多資金因為 LOTR (Loser On The Run) 去咗英國咩?
Loser ......有那錢咩?

有錢果班根本就吾會走。

黃絲支爆呃鳩人

什麼聯合國報告,又唔係鍾氏民調,不可信。

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:09 AM 發表
小黃人塊面痛唔痛呀聯合國FDI數據資爆呀不過係外國投資在中國啊
中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。
係咩?Tesla,雀巢公司瑞士母公司都係中國公司扮外資公司?

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

有入無出都肯入, 有錢先有得救...

睇下反中白痴有無錢救下自己...

反中撚人要喊餐死.

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:43 AM 發表

係咩?Tesla,雀巢公司瑞士母公司都係中國公司扮外資公司?
佢地死剩把口者...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-25 08:43 AM 發表

有入無出都肯入, 有錢先有得救...

睇下反中白痴有無錢救下自己...
請睇中國滙款出國措施,無謂鳩吹!

毒果話外資撤走、中國經濟已經崩潰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]