• 瀏覽: 8,407
  • 回覆: 11
+5
聯合國貿易和發展會議(UNCTAD)周日(24日)發表報告顯示,全球外商直接投資(FDI)於2020年下跌42%,僅得中

國錄得4%增長,達到1,630億美元(約1.27萬億港元),超越美國成為最大外資流入國。
根據《全球投資趨勢監測報告》顯示,本年FDI由去年的1.5萬億美元(約11.8萬億港元)大幅下降至8,590億美元(約6.7萬億港元)。有關金額甚至較2009年金融海嘯低谷低30%以上,回到上世紀90年代水平。
眾多國家當中,以發達國家的FDI下跌幅度最大,達到69%,約為2,290億美元(約1.78萬億港元),創25年來最低水平。至於發展中經濟體只下降12%,為6160億美元(約約4.8萬億港元)。
UNCTAD投資和企業司司長詹曉寧(James Zhan)指出,全球在疫情期間,對跨國企業在華供應鏈的依賴,維持了中國FDI的增長。

中國外資流入超過美國全球最大外資流入國

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20210125/bkn-20210125050455418-0125_00992_001.html

小黃人塊面痛唔痛呀聯合國FDI數據資爆呀不過係外國投資在中國啊

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。
係咩?Tesla,雀巢公司瑞士母公司都係中國公司扮外資公司?

引用:
原帖由 加燦 於 2021-1-25 09:30 AM 發表

好心你唔好睇咁多fake news啦. 要了解中國最真實情況, 你只可以睇蘋果日報同大紀元.  間中睇下台灣新聞都好㗎, 只有佢哋可以直接接觸大陸民生, 知道大陸人連榨菜都食唔起.
C兄.漏咗新唐人啦

引用:
原帖由 赤色戰狼 於 2021-1-25 09:44 AM 發表
大陸鳩成日吊外國勢力,又要外國勢力投資
外國勢力咁戇9嘅?屌緊佢仲要過嚟投資同啲小黃人有咩分別啊唔係中國人中國新年唔知收唔收利是呢

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 01:24 PM 發表
我雖不滿中國在言論自由政策,但中國經濟發展是光明的,人民生活多年未見咁好!
你去過中國?中國點樣冇言論自由呀?人民生活未見咁好?你係咪喺個井入邊看中國?

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 01:45 PM 發表

我每幾個月去的,試過每周去。去過新疆,深圳,成都,重慶,上海,北京。

最近幾年就度假才去。每次在酒店看新聞,敏感新聞就變成舊式香港政府廣告
深圳有幾多個萬象城?除咗新疆,你講嗰啲係中國十大GDP城市!生活點樣唔好呢?上海北京唔好講啦,成都我都經常去!

如果你要講新聞,19年7月10號-8月5號,我喺東京睇返香港啲新聞,只係報道612歪曲事實嗰啲新聞!71立法會嗰啲新聞都冇呀!日本東京啊!點解呢?

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 02:21 PM 發表

我原文沒有講中國大陸生活不好,我講是多年來最好。

只是講言自由。另你也提及新聞自由。不會希望有蘋果那類假新聞在大陸,最少可以看到無線報導泛民新聞(我雖不喜泛民),無線不是做假傳媒吧?
你係咪香港住嘅人?19年6月開始香港媒體有邊一間敢報道真相啊?將軍澳暴動,連登叫啲人去搞TVB啊!

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 02:30 PM 發表

如你咁講,香港所有傳媒都不應信任。

你可能講反話鬧大陸。

大陸政府當然有不是地方,那個地方沒有?但不可以否認,民生方面,現在做得非常好的。

其他部份,我覺得可以做好些。
我冇咁講過,不過我而家睇新聞去睇幾間媒體,亦都會睇埋新聞來源!
你話你成日返上去,咁我想請問你深圳有幾多個萬象城啊?

芳芳日記,聽人講,社交群組流傳出書抹黑武漢,人今時今日在中國!

佢本書外國有翻譯版本!

64媽媽,都係聽人講抹黑歪曲64⋯今時今日人在中國!

我唔知你真係睇唔到,定係唔想睇到呢啲事實呢?

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 02:45 PM 發表
其實有關係嗎?我只去深圳坐地鐵那個萬像城與另一個華潤萬像城(我不留意商場,但留意市民生活,城市面貌)。

所有人都先滿足物質,再有條件追求其他如精神文明。所有人都追求物質與精神文明。

自由當然重要,但也不應個人自由大於社會利益,也不應侵犯他人權益,這是我反黑暴立場!
有啲人話成日講去中國,中國有幾熟,一問個個都唔知⋯中國人嘅質素?中國有14億人⋯⋯大城市人質素一定好過香港人!

深圳以前最差嘅地方東門啦,你有冇去過啊?啲人嘅質素點啊?文唔文明啊?,

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 03:13 PM 發表

去過。我從來不會看不起大陸人,因自己從小接觸大陸人,最少父母是大陸人。分租也租給大陸人。

東門我以前去是較亂的,但可以接受。沒有地方不經過進化階段。

人的品格高低,雖然可能與教育有關,但也與本性與受環境影響。只分享,香港人也有好囂張的人,曾見過一香港人對另一大陸人講,“我們可以去好多國家,你們可不可以呀?”
全世界最多旅行客呢幾年係咩國家呢?
紐西蘭,澳洲,歐洲,包括最貴嘅瑞士⋯都係大量中國人!
英國百貨公司都要請識講國語嘅人!
東南亞唔使講啦!
呢啲係我親眼見到嘅!
嗰個香港人⋯我相信佢停留係80年代嘅井🐸

引用:
原帖由 cunningman 於 2021-1-25 10:32 PM 發表

你同香肛人講,哂9氣啦
C兄,佢講到咁熟中國咪同佢吹下囉⋯點知佢係white horse

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]