• 瀏覽: 8,406
  • 回覆: 149
+5
引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 01:45 PM 發表

我每幾個月去的,試過每周去。去過新疆,深圳,成都,重慶,上海,北京。

最近幾年就度假才去。每次在酒店看新聞,敏感新聞就變成舊式香港政府廣告
深圳有幾多個萬象城?除咗新疆,你講嗰啲係中國十大GDP城市!生活點樣唔好呢?上海北京唔好講啦,成都我都經常去!

如果你要講新聞,19年7月10號-8月5號,我喺東京睇返香港啲新聞,只係報道612歪曲事實嗰啲新聞!71立法會嗰啲新聞都冇呀!日本東京啊!點解呢?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-1-25 01:44 PM 發表

黃絲話黃色經濟圈好成功
又話中國既內循環雙循環唔work
哈哈哈哈哈………黃色經濟圈算罷啦!
即係問阿媽攞完 pocket money然後匿入房話"以後唔使靠你,我會自力更生" 😂😂😂

全球資本圍中 小黃屍咪嬲爆

中央咁多$ 可以日日派軍機群去呆灣遊遊

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 13:49 發表

深圳有幾多個萬象城?除咗新疆,你講嗰啲係中國十大GDP城市!生活點樣唔好呢?上海北京唔好講啦,成都我都經常去!

如果你要講新聞,19年7月10號-8月5號,我喺東京睇返香港啲新聞,只係報道612歪曲事實嗰啲新聞!71立法會嗰啲新聞都冇呀!日本東京啊!點解呢?
我原文沒有講中國大陸生活不好,我講是多年來最好。

只是講言自由。另你也提及新聞自由。不會希望有蘋果那類假新聞在大陸,最少可以看到無線報導泛民新聞(我雖不喜泛民),無線不是做假傳媒吧?

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 02:21 PM 發表

我原文沒有講中國大陸生活不好,我講是多年來最好。

只是講言自由。另你也提及新聞自由。不會希望有蘋果那類假新聞在大陸,最少可以看到無線報導泛民新聞(我雖不喜泛民),無線不是做假傳媒吧?
你係咪香港住嘅人?19年6月開始香港媒體有邊一間敢報道真相啊?將軍澳暴動,連登叫啲人去搞TVB啊!

又天下圍中

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 01:45 PM 發表

我每幾個月去的,試過每周去。去過新疆,深圳,成都,重慶,上海,北京。

最近幾年就度假才去。每次在酒店看新聞,敏感新聞就變成舊式香港政府廣告
今時今日,所謂傳媒,不論中外,已經以立場行先
西方國家,傳媒會以國家利益行先,只播對國家有利新聞,必要時會去製造新聞,特別係在反中這方面
老美由始至終,無論誰當總統,都要在中國搞顔色革命
中國一樣要以國家利益,所以每一步都要好警惕,所謂星星之火可以燎原,管理十三四億人口,維穩好重要
話時話,舊式香港政府廣告只係喺深圳呢D收到香港訊號先睇到吧,香港傳媒爛成點,今次罐頭事件就可以清楚了解到,如果唔監控又有幾多不實資訊流入?(相信喺外國嘅人,真係信香港政府咁on9,派要罐頭刀開嘅罐頭,唔理南亞人唔食豬肉風俗而只提供午餐肉)

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 14:24 發表

你係咪香港住嘅人?19年6月開始香港媒體有邊一間敢報道真相啊?將軍澳暴動,連登叫啲人去搞TVB啊!
如你咁講,香港所有傳媒都不應信任。

你可能講反話鬧大陸。

大陸政府當然有不是地方,那個地方沒有?但不可以否認,民生方面,現在做得非常好的。

其他部份,我覺得可以做好些。

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 02:30 PM 發表

如你咁講,香港所有傳媒都不應信任。

你可能講反話鬧大陸。

大陸政府當然有不是地方,那個地方沒有?但不可以否認,民生方面,現在做得非常好的。

其他部份,我覺得可以做好些。
我冇咁講過,不過我而家睇新聞去睇幾間媒體,亦都會睇埋新聞來源!
你話你成日返上去,咁我想請問你深圳有幾多個萬象城啊?

芳芳日記,聽人講,社交群組流傳出書抹黑武漢,人今時今日在中國!

佢本書外國有翻譯版本!

64媽媽,都係聽人講抹黑歪曲64⋯今時今日人在中國!

我唔知你真係睇唔到,定係唔想睇到呢啲事實呢?

話全世界都在中國撤資的盲反中,而家去左邊?

其實有關係嗎?我只去深圳坐地鐵那個萬像城與另一個華潤萬像城(我不留意商場,但留意市民生活,城市面貌)。

所有人都先滿足物質,再有條件追求其他如精神文明。所有人都追求物質與精神文明。

自由當然重要,但也不應個人自由大於社會利益,也不應侵犯他人權益,這是我反黑暴立場!

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:43 AM 發表

係咩?Tesla,雀巢公司瑞士母公司都係中國公司扮外資公司?
樓主,咪曬時間同的井底曱講啦!呢類looser 重以為中國重停留響80年代經濟剛開放!佢永遠祗會睇一份唱衰中國嘅毒果報,唔變白痴弱智已經好叻叻咯😁

曱甴又話中國要崩潰

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。
你自己個肛門比鬼佬有入冇出就唔好屈中國啦🤣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]