• 瀏覽: 8,400
  • 回覆: 149
+5
引用:
原帖由 赤色戰狼 於 2021-1-25 09:44 AM 發表
大陸鳩成日吊外國勢力,又要外國勢力投資
慘得過大陸日日吊,外國勢力死都要大大力投資大陸🤣

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-1-25 01:24 PM 發表
我雖不滿中國在言論自由政策,但中國經濟發展是光明的,人民生活多年未見咁好!
你去過中國?中國點樣冇言論自由呀?人民生活未見咁好?你係咪喺個井入邊看中國?

香港有班無得返中國幾十年既中國專家,不少傳媒唔洗去中國都日日有中國新聞出,只要信,不要問

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:06 AM 發表
聯合國貿易和發展會議(UNCTAD)周日(24日)發表報告顯示,全球外商直接投資(FDI)於2020年下跌42%,僅得中

國錄得4%增長,達到1,630億美元(約1.27萬億港元),超越美國成為最大外資流入國。
根據《全球投資趨勢監測報告》顯示,本年FDI由去年的1.5萬億美元(約11.8萬億港元)大幅下降至8,590億美元(約6.7萬億港元)。有關金額甚至較2009年金融海嘯低谷低30%以 ...
咁多$流入中國又要崩潰哪

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-25 08:16 AM 發表
黃絲嘅支爆夢想又要推遲嘞!🤣🤣
唔好意思
中國太多$.多到要崩潰了!

都不知道中國有什麼可以藉投資?
人工平?技術高?
稅收簡單及少?地租平?
基本設備穩定?

連老尾Walmart + Tesla 都投資中國過百億美金
黃人快快去裝修白宮以示不滿

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:09 AM 發表
小黃人塊面痛唔痛呀聯合國FDI數據資爆呀不過係外國投資在中國啊
會話假新聞假消息,唔係佢地想聽既就假新聞假消息

引用:
原帖由 wlwong1024 於 2021-1-25 13:36 發表
都不知道中國有什麼可以藉投資?
人工平?技術高?
稅收簡單及少?地租平?
基本設備穩定?
全球只有中國生產物流鏈做到24小時內到位

引用:
原帖由 赤色戰狼 於 2021-1-25 09:44 AM 發表
大陸鳩成日吊外國勢力,又要外國勢力投資
明知大陸係極權國家都攞$去投資先on9

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-1-25 08:16 AM 發表
黃絲嘅支爆夢想又要推遲嘞!🤣🤣
唔好意思
黃絲話黃色經濟圈好成功
又話中國既內循環雙循環唔work

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 13:28 發表

你去過中國?中國點樣冇言論自由呀?人民生活未見咁好?你係咪喺個井入邊看中國?
我每幾個月去的,試過每周去。去過新疆,深圳,成都,重慶,上海,北京。

最近幾年就度假才去。每次在酒店看新聞,敏感新聞就變成舊式香港政府廣告

西方國家用咗黃人口中嘅懲罰方式去大大力懲罰中國,黃人應該好嗨森了吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]