• 瀏覽: 8,483
  • 回覆: 149
+5
引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。
你意思系原來中國有好多錢在國外??甘好?

全世界已醒覺,只有投資社會主義這世界才可和平,人民才能富有。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:47 AM 發表

請睇中國滙款出國措施,無謂鳩吹!
你都話管制出不去,甘沒得出,何來自己的錢回來??

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-1-25 09:50 AM 發表

樓市佔GDP成數高,容易引發泡沫經濟?
樓市佔GDP高,怕資產泡沫爆破,經濟容錯率低。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-25 08:39 AM 發表

中國錢只可滙入唔可以滙出,更多係大陸公司扮外資滙入救母公司,搬師回朝。
而家有外資管制都第一。中國同歐洲簽左投資協議後中國金融會對歐洲開放,到時資金真係會湧晒黎。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-25 09:01 AM 發表
……咁極權國家點解外資會流入去架乜唔係制裁中國咩
美國總統就職典禮,自發觀眾為零,軍隊3萬人,
妥妥的獨裁軍政權。
誰才是極權國家 ?

引用:
原帖由 甩轆 於 2021-1-25 09:22 AM 發表
有人經常重提中國崩潰論,又話中國GPD向下世界之最,今天報導大量外資入國,究竟怎樣呀?我好混亂呵。
只要信,不要問,
勸說身邊的黃絲,趕緊賤賣資產,投奔自由的“英國或者印度”,
有選票,夫復何求 ?

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:09 AM 發表
小黃人塊面痛唔痛呀聯合國FDI數據資爆呀不過係外國投資在中國啊
中國亦係對外投資最大國

好強

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-25 08:54 AM 發表

造謠
你用屁股唸下都知,如果只入不出,邊有人來投資
佢都低能
又話錢唔俾出
咁出面又有錢投資到中國
要投資中國咁啲錢出去做乜鳩

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-1-25 08:59 AM 發表
果然天下圍中,唔用武器用資本!
好正,天下用錢圍中!

小黃人智力好有限嫁咋,你講FDI佢地識條春咩🤣

限制中國投資,但未能禁止國內企業自動送中。此消彼長,再次俾啲掌聲川同志。中國肯同歐洲簽金融協議已經很慷慨,米扮上菜。

想移民英國請三思,疫情加脫歐,大大打擊投資和經濟活動,外國人更難找工作,除非是送外賣。

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-25 08:06 AM 發表
聯合國貿易和發展會議(UNCTAD)周日(24日)發表報告顯示,全球外商直接投資(FDI)於2020年下跌42%,僅得中

國錄得4%增長,達到1,630億美元(約1.27萬億港元),超越美國成為最大外資流入國。
根據《全球投資趨勢監測報告》顯示,本年FDI由去年的1.5萬億美元(約11.8萬億港元)大幅下降至8,590億美元(約6.7萬億港元)。有關金額甚至較2009年金融海 ...
中國經濟有目共睹,全球最快增長大國地位,目前只是開始! 大家都估計十年內超美國。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]